Depremde verdiği dayanışma sözünü tutan markalar…
2 yıl önce, 6 Şubat sabahı Türkiye, tarihinin en kara günlerinden birine uyandı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen yıkıcı depremler, 11 ilimizi fiziksel olarak etkilerken, 81 ilde derin bir acı ve yas bıraktı. Ancak o zor günlerde, toplum olarak sergilediğimiz dayanışma, umut ışığını da beraberinde getirdi. Birçok marka da bu dayanışmaya omuz vererek bölgedeki yaşamın yeniden kurulması için uzun vadeli destek projeleri başlatacağını duyurmuştu. Aradan geçen iki yılın ardından, bölgedeki dayanışma ruhunu sürdüren markaları ve hayata dokunan projelerini, bize ulaşan basın bültenleri üzerinden sizler için derledik…
Hepsiburada deprem bölgesindeki 10 binden fazla işletmeyi ekonomiye kazandırdı
Hepsiburada’nın “Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü” programındaki desteklerle 6 binden fazla yeni işletme e-ticarete başladı, deprem bölgesinden e-ticaret yapan aktif işletme sayısı 10 bini aştı. Programdan yararlanarak e-ticaret yapan girişimci kadın ve kadın kooperatiflerinin sayısı 4 bini aşarken satış hacimleri yaklaşık 675 milyon TL oldu. Hepsiburada, kadın odaklı sürdürülebilir kalkınma için UN Women Türkiye ve KAGİDER’le iş birliği yaparak kadın kooperatiflerinin ürünlerini içeren Kadının Emeği Geleceğin Temeli projesini de hayata geçirdi.
Bugüne kadar bölgeye 10 milyar TL’ye yakın ticaret hacmi sağlayan Hepsiburada, program iki yılı doldurmadan hedeflerine ulaştı. Adana, Hatay, Kahramanmaraş’taki E-ticaret İhtisas Merkezleri ise e-ticarete başlamak isteyen KOBİ ve esnafın destek noktası olmaya devam ediyor.
Bilim atölyeleri, oyun ve sanat aktiviteleri, eğitim materyalleriyle bölgeden 250 bine yakın çocuğa ulaşan şirket, depremin ikinci yılında UNICEF’in dijital destek kartlarını satışa sunarak bölgeyle dayanışmaya devam ediyor. Deprem bölgesindeki satıcıların ürünlerine de Hepsiburada’nın ana sayfasından ulaşılabiliyor.
Depremden etkilenen üniversite öğrencilerine yönelik Yarınlara Söz programı kapsamında ise 300’den fazla gence girişimcilik ve e-ticaret eğitimi verildi. Eğitimleri başarıyla tamamlayan gençlere Hepsiburada’da staj ve mentorluk fırsatları sunuluyor. Program, gençlerin önündeki eğitime ve istihdama erişim bariyerlerini kaldırmayı, gençler arası eşitsizlikleri azaltmayı hedefliyor.
“Deprem bölgesiyle dayanışmaya devam” sloganıyla bölgedeki satıcıların ürünlerini ana sayfasına taşıdı. Şirket, müşterilerini deprem bölgesinden alışveriş yapmaya davet ederek dayanışmayı sürdürüyor.
MediaMarkt Ateşböceği öğrenim tırları bir yılda 5 bin çocuğa umut oldu
Deprem felaketinin ardından öğrencilerin eğitimlerine devam etmesine katkıda bulunan MediaMarkt Türkiye, hayata geçirdiği “Eğitimle Daha İyiye” projesiyle bir yılda gelinen noktayı gösteren bir rapor yayımladı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın 4 Ateşböceği öğrenim birimine sponsor olarak depremin hemen ardından sahaya inen MediaMarkt Türkiye, “Eğitimle Daha İyiye’ projesiyle bir yılda 5 bin çocuğun umudu oldu. MediaMarkt Türkiye 2028’e kadar devam etmesi planlanan projeyle 24 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyor.
MediaMarkt’ın 4 adet Bilişim ve Tasarım, Bilim ve Sanat Ateşböceği öğrenim tırlarında 1. sınıftan 8. sınıfa kadar olan çocuklara bilgisayar, iletişim teknolojileri, kodlama, bilişim, tasarım ve sanat gibi farklı konularda kısa ve uzun dönemli eğitimler gerçekleştiriliyor. Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Malatya’da konumlanan Ateşböceği öğrenim birimlerinde Ekim 2023’ten 2024 yılının Ekim ayına kadar 5 bin çocuk eğitim aldı, toplamda 20 bin saat etkinlik yapıldı.
