Delta Varyantı aşılanma kararını nasıl etkiledi?
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması 64. dönem verileriyle vatandaşların; son dönemlerde Türkiye’de görülmeye başlanan Delta Varyantından haberdar olup olmadığı, bu yeni varyantın salgının üzerindeki etkisi, insanlar üzerinde uyandırdığı endişeleri, elli yaş üstü birinci ve ikinci doz aşılarını olan kişilerin üçüncü doz aşı ile ilgili ifade, tutum, davranış ve değerlendirmeleri incelendi…
Sağlık Bakanlığının 50 yaş üstü bireylere 3. doz aşı randevularının açıldığını açıklaması sonrasında 50 yaş üstü aşı olmuş bireylerin yüzde 81’i 3. doz aşı olma niyetinde. Ancak aşı olmuş bu yaş grubunun yüzde 8’i 3. doz aşıyı olmayacağını, yüzde 10’u ise yaptırıp yaptırmayacağı konusunda emin olmadığını belirtiyor.
Delta Varyantı korkutur
Özellikle Fransa ve İngiltere’de hızlı yayılan yeni varyantla iligli geçen yaz mevcut olan virüsten çok daha bulaşıcı olduğu kaygısı Avrupa’da hakim. Türkiye’de Delta Varyantından haberdar olanların yüzde 48’i bu yeni varyant etkilerinden dolayı salgının çok daha uzun süreceği kanaatinde… Toplumumuzun yüzde 35’i de biraz daha uzun süreceği düşüncesinde. Toplamda her 10 kişiden 8’i bu varyanttan dolayı salgının süresinin uzayacağı görüşünde.
Her 10 kişiden 8’i delta varyantını biliyor
Ipsos Araştırma Şirketinin gerçekleştirdiği araştırmaya göre dünyada çok hızlı bir şekilde yayılmaya başlayan ve Türkiye’de artan Korona virüsün Delta Varyantından toplumun yüzde 77’isi haberdar. Uzmanların dünyada yaptığı açıklamalarda delta varyantının diğer koronavirüs mutasyonlarına göre daha hızlı yayıldığı ve belirgin semptomlarının soğuk algınlığı belirtilerine daha çok benzediği görüşünde toplanmasına rağmen, sürekli gündemde olan bu konuyu toplumun yüzde 23’lük bir kesimi ise duymadığını belirtiyor. Özellikle aşı yaptırma niyetinde olmayan kesimde bu varyantı duymama oranı yüzde 40’a kadar yükseliyor.
Yüzde 16 Delta’dan korkmuyor!
Delta varyantından dolayı bu varyanttan haberdar olan her 10 kişiden 8’i kendilerinin ve/ veya ailelerinden birinin koronavirüse yakalanacağı konusunda endişeliler. Bu virüsten endişe duymadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 16.
Araştırma Künyesi
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflenmiştir. Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirilmiştir. 02-06 Temmuz saha tarihleriyle veriler; 64. dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı yüzde 95 güven aralığında ± yüzde 3’tür…