Mülakat sorularını artık ChatGPT hazırlıyor
Son dönemde adından sıkça söz ettiren ChatGPT’nin yetenekleri pek çok alanda sınandı. Yeri geldi davalara baktı, yeri geldi danışmanlık verdi, sosyal medya yönetti, reklam metinleri yazdı… Böyle uzayıp giden listeye şimdi bir de İK danışmanlığı ekleniyor. Workindo’nun CEO’su Nursel Kahriman Özkaya, işe alım süreçlerine dahil olan ChatGPT ile deneyimlerini anlattı…
Yapay zekaya dayalı sohbet robotu olan ChatGPT, son dönemlerde adından sıkça söz ettiriyor. İnsanlarla etkileşimde bulunabilen, anlamlı ve akıcı bir şekilde soruları cevaplayan ChatGPT, birçok alanla ilgili önerilerde bulunabiliyor, bilgi sağlayabiliyor ve fikirler sunabiliyor. Ancak hiçbir şeyi garanti etmiyor.
ChatGPT’nin hızlı ve etkili bir şekilde soruları yanıtlaması, teknik bilgiler vermesi ve problemleri çözmek için rehberlik etmesinin, müşteri hizmetlerinden eğitim ve danışmanlık hizmetlerine kadar birçok sektörde büyük bir fayda sağlayabileceği ve iş yapış süreçlerini hızlandırabileceği öngörülüyor.
ChatGPT teknolojisinin insan kaynakları sektöründe de büyük avantajlar sunabileceğine dikkat çeken online kariyer platformu Workindo’nun CEO’su Nursel Kahriman Özkaya, “Yapay zeka teknolojileri birçok sektörde kullanılmaya başlandı. Bu teknolojiler iş yapış süreçlerini pratik ve hızlı hale getirirken, verimliliğin artmasına da katkı sağlıyor. ChatGPT gibi teknolojilerin İK sektöründe de doğru kullanıldığında fayda sağlaması muhtemeldir. Özellikle işe alım süreçlerindeki avantajlarından bahsetmem gerekirse iş arayanları yönlendirmesi, gelişimlerine katkıda bulunması ve personel arayanlara hızlı şekilde fırsatlar sunması olabilir. Örneğin, yapay zeka ile iş arayanlara kariyer planlaması ve iş arama sürecinde rehberlik sağlanabilir. İş arayanlar da, yeteneklerine, deneyimlerine ve hedeflerine uygun pozisyonlar hakkında daha fazla bilgi alabilir ve kariyer yolculuklarını buna göre şekillendirebilirler. ChatGPT’nin yapacağı doğru yönlendirme ve bilgilendirmeleriyle, iş arayanların daha bilinçli kararlar verebileceğini ve gelişimlerini destekleyebileceğini düşünüyorum. Yine işletmelerin personel arama süreçlerinde de yapay zeka ile iş ilanlarına uygun adayların hızlıca değerlendirmeleri sağlanabilir. Örneğin, adayların yetenekleri ve işe olan uyumları analiz edilebilir, daha önceki deneyimleri gözden geçirilebilir. Bu sayede de işletmelerin verimli bir personel seçme süreci geçirerek iş gücü yönetimini kolaylaştırması mümkün olabilir” diyor.
Çalışan gelişimine katkı sağlayabilir
Nursel Kahriman Özkaya, “ChatGPT gibi teknolojilerin, işletmelerin çalışanlarının gelişimine katkıda bulunabileceğini de göz ardı etmemek gerek” diyor ve ekliyor: “Çalışanların eğitim programları, beceri geliştirme fırsatları ve kariyer yolculukları hakkında bilgilendirme yapılabilir ve çalışanların kişisel ve profesyonel gelişimleri yapay zeka ile desteklenebilir.
Bununla birlikte bu teknolojinin daha çok yeni olduğunu ve çeşitli riskler ve dezavantajlara sahip olabileceğini de unutmamak gerek. Hepimizin gündemde takip ettiği üzere yapay zeka sistemlerinin karar verme süreçlerinde hatalar yapabilme potansiyeli bulunuyor. Doğal dil işleme modelleri, yanlış anlamalar veya eksik bilgilerle sonuçlanabilecek bazı sorunları oluşturabilir. Bu nedenle, bu tür sistemlerin dikkatli bir şekilde eğitilmesi ve özellikle denetlenmesinin önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Doğru sorma becerisi her zaman her yerde önemli ve aranılan bir yetkinlik olmaya devam edecek şüphesiz. Yapay zeka insan becerilerini köreltecek mi, mesleklerimizi tarihe gömecek mi gibi bir çok çekince var. ChatGPT gibi teknolojilerin, iş yapış şekillerimizi geliştirip daha verimli hale getirdiği ve yetkinliklerimizin her geçen gün arttığı yeni bir döneme hep birlikte tanıklık edeceğiz.”
İşe alım sürecinde oldukça etkili
İK alanında kendi kişisel ChatGPT deneyimini de anlatan Nursel Kahriman Özkaya, “Geleneksel işe alım yöntemlerinin sınırlamalarını aşmak ve daha etkili bir ön değerlendirme yapmak amacıyla ChatGPT’yi kullanmayı denedik. Beklediğimden çok daha kapsamlı ve düşünceli yanıtlar aldık. ChatGPT’ye aradığımız adayın niteliklerini girerek aday seçimi ile ilgili sorular sorduk ve verdikleri yanıtları değerlendirdik. Şaşırtıcı olan, modelin doğru yönlendirme konusunda oldukça başarılı olmasıydı. Aradığımız adayın en önemli özelliklerini belirterek buna uygun sorular hazırladı ve bu sayede görüşme yapılırken doğru adayı bulma ve işe alım süreçlerinin hızlanabileceğini görmüş oldum. Bu deneyim, benim için ChatGPT’nin işe alım sürecinde önemli bir rol oynayabileceğini gösterdi. Düşünme yazılımı sayesinde başvuran adayları hızlı bir şekilde değerlendirebileceğini, mülakatlarda ön eleme yapabileceğini ve nitelikli adayları belirlemede değerli bir araç olabileceğini düşünüyorum. Tecrübe ettiğimiz bu deneyim işe alım sürecini hızlandırırken aynı zamanda kaliteli adayları yakalamamızı sağladı” diyor…
“Yapay zeka, sanat içindir” ya da “Sanat, yapay zeka içindir”!