AÇEV
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), ilk günden itibaren deprem bölgesinde iyileşme sürecinin uzun soluklu ve bütünlüklü bir çaba gerektirdiğinin farkındalığıyla çalışmalarına yön verdi. AÇEV, tam iki yıldır, uzun vadeli ve bilime dayalı bakış açısıyla depremden etkilenenlerin iyileşme sürecine katkıda bulunabilmek ve hayata tutunmalarına destek olabilmek için bölgede faaliyetlerini sürdürüyor.
AÇEV, depremlerin ardından Adıyaman, Gaziantep Nurdağı ve Hatay Defne’de kurduğu Çocuk ve Aile Merkezleri ve merkezden uzak köylere ulaştığı Gezici Araçları ile çocuklar, anne babalar ve genç kadınları bilimsel temelli eğitim programlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Aynı zamanda çocuklara, gelişimlerini destekleyici eğitim setleri ve eğitici kutu oyunları ulaştırıyor.
Deprem bölgesindeki çalışmalarıyla şimdiye kadar 16 bine yakın kişiye ulaşan AÇEV, merkezlerde farklı hedef gruplara yönelik yürüttüğü tüm programların etki değerlendirme çalışmasını da tamamladı. Önümüzdeki günlerde Sosyal Etki Raporu’nu yayınlamaya hazırlanıyor.
Çocuk ve Aile Merkezlerinde, 5-6 yaş grubundaki çocuklar ile kış ve yaz dönemi boyunca, çocukların sosyal duygusal, bilişsel ve dil gelişimleri başta olmak üzere tüm gelişim alanlarının ve buna bağlı olarak ilkokula hazırlanmalarının desteklenmesi için AÇEV tarafından geliştirilen uygulama yürütülüyor. 4 yaş grubundaki çocuklar ile gelişim düzeylerine uygun temel kavramları edinmeleri, gelişimlerinin desteklenmesi, akranlarıyla birlikte oyun oynamalarını hedefleyen oyun ve sanat temelli bir uygulama yürütülüyor. Kitap ve Oyuncak Kütüphaneleri’nde, konteyner kentte yaşayan 3-14 yaş arasındaki çocuklar ile kendi yaş gruplarına özel zaman dilimlerinde çeşitli uygulamalar yapılıyor.
AÇEV Çocuk ve Aile Merkezleri’nde çocukların yanı sıra ebeveynler için de uygulamalar yürütülüyor. Babaların iyilik halini desteklemek ve böylece çocukların gelişimine, aile içi iletişime ve aile dayanıklılığını güçlendirmeye katkı sağlamak amacıyla Ebeveyn Destek Uygulaması; annelerin iyi olma halini desteklemek ve çocuklarının sağlıklı gelişimi için ebeveynlik becerilerini güçlendirmek amacıyla Anne Destek Programı uygulanıyor.
AÇEV, depremden etkilenen ve konteyner kentte yaşayan 18 yaşından büyük okuma yazma bilen kadınların ve 14-18 yaş arası kız çocukların yaşam becerilerini geliştirmek, iyi oluşlarını desteklemek ve güçlenmelerine destek olmak için Hayat Dolu Buluşmalar uygulamasını yürütüyor.
Ayrıca Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde ve Hatay’da, AÇEV Gezici Araçları ile hafta içi her gün bir köy ya da konteyner kent ziyaret edilerek buradaki çocuklara AÇEV uzmanları tarafından oluşturulmuş 6 haftalık sanat ve oyun temelli etkinlikler uygulanıyor. Aynı zamanda buradaki kadınlara yönelik de 5 oturumluk Hayat Dolu Buluşmalar uygulamaları gerçekleştiriliyor.
Akbank “Güzel Yarınlar Hareketi” deprem bölgesindeki gençlerin yanında
6 Şubat Depremi’nin ardından bölgedeki gençlerin eğitimine ve gelişimine destek olmak amacıyla başlatılan Güzel Yarınlar Hareketi, ikinci yılında üniversite kampüslerinde gençlerle buluşmaya devam ediyor. İlk yılında 5 ilde 10 binden fazla gence ulaşarak hedefini aşan projenin ikinci yılında Malatya ve Adıyaman’ın ardından Gaziantep Üniversitesi’ndeki eğitimlere başlandı. Gezici destek tırı şu ana dek 275 atölyede 5 bine yakın öğrenci ile buluştu.
Akbank, Toplum Gönüllüleri Vakfı iş birliğiyle deprem bölgesindeki gençlerin eğitim ve gelişim yolculuklarına destek vermeye devam ediyor. Yolculuğuna Kasım ayında Malatya İnönü Üniversitesi’nde başlayan Akbank Güzel Yarınlar Hareketi, ikinci durağı olan Adıyaman’da da üniversite öğrencilerinden büyük ilgi gördü. Gaziantep durağına ulaşan proje üniversite öğrencileriyle buluşarak gençlere sanat, teknoloji ve iletişim odaklı atölyeler sunmaya devam ediyor.
