ChatGPT’nin yeni numarası: Psikolojik danışmanlık verdi…
ChatGPT bu zamana kadar yüksek lisans sınavlarına da girdi, markaların sosyal medya hesaplarına içerik de hazırladı, insanlara flört tavsiyeleri de verdi. Ancak kullanıcılar yapay zeka fenomeni ChatGPT’nin sınırlarını keşfetmeye devam ediyor ve her denemeyle ortaya daha ilginç sonuçlar çıkıyor. Freddie Chipres adlı bir kullanıcı depresyonda olup olmadığını merak ederek ChatGPT’den tavsiyeler istedi. İşte yapay zeka sohbet robotunun psikolojik danışmanlık performansına ilişkin detaylar…
Depresyonda olup olmadığını analiz etmek isteyen Freddie Chipres, arkadaşlarından bir psikologla görüşmesi gerektiği konusunda pozitif tavsiyeler almasına rağmen kendini buna hazır hissetmedi ve akıl sağlığı hakkında geri bildirim almak için ChatGPT’yi araştırmaya başladı.
Chipres, ChatGPT’nin Aralık güncellemesinden sonra sadece profesyonel mailler yazmak ya da araştırmalar yapmak için kullanılmadığına ve akıl sağlığı konusunda geri bildirimlerde bulunabildiğine dair çeşitli YouTube videoları izledi.
Chipres’in deneyimine göre, sohbet robotu mesajlarına asla alelade yanıtlar vermedi. Aksine Chipres bu deneyimi son derece faydalı buldu.
Chipres, başlamak için farklı terapi tarzlarını Google’da araştırdı ve en çok olumsuz düşünce kalıplarını belirlemeye ve yeniden çerçevelendirmeye odaklanan bilişsel davranışçı terapiden fayda sağlayacağına karar verdi. ChatGPT’den sorularına bir terapist gibi yanıt vermesini istedi. Chatbot, profesyonel yardım alması gerektiğini hatırlatarak soruları yanıtlamaya başladı.
Chipres, chatbot’un iyi ve pratik olarak tanımladığı tavsiyeleri; yürüyüşe çıkmak, keyif aldığı aktiviteleri yapmak, meditasyon ve nefes pratiği yapmak gibi tavsiyeleri bu kadar hızlı sunması konusunda oldukça şaşırdığını ifade ediyor. Sonuç olarak ChatGPT, Chipres’in meditasyon alışkanlığına yeniden dönmesine önayak oluyor…
Chipres, chatbot’un daha önce araştırdığı pek çok web sitesi gibi kendisini reklama boğmamasını ve bağlı kuruluşlara yönlendirmemesini son derece pozitif yorumluyor. Chipres ayrıca chatbotun bir insanla konuşuyormuşçasına başarılı bir simülasyon yaratabilmesine dair şunları söylüyor; “Sanki biriyle sohbet ediyormuşum gibi. Bir ileri bir geri gidiyoruz. Beni dinliyor, söylediklerime dikkat ediyor ve bana buna göre cevaplar veriyor.”
Terapiye erişemeyen kişilere çekici gelebilir ancak uzmanların çeşitli endişeleri var
Chipres’in deneyimi, profesyonel danışmanlık veya terapiye erişemeyen kişilere çekici gelebilir, ancak uzmanlar ChatGPT’ye başvururken dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.
ChatGPT psikolojik destek amacıyla tasarlanmadı dolayısıyla insanlar onu geçici bir terapiste dönüştürdüğünde ne olacağı konusunda çeşitli endişeler var. Chatbot akıl sağlığı konusunda bilgili olsa ve empatiyle yanıt verebilse de, kullanıcılara akıl sağlığıyla ilgili teşhis koyamaz ve doğru bir tedavi sağlayamaz. Bu sebeple uzmanlar ChatGPT’den yardım isteyen kişilerin hayal kırıklığına uğramasından, manipüle edilmesinden veya chatbot’a güvenerek mahremiyetinden ödün vermesinden endişe duyuyor.
ChatGPT’nin çatı şirketi OpenAI, Mashable’ın bu endişelerle ilgili sorularını yanıtlamayı reddetti. Bir sözcü, ChatGPT’nin uygunsuz istekleri reddetmek ve hassas içerik türlerini engellemek için eğitildiğini belirtti. Yani chatbot, psikolojik danışmanlık yaparken bunu engelleme seçeneği de vardı…
Kaynak: Mashable
ChatGPT, Google’ın sonu mu olacak?
Çok uzun yıllardır tüm merak ettiklerimizi Google’a soruyor ve pek çok konuda tavsiyelerini alıyoruz. Ancak şimdi oyuna bir oyuncu daha dahil oldu; ChatGPT. Sınırlarını henüz tam olarak çözülmeyen bu AI sohbet robotu büyük bir merak uyandırdı. Kimi sohbet ediyor kimi işlerine yardımcı olmasını istiyor kimi ise merak ettiği konular hakkında bilgi alıyor. Peki, bu teknoloji Google için bir tehdit mi yoksa fırsat mı?