Marketlerde “depozito” dönemi başlıyor
Tüm dünyada insanoğlu doğaya verdiği tahribatın ne denli büyük olduğunu ve sürdürülebilir bir gelecek için yeni adımlar atması gerektiğinin farkındalığını pandemiyle birlikte edindi. Bu kapsamda küresel olarak sürdürülebilirlik çalışmaları hız kazanırken bir adım da ülkemizden, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan geldi… Bakanlığın 2022 Ocak ayı itibarıyla başlayacağını belirttiği depozito uygulamasına göre; kağıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlar markete iade edildiğinde ücreti geri alınabilecek.
Çevre kirliliğini ve doğanın yükünü azaltmak için getirilen ücretli poşet uygulamasının ardından şimdi de kağıt, plastik ve metal kullanılarak yapılan ambalajlarda depozito sistemi geçerli olacak. Buna göre ambalaj iade edildiği takdirde ücreti geri verilecek.
“Geri dönüşümle ekonomiye yıllık 4 milyar lira katkı sağlanacak”
Komisyonda milletvekillerine sunum yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık Projesi’ni geri dönüşüm projesi olarak görmediklerini belirterek, “Sıfır Atık Projemiz aldığı uluslararası ödüllerle bugün artık sınırları aşan uluslararası bir projeye dönüşmüş durumdadır.
Şu ana kadar 116 bin kurum binamızda sıfır atık sistemini kurduk ve uyguluyoruz. 24.2 milyon ton atığı ekonomimize kazandırdık. 3 milyon ton sera gazı salımını önledik. 265 milyon ağacımızı kurtardık. Yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı yüzde 22,4’e çıkardık. 30 milyar liralık ekonomik kazanç sağladık. İnşallah bu hızla atıkların geri kazanım oranını 2023’te yüzde 30’a çıkaracağız.
Plastik poşet kullanımının yüzde 75 azaldığının altını çizen Bakan Kurum, “Poşet kaynaklı 354 bin ton plastik atığın oluşumunu engelledik. Türkiye Çevre Ajansı ile depozito yönetim sistemini kuruyoruz. Online merkezi veri sistemini ve internet bağlantılı depozito iade makinelerimizi hazırlıyoruz. Uygulamayı 2022 Ocak ayı itibarıyla başlatacağız. Ekonomimize yıllık 4 milyar lira katkı ile on binlerce vatandaşımıza istihdam sağlayacağız” açıklamasında bulundu.
Kaynak: NTV
Akan Abdula ve Özge Sargın yazdı : Sürdürülebilirlik ve yas tutma halleri