Darüşşafaka Cemiyeti – Türkiye İş Bankası
4 milyonu aşkın çocuğumuzu etkileyen 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Darüşşafaka, Türkiye’nin “iyileştiren okulu” olmaya ve depremden etkilenen çocuklarımız için sağlam bir gelecek inşa etmeye yönelik çalışmalarına devam ediyor.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerin ardından harekete geçen Darüşşafaka Cemiyeti, her yıl aldığı 120 öğrencinin yanı sıra deprem bölgesinden 100 çocuk için de ek kontenjan oluşturdu. Ayrıca yaşamlarını deprem bölgesinde sürdüren 100 çocuğa da burs ve uzaktan eğitim veren Darüşşafaka, deprem bölgesindeki öğrencilerinin kardeşlerine de kapılarını açtı.
Bugün, “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonu ile deprem bölgesinden 200 çocuğa yuva olmaya ve bölgedeki 200 çocuğa da burs ve uzaktan eğitim desteği sağlamaya devam eden Darüşşafaka’nın bu anlamlı dayanışmasındaki en büyük destekçisi de kurumun en önemli bağışçılarından olan Türkiye İş Bankası oldu.
Pınar’ın “Tasarım Mucitleri Ateşböceği” Adıyamanda!
Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı aracılığı ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) iş birliğiyle Tasarım Mucitleri Ateşböceği projesini hayata geçiren Pınar, Adıyaman’da 1500 çocuğa ulaştı. Pınar, Tasarım Mucitleri Ateşböceği ile Adıyaman’daki yeni okulunda eğitimlere devam ediyor.
Yaşar Topluluğu markalarından Pınar’ın Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı aracılığı ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) iş birliğiyle hayata geçirdiği Tasarım Mucitleri Ateşböceği projesi, bin 500 çocuğa ulaştı. Ateşböceği Öğrenim Birimleri’ne eklenen Tasarım Mucitleri Ateşböceği TIR’ı, Adıyaman’daki üçüncü durağı olan Hasan Taşar İmam Hatip Ortaokulu’nda eğitimlerine devam ediyor.
Adıyaman’da 2023 yılı Kasım ayında Altınşehir İlkokulu’nda başlayan proje, 2024 Nisan ayında Şehit Mehmet Kılıç İlkokulu’na taşınmıştı. Son olarak Hasan Taşar İmam Hatip Ortaokulu’nda konumlanan Tasarım Mucitleri Ateşböceği, bu güne kadar bin 500 çocuğa ulaştı. Beş yıl boyunca devam edecek program kapsamında toplamda 7 bin 500 çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
TEGV, deprem bölgesindeki çocuklara umut olmaya devam ediyor
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 6 Şubat 2023’ten bu yana deprem bölgesindeki çocuklara kesintisiz destek sağlamaya devam ediyor. Bugüne kadar bölgedeki gerçekleştirilen etkinliklere 2 bin 529 gönüllü katıldı ve 63 bin 832 çocuk bu etkinliklerden faydalandı. Gönüllüleri, bağışçıları ve çalışanlarıyla tüm imkânlarını seferber eden TEGV, depremden etkilen çocukların bütünsel gelişimlerini desteklemek ve nitelikli eğitimle buluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 6 Şubat depremlerinin ardından ilk saatlerden itibaren bölgedeki destek çalışmalarına başladı. Deprem sırasında bölgede bulunan 6 Ateşböceği Öğrenim Birimi ve 2 sabit etkinlik noktası ile barınma, gıda ve hijyen desteği sağladı. Depremden etkilenen çocuklar için sosyal-duygusal temelli etkinlikler düzenleyerek travmaların etkilerini azaltmayı hedefledi.
Daha fazla çocuğa ulaşabilmek için 9 yeni Ateşböceği öğrenim biriminin yapımına başlanırken, 15 Konteyner Kent TEGV Öğrenim Birimi kısa sürede kuruldu. 500’den fazla gönüllü bölgeye gelerek çalışmalara destek verirken, 5 bin 200 kitaplı bir kütüphane kuruldu ve bin çocuğa bisiklet eğitimi verilerek bisiklet armağan edildi.
Ateşböceği eğitim tırları, deprem bölgesindeki çocuklara ulaşmak için seferber edildi. Bugün 26 Ateşböceği tırından 18’i halen sahada çocuklarla buluşarak tasarım, bilişim, sanat, bilim ve trafik gibi temalarda eğitim desteği sunuyor.
