Clubhouse’da verileriniz güvende mi?
Ses tabanlı platformlara ve içeriklere ilgi giderek artıyor. Bu durumun doğal bir yansıması olarak da Clubhouse, son dönemde hem dünyada hem de Türkiye’de oldukça popüler hale geldi. Dijital platformlar madalyonun bir yüzünde dururken diğer yüzünde de günümüzün en önemli sorunlarından biri olan siber güvenlik duruyor. Geçmişe nazaran tüketicilerin çok daha hassas olduğu siber güvenlik meselesine Clubhouse özelinde baktığımızda platformun bir sosyal ağın temel dinamiği olan insanların birbirini bulması ve etkileşimde bulunması için gerekli her şeye sahip olduğunu ancak kayıt aşamasının mevcut durumu nedeniyle sahte bir güvenlik, mahremiyet ve yakınlık duygusu yaratabiliyor olması dikkat çekiyor…
Uygulamanın ortaya çıkarttığı söz konusu risklerden biri gizlilik. Bu genellikle insanların benzer düşünen bireyler ve arkadaşları tarafından çevrelenmiş hissetmeleriyle bağlantılı ve bu, insanların daha doğal davranmalarına neden oluyor. Bu durum, kazara bahsi geçen özel bilgileri mağdurlara karşı kullanmak için her zaman tetikte olan suçlular için bir fırsat yaratabiliyor. Üstelik böyle bir durumda söz konusu ifadenin bağlam dışına çıkarıldığının kanıtlanması da son derece zor. Teorik olarak bu tür vakalarda siber suçlular peşine düştükleri kişiye şantaj yaparak fidye talebinde dahi bulunabiliyor. Dahası, uygulama içinde konuştuğunuz veya yazdığınız her şeyin yalnızca orada bulunanlar tarafından duyulup görülmediğini, aynı zamanda hizmetin kendisi tarafından toplanıp analiz edildiğini de unutmamak gerekir.
Uygulama, bir hesaba kaydolduğunuzda, içerik oluşturduğunuzda, paylaştığınızda, başkalarıyla mesajlaştığınızda ve iletişim kurduğunuzda katılımcıların sağladığı içeriği, iletişimi ve diğer bilgileri topluyor. Katılımcının hesap oluşturmak ve yönetmek için katılımcı isim, telefon numarası, fotoğraf, e-posta adresi ve kullanıcı adı gibi kişisel verileri de sağlaması gerekiyor. Tıpkı diğer pek çok kamusal platformda da olduğu gibi, kullanıcılar hakkında toplanan verilerin, geçici kullanım için de olsa üçüncü şahıslara verilebileceğini unutmamak gerekiyor…
Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Alexey Firsh, konuyla ilgili olarak “Clubhouse’un gizlilik politikası bir bütün olarak nispeten standart görünüyor. Ancak bu tür sosyal ağlarda bir şey paylaştığınızda, paylaşılan verilerinize ne olacağından yüzde 100 emin olamayacağınızı aklınızda tutmak çok önemlidir. Bu nedenle, bir gün bu bilgilerin halka sızabileceği gerçeğine hazırlıklı olun.” diyor.
Firsh yaptığı uyarıda haksız da sayılmaz. Zira geride bıraktığımız hafta gerçekleşen bir siber saldırı sonucunda aralarında Hotmail, Gmail, Netflix ve LinkedIn’in de olduğu platformlarda kayıtlı olan toplamda 3.2 milyar e-posta kimliği ve şifreleri sızmış ve bu durum tarihin en büyük veri sızıntısı olarak adlandırılmıştı…
Haberin detaylarını okumak için TIKLAYIN!