
CMO’ların ortalama görev süresi uzadı (Ama çok değil!)
Fortune 500 şirketlerinde CMO’ların ortalama görev süresi 2024 yılında 4,3 yıla yükseldi. Ancak yükselişe rağmen CMO’ların ortalama görev süresi hala diğer C-suite yöneticilerinin gerisinde. İşte Spencer Stuart’ın yıllık CMO araştırmasından dört önemli çıkarım…
Pek çok araştırma üst düzey yönetim ekiplerinde ortalama görev süresi en kısa pozisyonun CMO’lara ait olduğunu gösteriyor. Küresel yönetici arama ve danışmanlık firması Spencer Stuart’ın son araştırması, bu bilgiyi teyit ederken CMO’ların görev süresinde küçük bir artışa da işaret ediyor. Spencer Stuart’ın verilerine göre, Fortune 500 şirketlerindeki CMO’ların ortalama görevde kalma süresi 2023’te 4,2 yıl olarak gerçekleşirken, 2024 yılında bu süre 4,3 yıla yükseldi. Ancak CMO’ların ortalama görev süresi hala C-suite ortalaması olan 4,9 yılın gerisinde yer alıyor.
Araştırmada öne çıkan dört başlık:
1. Şirketlerin üçte birinde CMO pozisyonu yok
Neredeyse tüm büyük şirketlerde CEO ve CFO bulunurken, CMO rolü her zaman yer almıyor. 2024’te Fortune 500’deki şirketlerin 329’unda CMO veya eşdeğeri bir pazarlama lideri bulunuyordu. Bu sayı, 2022’de 320 olarak tespit edilirken, 2023’te 357’ye yükselmiş, 2024’te ise 329’a gerilemiş durumda. Spencer Stuart, bazı şirketlerin pazarlama liderliğini farklı yapılandırdığını belirterek, “Pazarlama fonksiyonu önemini koruyor, ancak bazı şirketler bu rolü bölgesel veya iş birimlerine göre dağıtıyor” diyor.
2. CMO’lar daha üst pozisyonlara geçiyor
CMO’ların görev süreleri diğer üst düzey yöneticilere kıyasla kısa olsa da, birçok CMO görevden ayrıldıktan sonra daha üst pozisyonlara terfi ediyor. 2024’te çalıştığı şirketten ayrılan CMO’ların yüzde 65’i yeni işlerinde ya eşdeğer ya da daha üst rollerde görevler üstleniyor. Bu kişilerin yüzde 10’u ise CEO pozisyonuna getirilmiş. Starbucks’ın eski CMO’su Brady Brewer ve General Electric’in eski pazarlama şefi Linda Boff gibi isimler bu yıl CEO koltuğunda oturuyor.
3. Birçok şirket “CMO” unvanını kullanmıyor
Pazarlama liderlerinin sadece yüzde 40’ı “CMO” unvanını taşıyor. Yüzde 16’sı çift fonksiyonlu unvanlara (Örneğin, CMO & İletişim Direktörü) sahipken, yüzde 33’ü “chief” ibaresi olmayan pazarlama liderliği unvanları kullanıyor; “Kıdemli Pazarlama Başkan Yardımcısı” gibi unvanlar yaygınlaşıyor.
4. Artık CMO’ların çoğunluğu kadın
Fortune 500’deki pazarlama liderlerinin yüzde 53’ü kadınlardan oluşuyor. Bu oran 2023’te yüzde 50, 2022’de ise yüzde 47 civarındaydı. Ancak etnik veya ırksal azınlıklardan oluşan CMO’ların oranı yüzde 12’de sabit kalmış görünüyor.
Yakın zamanda yüksek profilli CMO rollerini üstlenen bazı kadınlar arasında McDonald’s Kanada CMO’luğundan McDonald’s ABD’nin pazarlama ve müşteri deneyimi müdürlüğüne terfi eden Alyssa Buetikofer ve Şubat ayında Nationwide’ın CMO’su olarak atanan Ann Blair yer alıyor.
Spencer Stuart’ın raporu, CMO pozisyonunun değişen dinamiklerini ortaya koyarken pazarlama liderliğinin giderek stratejik bir role dönüştüğünü de vurguluyor.
Kaynak: AdWeek