Arçelik WhatsApp yazışmalarında cinsiyetçi kelimeleri çıkartıyor!
Bayan değil kadın! Adam gibi adam değil düzgün insan!
Arçelik A.Ş.’nin geliştirdiği Eşit Sözlük, cinsiyetçi ve ayrımcılık yaratan sözcük ve söylemlere eşitlikçi öneriler sunuyor. Dilimize yerleşmiş cinsiyetçi kalıpların doğru kullanım önerilerini sunarak cinsiyetçi yaklaşımlara dur diyor.
Arçelik 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Eşit Sözlük ile Eşitle” projesini hayata geçirdi. “Eşit Sözlük” uygulamasıyla günlük konuşma ve yazışmalarımızda, farkında olmadan kullandığımız ayrımcı ve cinsiyetçi sözcük ve söylemlere dikkat çekerek farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Mobil cihazlar ve bilgisayarlarda kullanılabilecek “Eşit Sözlük” uygulaması, cinsiyetçi sözcük ve ifadelerle ilgili uyarı yaparak yerine kullanılabilecek sözcükleri öneriyor. Uygulamadaki klavye; cinsiyetçi, kadını veya erkeği küçümseyen, dilde ayrımcılık yaratan ifadelere karşılık eşitlikçi bir dil yaratmak adına kullanıcılara yol gösteriyor. Bu çözüm odaklı uygulamayı kullanmak için “Eşit Sözlük” ve “Eşit Sözlük klavyesi” yazılımlarını masaüstü bilgisayar ya da IOS/Android tabanlı mobil cihazlara yüklemek yeterli oluyor. Sözlükte yer alan söylem önerileri Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi ve KOÇ-KAM Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin destekleriyle geliştirildi.
sözlük için tıklayınız
Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere kurumsal kültürümüzü dönüştürürken, çözüme yaklaşmanın önemli bir parçasının kullandığımız dil olduğunu gördük. Teknolojinin gücünü toplumsal eşitliği sağlama yolundaki kararlılığımızla birleştirerek “Eşit Sözlük ile Eşitle” projesini geliştirdik.” dedi.
Arçelik: “Eşit Sözlük Dilimizi Eşitliyor!”