Konteyner kentlerde kurulan öğrenim birimleri, Shell Türkiye ve Vehbi Koç Vakfı’nın katkılarıyla hayata geçirilirken, Gaziantep ve Diyarbakır’da yeni eğitim birimleri açıldı. TEGV, 23 Nisan Çocuk Bayramı ve Cumhuriyet’in 100. yılı gibi özel günleri çocuklarla birlikte kutladı.
Deprem farkındalığını artırmak amacıyla Allianz iş birliğiyle “Bilinçli Adımlar, Güvenli Yarınlar” programı başlatıldı ve önümüzdeki üç yıl içinde 135 bin çocuğa deprem farkındalığı kazandırılması hedefleniyor. TEGV, eğitim dostlarının ve gönüllülerin katkılarıyla 60 binden fazla çocuğa ulaşarak bölgedeki eğitim seferberliğini sürdürüyor.
Depremden etkilenen öğrencilere TEV’den umut dolu destek
Türkiye’nin en köklü vakıflarından Türk Eğitim Vakfı (TEV), 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından eğitime erişimin kesintiye uğramaması için çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Depremin ilk anlarından itibaren afetten etkilenen öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçen TEV, bölgedeki öğrencilere yönelik burs desteğinden teknoloji erişimine, barınma yardımlarından psikososyal destek programlarına kadar birçok farklı destek sağladı. Aynı zamanda, bölgede hayata geçirdiği okul projeleriyle kalıcı çözümler üreterek öğrencilerin eğitim yolculuklarında yanlarında olmaya devam etti.
Vakıf 2024-2025 akademik yılında burs miktarlarını yüzde 100’e yakın artırdı. Bununla beraber şu anda burs alan toplam 20 bin TEV bursiyerinin 4 bin 750’si afetten etkilenen öğrencilerden oluşuyor. Yeni akademik dönemde burs başvurularının yüzde 20’sinin afet bölgesinden gelmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için yapılan çalışmaların ne kadar kritik olduğunu gösteriyor.
Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için yalnızca burs desteğiyle değil, fiziksel eğitim ortamlarını yeniden inşa ederek de katkı sağlayan TEV, Adıyaman’da bir ilkokul, Malatya’da bir anaokulu ve Hatay’da iki ilkokul olmak üzere dört okulun yapımını tamamladı. Bunun yanı sıra Kahramanmaraş ve Osmaniye’de iki yeni okulun yapımı sürüyor. Eğitim yolculuğunun sürdürülebilir olması için uzun soluklu projeler geliştiren vakıf, afet bölgesindeki çocukların nitelikli eğitim alabilmeleri için çalışmalarını sürdürüyor.
Uludağ Enerji’den “Aşina Yaren Parlak” ana sınıfı
6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinden bu yana bölgedeki desteğini aralıksız sürdüren Uludağ Enerji, çocukların eğitimine katkı sağlayacak anlam dolu bir projeye daha imza attı. Proje çerçevesinde, depremden etkilenen miniklerin eğitimine daha kaliteli devam edebilmesi için modern ve donanımlı bir ana sınıfı inşa edildi.
Depremin ilk gününde arama kurtarma ekibiyle bölgeye ulaşan Uludağ Enerji, ardından Haziran 2023’te hizmete açtığı Hatay Yaşam ve Gelişim Kampüsüyle 40 bine yakın kişinin sosyal adaptasyonuna katkı sağladı.
Şimdi ise, miniklerin eğitimine katkı sağlamak amacıyla, donanımlı bir ana sınıfı inşa ederek, bölgedeki çocukların gelişimine katkı sunmayı ve onların geleceğine umut olmayı hedefliyor. Proje ile Küreci Kıranyurdu İlkokuluna ait ana sınıfının yenilenmesi için iç dekorasyondan teknolojik araç gereçlere kadar birçok ihtiyacın desteği sağlandı. Ana sınıfına, Uludağ Enerji arama kurtarma ekibinin enkazda ilk ulaştığı kişi olan Aşina Yaren Parlak’ın adı verildi.
Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nden Toroslar EDAŞ Hatay’da depremden sonraki 2 yılda 4.7 milyar TL yatırım yaptı
Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ (Toroslar EDAŞ) Dağıtım Direktörü Mehmet Kayacı, 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’da yürütülen elektrik altyapı çalışmalarını değerlendirdi. Depremde 17 çalışanlarını kaybettiklerini belirten Kayacı, ekiplerin ilk andan itibaren arama kurtarma çalışmalarına destek verdiğini, sepetli araçlarla enkaz altındaki kişilerin kurtarılmasına katkı sunduklarını ifade etti.
Depremin etkisiyle yer altı kabloları, direkler ve trafo binalarının büyük zarar gördüğünü vurgulayan Kayacı, aydınlatma, çadır ve konteyner kentlerin elektrik ihtiyacı, mobil mutfaklar için enerji temini gibi çalışmaları hızla gerçekleştirdiklerini söyledi.
