
Çinli teknoloji devleri Nvidia’nın H20 çiplerini stokluyor
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yarı iletken sektörüne yönelik yaptırımları devreye girmeden önce Çinli teknoloji devleri, yapay zeka yatırımlarını güvence altına almak için harekete geçti. ByteDance, Alibaba ve Tencent gibi önde gelen internet şirketleri, Nvidia’nın Çin pazarı için özel olarak geliştirdiği H20 yapay zeka çiplerini milyarlarca dolarlık siparişlerle stoklamaya başladı.
Nikkei Asia’nın aktardığına göre, ABD’nin ihracat kısıtlamaları nedeniyle Nvidia, H20 modelini bu yaptırımlara uygun şekilde yeniden tasarladı. Ancak Çinli şirketler, sevkiyatların kesintiye uğramasından endişe ederek 2024 yılı boyunca bu çipleri depolamaya hız verdi. Hedefleri ise, yaptırımlar tam olarak yürürlüğe girmeden önce 1 milyon adetten fazla H20 çipi satın almaktı. Şirketlerin bu çeyrekteki toplam sipariş hacmi 16 milyar doları aştı.
Nvidia, yalnızca 2025’in başından bu yana 18 milyar dolarlık H20 siparişi aldı. Çin ise, 2024 mali yılında şirketin toplam satışlarının yüzde 13’ünü oluşturarak Nvidia’ya 17 milyar dolarlık gelir sağladı.
Alibaba Başkanı Joe Tsai, Mart ayında CNBC’ye yaptığı açıklamada, yapay zekanın toplam adreslenebilir pazarının en az 10 trilyon dolar büyüklüğünde olduğunu belirtti. Alibaba, büyük ölçekli yapay zeka modellerini açık kaynak haline getiren ilk küresel teknoloji şirketlerinden biri olmanın yanı sıra, önümüzdeki üç yıl içinde bulut ve yapay zeka altyapısına 53 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.
Yılbaşından bu yana Alibaba hisseleri yüzde 36’nın üzerinde artış gösterdi. Bu yükselişte, hükümet teşviklerine yönelik iyimser beklentilerin yanı sıra, Çin merkezli yapay zeka girişimi DeepSeek’in OpenAI ve benzerlerini geride bırakmayı hedefleyen uygun fiyatlı modellerinin yarattığı heyecan etkili oldu.
Wedbush Securities analisti Dan Ives, Alibaba’nın yapay zeka ve bulut teknolojilerindeki güçlü pozisyonunu vurgulayarak, şirketi “Çin teknolojisini oynamanın en iyi yolu” olarak tanımladı.
Kaynak: Midas