Son iki yılda 4,7 milyar liralık yatırım ve 1 milyar liralık bakım bütçesi ile Hatay’daki elektrik altyapısını daha güçlü hale getirdiklerini belirten Kayacı, TOKİ konutları ve köy evlerinin elektrik altyapısı için de çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Afet konutlarının altyapısını tamamlayarak vatandaşların en kısa sürede güvenli ve kesintisiz elektrik hizmetine kavuşmasını amaçladıklarını aktardı.
Toroslar EDAŞ’ın bölgedeki istihdama da katkı sağladığını belirten Kayacı, daha kaliteli bir elektrik hizmeti sunmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Türk Telekom’dan deprem bölgesinde “Türkiye’ye Değer” projeler
Türk Telekom’un Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Habitat Derneği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğinde yürüttüğü “Dijitalde Hayat Kolay Projesi” kapsamında 2019 yılından itibaren 30 bin kadına ulaşıldı. Deprem bölgesine öncelik verilen 2024 yılında ise, proje kapsamında sunulan dijital okuryazarlık ve dijital pazarlama eğitimlerine bölgeden 2 bin kadın katıldı.
Türk Telekom’un 2019 yılında hayata geçirdiği ve 2024 yılında deprem bölgesindeki kadınlara öncelik verdiği proje kapsamında bugüne kadar 30 bin kadına çevrim içi ve yüz yüze olmak üzere Dijital Okuryazarlık, Pazar ve Müşteri Analizi, E-ticaret, E-ticarette Kriz Yönetimi, Sosyal Medya Pazarlaması ve Sosyal Medya Fotoğrafçılığı konu başlıklarında dijital pazarlama eğitimleri verildi.
Eğitimlerin ardından sunulan mentörlük ve hibe programını başarıyla tamamlayan 12’si deprem bölgesinden olmak üzere 20 girişimci kadın iş geliştirme hibesine hak kazandı. Hatay’dan Van’a, Samsun’dan Adana’ya Türkiye’nin farklı şehirlerinde faaliyetlerini sürdüren girişimci kadınlar; gıda, tarım teknolojileri, mobilya, tekstil, sağlık, yazılım, yayıncılık ve kozmetik gibi geniş bir yelpazede çalışmalarını sürdürüyor.
Alimoğlu Vakfı Kütüphanesi’nin dördüncüsü Kahramanmaraş’ta açıldı
Alimoğlu Sağlık ve Eğitim Vakfı, Kitap Gibi Şehirler projeleri kapsamında gerçekleştirdiği kütüphane açılışlarına bir yenisini daha ekledi. Vakfın dördüncü kütüphanesi, 14 Ocak 2025 tarihinde deprem bölgesi Kahramanmaraş’ta düzenlenen törenle hizmete açıldı. Deprem bölgesinde eğitime erişimi kolaylaştırmayı hedefleyen vakıf, bu önemli adımıyla gençlerin bilgiye ulaşımını kolaylaştırarak bölgenin sosyal ve kültürel yapısına katkı sunmayı hedefliyor.
Türkoğlu’nda hizmete açılan bu kütüphanenin, bölgedeki gençlerin eğitimde eşit fırsatlara erişmelerine ve hayallerini gerçekleştirmelerine destek olması amaçlanıyor.
Kahramanmaraş, Türkoğlu ilçesinde gerçekleştirilen açılış törenine kamu protokolü, çevre okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Alyors Grup ve Alimoğlu Sağlık ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Alimoğlu, eğitimin toplumsal kalkınmadaki rolüne dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Kütüphaneler, yalnızca bilgiye erişim noktaları değil; aynı zamanda umut ve dayanışmanın mekanıdır. Bu mekânın, gençlerimizin hayallerini büyüteceği ve geleceğe daha güçlü adımlar atmalarına katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz”.
Konuşmamız Gerek’in deprem sahasında faaliyetleri sürüyor
6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgelerinde hijyen ve sağlık alanında aktif rol alan Konuşmamız Gerek Derneği; depremin hemen ardından su, sabun, kolonya, dezenfektan, havlu, ıslak mendil gibi hijyen ürünleri ve temiz iç çamaşırı, ped ve tampon gibi regl ürünlerine erişim konusunda önemli bir eksiklik olduğunu gözlemledi ve afetin ilk günlerinde bu ihtiyaçları karşılamak amacıyla çeşitli hijyen ve regl ürünlerini bölgeye ulaştırarak dağıtılmasını sağladı.
Afetler sırasında hijyen ürünlerine erişimin zorlaştığını ve regl bakımının göz ardı edildiğini belirten dernek, deprem sonrası hijyen ve regl ürünlerinin temin edilmesi için sahada önemli çalışmalar yürüttü. Bu süreçte edindikleri deneyimleri Afet Sonrası Regl Hijyeni Rehberi adıyla bir kılavuza dönüştürdü. Rayka Kumru Danışmanlık iş birliğiyle hazırlanan rehber, regl sağlığına yönelik en iyi uygulamaları ve afet dönemlerine yönelik hazırlık önerilerini içeriyor.
Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde yayınlanan rehber, STK’lar, belediyeler, insani yardım kuruluşları ve afet müdahale ekipleri için rehber niteliğinde bilgiler sunuyor. Ayrıca, 6 Şubat depremlerindeki saha deneyimlerinden yola çıkarak olası Marmara depremi ve diğer afetlere yönelik hazırlık önerileri de içeriyor.
Konuşmamız Gerek Derneği, rehberi ücretsiz erişime açarak daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyor. Dernek, Kahramanmaraş depremlerinin ikinci yılında kayıplarımızı saygıyla anarken, afet bölgelerinde hijyen ve regl odaklı desteklerini sürdürmeye devam edeceklerini duyurdu.
Hatay dalgaların iyileştirici gücü ile kalkınıyor
6 Şubat depremlerinin ardından kökleriyle, kendiyle ve doğayla bağ kuran nesiller yetiştirmek için yola çıkan Hatay Sörf Merkezi’nin 2024 Faaliyet Raporu yayımlandı. Kurulduğu ilk yılda ücretsiz bir şekilde 1000 genci ve ailesini sörfle tanıştırırken öğrencilere başlangıç seviyesinde sörf eğitimi de veren ve 20 genci geleceğin sörf lideri olarak yetiştiren merkez, depremden etkilenen daha fazla çocuğu dalgalarla iyileştirmek için herkesi desteğe çağırıyor.
Hatay, 6 Şubat’ta tüm ülkeyi derin bir yasa boğan depremlerden en çok etkilenen kentlerden biri oldu. Depremler sonrası bölgeyi saran belirsizlik, güvensizlik ve korkunun yerini, dalgaların iyileştirici gücüyle güven ve umuda bırakabileceği inancı, Hatay Sörf Merkezi’nin doğuşuna ilham oldu.
Çocuk ve gençlerin dalga sörfü aracılığıyla bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak güçlenmelerini ve kendi potansiyellerini keşfetmelerini hedefleyen kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Hatay Sörf Merkezi; Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği, Mellow Turkey ve Hayata Destek iş birliği ile Hatay’ın Samandağ ilçesinde kuruldu. Sörfün dönüştürücü gücünü gençlerin yaşamlarına ve bölgenin geçim kaynaklarına adapte etme vizyonuyla hareket eden merkez; sörf eğitimiyle birlikte doğaya duyarlılığı artırmayı ve yerel kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor.
Henüz ilk senesinde 1000 genci ve ailesini sörfle tanıştırırken bu öğrencilere başlangıç seviyesinde sörf eğitimi veren ve 20 genci geleceğin sörf lideri olarak yetiştiren merkez, 2024 Türkiye Dalga Sörfü Şampiyonası’ndaki başarıları ile de göz doldurdu. Depremden etkilenen 21 gencin katıldığı bu yarışmadan Hatay’a 6 kupa kazandıran merkez sayesinde gençler sörf alanında uluslararası deneyimlere ve başarılara da hazırlanacak.
- 2024 Faaliyet Raporu’na ulaşmak için TIKLAYIN!
- Hatay Sörf Merkezi’ne destek olmak için: https://www.hataysorfmerkezi.com/destekci-ol
LC Waikiki desteğini sürdürüyor
6 Şubat depreminde de hızlı bir şekilde koordine olan LC Waikiki, nakdi ve ayni olarak toplam 1 milyar TL yardımda bulundu. Deprem bölgesinin yanı sıra depremzedelerin göç ettiği şehirlerde de giyim ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanan LC Waikiki, 36 şehirde 50’den fazla sosyal market kurdu. Bölgede 1,4 milyon kişiye ulaşarak, 7 milyonun üzerinde giyim ürünü sevk eden marka, barınma ihtiyaçlarını karşılamak için 1000 konteynır gönderirken ihtiyaçlar doğrultusunda desteğini devam ettiriyor.
Büyük deprem felaketinin ardından, bölgedeki gençlerin ihtiyaçlarına odaklanan LC Waikiki, bu kapsamda Hatay Sörf Merkezi’nin ana sponsoru oldu. Bu projeyle deprem sonrası bölgede olanakların azalmasından dolayı sosyalleşme imkanlarından mahrum kalan gençlere yeni bir motivasyon kazandırmak amaçlanırken Hatay Sörf Merkezi ile gençlere eğlenebilecekleri ve özgüven kazanabilecekleri yeni bir uğraş alanı sunuldu.
Eğitimler 13-16 yaş arasındaki öğrenciler için üç aşamalı bir program şeklinde planlandı. İlk aşamada bin gençle temel sörf eğitimlerine başlanırken bu eğitimlerde başarılı ve istekli olan öğrenciler ileri seviyedeki programlara katılarak sörf yeteneklerini geliştirecek. Son aşamada ise eğitmenlik vasıfları kazanan gençler akranlarına sörf eğitimi verebilecek seviyeye geliyor. Bu sayede programın sürdürülebilirliği de sağlanıyor. Projeyle önümüzdeki dönem 2 bin gence ulaşılması hedeflenirken Samandağ’ın dalga sörfü turizminin lokomotifi olması da amaçlanıyor.
Depremin ikinci yılında Dünya Doktorları’ndan Hatay’da sürekli ve sürdürülebilir destek çağrısı
6 Şubat depreminin ikinci yıl dönümünde, Dünya Doktorları, deprem bölgelerindeki insani yardım çalışmalarını sürdürüyor. İki yıldır süren dayanışma ve çabayla, felaketten en çok etkilenen bölgelerden biri olan Hatay’da halkın fiziksel ve psikolojik iyileşmesine katkı sağlamaya devam edeceklerini belirten Dünya Doktorları Derneği Genel Başkanı Hakan Bilgin, “Diğer tıbbi desteklerimizin yanı sıra 14 bin 549 kişiye ruh sağlığı ve psikososyal destek verdik. Hatay’da fiziksel ve psikolojik yaralar hala derin” dedi.
Geçen iki yıl içerisinde Dünya Doktorları, Hatay’da yaklaşık 50.000 depremzedeye hizmet verirken, 32.208 tıbbi tarama gerçekleştirdi, 17 bin 815 sağlık eğitimi ve bilinçlendirme oturumu düzenledi. Ayrıca, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinden 13 bin 500 kişi faydalanırken, 14 bin 549 kişiye ruh sağlığı ve psikososyal destek sağlandı.
Bu kapsamlı hizmetler, bölgedeki travmatik sürecin etkilerini azaltmaya yönelik kritik adımlar olarak öne çıktı. Deprem bölgesinde topluluk sağlığını koruma çalışmaları kapsamında Dünya Doktorları, su kaynaklı hastalık risklerini azaltmak amacıyla 4 bin 750 hijyen kiti dağıtımı gerçekleştirdi. Ayrıca, sosyal koruma kapsamında yürütülen çalışmalarla 3 bin 960 vaka yönetimi gerçekleştirilerek bölgedeki savunmasız grupların desteklenmesine öncelik verildi.
Turkcell “Gönül Bağı”
Turkcell, bölgedeki vatandaşların yaralarını sarabilmek amacıyla toplumsal fayda odaklı birçok projeyi hayata geçirdi.
Turkcell, tüm imkânlarını seferber ettiği “Gönül Bağı” adı altında afet bölgesinin tamamında pek çok proje yürütüyor. “Türkiye Tek Yürek” kampanyası kapsamında AFAD’a 3,5 milyar TL’lik bağışta bulunan Turkcell, ayrıca afetzede vatandaşların ve onların bölge dışında eğitim gören birinci derece yakınları için “İstihdam Seferberliği” de başlattı.
Turkcell Akademi tarafından deprem bölgesinde yürütülen eğitim programları sayesinde ülkemize nitelikli iş gücü kazandırmaya devam eden Turkcell, depremzedelerin istihdam edilmesine önemli bir katkı sunuyor. Turkcell’in sürdürdüğü projelerde eğitimlerini tamamlayanlar Turkcell, Paycell, Atmosware, Turkcell Global Bilgi ve Turkcell Bayii Satış kanallarında iş bulma imkanına sahip oldu.
Turkcell Akademi kapsamında, yazılım, yazılım test uzmanlığı, robotik kodlama, bulut teknolojiler, satış ve pazarlama gibi konularda ise 7 bini aşkın kişiye mesleki eğitim verildi. Küçük işletmeler ve girişimci kadınlar ise Paycell, Financell, Pasaj ve İşTurkcell tarafından desteklendi, Financell ile deprem bölgesindeki ticari işletmelerin güneş enerjisi projelerine kredi desteği sağlandı. Turkcell, ayrıca Turkcell Global Bilgi Çağrı ve Eğitim Merkezi’nde depremzede vatandaşlar için istihdam olağanı da sağladı.
Yerel üreticilere, KOBİ’lere, çiftçilere ve bölge esnafına iyi gelecek projeler üzerinde çalışan Turkcell, seferberlik ruhuyla başlatılan faaliyetlere sürekli yenilerini ekleyerek bölgenin imarı ve “iyileşmesi” için aynı anda birçok proje yürütüyor. Turkcell’in ayrıca deprem bölgesinde, üstün yetenekli çocukların eğitim aldığı 13 Zekâ Gücü sınıfı ile huzurevlerindeki büyüklere yönelik açmış olduğu iki Dijital Bahar teknoloji odası da bulunuyor.
ING Türkiye’den Kahramanmaraş’ın yeniden kalkınmasına destek
ING Türkiye, toplumsal yatırımları ile deprem sonrası Kahramanmaraş’ın yeniden kalkınmasını destekliyor. Bu kapsamda, ING Türkiye, Habitat Derneği ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle Kahramanmaraş’ın deprem sonrası yeniden kalkınmasına destek sağlamak amacıyla iş dünyasına ve girişimciliğe yönelik iki proje hayata geçirildi.
ING Türkiye ve Habitat Derneği iş birliğiyle yürütülen İş Hayatına Turuncu Destek Projesi kapsamında Kahramanmaraş Turuncu Ofis adında ortak bir çalışma alanı açıldı. ING Türkiye Kahramanmaraş Operasyon ve Çağrı Merkezi binasında yer alan ortak çalışma alanından depremden etkilenen, çalışma ofisi olmayan girişimciler, girişimci adayları ve öğrenciler yararlanabiliyor. Bu ofiste aynı zamanda Habitat Derneği tarafından iş dünyasına ve girişimciliğe yönelik eğitim ve kapasite geliştirme programları gerçekleştiriliyor.
ING Türkiye ve KAGİDER iş birliğiyle ise bölgedeki kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla Kadın Girişimcilere Turuncu Destek projesi hayata geçirildi. Depremden etkilenen kadın üreticiler, girişimciler ve girişimci adaylarına yönelik gerçekleştirilen projede, kadınların eğitim ve mentorluk destekleri ile üretim sürecine dahil olmalarına katkıda bulunulması ve sosyal güçlenmeye destek verilmesi amaçlanıyor.
Ayrıca ING Türkiye, eğitimde fırsat eşitliğini desteklemek amacıyla Türk Eğitim Vakfı iş birliği ile Kahramanmaraş’ta yakın zamanda açılışı yapılacak bir anaokulu inşa ediyor.
Kadın girişimci ve iş dünyası derneklerinden deprem bölgesine “Vefa Turizmi” projesi
Kadın Girişimciler ve birçok İş Dünyası Derneği, 6 Şubat depremlerinin ikinci yılında, bölge ekonomisini canlandırmak amacıyla “Vefa Turizmi” projesini hayata geçiriyor. İş dünyasını ve Türkiye’de yaşayan herkesi yılda en az bir kez deprem bölgesine seyahat etmeye teşvik eden bu proje, bölgedeki turizm hareketliliğini artırmayı ve ekonomik toparlanmaya katkı sağlamayı hedefliyor.
Turizm, tekstil, gıda ve bilişim başta olmak üzere farklı sektörlerden iş insanlarından oluşan heyet, depremden etkilenen illerde temaslarda bulunarak bölgenin ekonomik potansiyelini ve ihtiyaçlarını yerinde değerlendirecek. Bölgesel kalkınmayı desteklemek için geliştirilen proje, yerel esnafa, işletmelere ve turizm sektörüne doğrudan katkı sunmayı amaçlıyor.
Adıyaman Nemrut’tan Gaziantep Kalesi’ne, Hatay Meclisi’nden Diyarbakır Surları’na kadar birçok tarihi ve kültürel yapının yer aldığı bölgede, turizmin yeniden canlanması için duyarlı vatandaşların desteği bekleniyor.
Türkiye genelinde başlatılan bu girişimin uluslararası alana taşınması da hedefleniyor. Katılım sağlayan tüm dernekler, deprem bölgesindeki misafirperverliği tüm dünyaya tanıtmak ve bölgesel kalkınmayı küresel ölçekte desteklemek amacıyla iş dünyasını ve toplumun tüm kesimlerini bu projeye katkı sunmaya davet ediyor.
Projeyi destekleyen katılımcı dernekler: AGİKAD, AGİAD, BESİAD, DEGİAD, DESİAD, DİGİAD, ÇUKUROVASİFED, EFESİAD, İÇASİFED, GİKAD, GİŞKAD, HATAY KAGİD, KİKDER, KUGİAD, LİDER, MARMARİS GİAD, DENİZLİ SOROPTİMİST KLÜBÜ, OSİAD, SÖGİAD, TÜKD, TÜSİAD