Google Türkiye’deki haber sitelerine telif ödeyecek mi?
Dünya çapında en sık kullanılan arama motoru Google, bir süredir dijital telif hakkı konusuyla tartışmaların odağında. Tartışma, bir haber sitesinin görüntülenme sıklığına bağlı olarak elde edilen reklam gelirlerinden yayının da hakkını alamamasına dayanıyor. Haberi, ilk yayınlanan mecradan alıntılayıp da ya da küçük değişikliklerle yeniden yayınlayan tarafın haksız gelir elde etmesinin önüne geçilmesi talep ediliyor. “Basına yansıyan dijitalleşmeyle birlikte mevcut yasalar yenilenmeli mi yoksa güncellenmeli mi?” sorusu ise tartışmanın alt başlıklarından biri olarak öne çıkıyor.
Mevcut telif hakkı yönergelerine uyan yasaların dijital alana da yansıma için dile getirilen talepler doğrultusunda Google, mayıs ayında Avrupa’daki 300’den fazla medya kuruluşuna telif hakkı çerçevesinde ödeme yapmayı kabul etti. Türkiye’nin de bu ülkeler arasına dahil edilmesi bekleniyor. Google’la ilgili süreç uzman ve akademisyenlerden de destek görüyor.
Sürecin hızlanması bekleniyor
Geçtiğimiz yıl aralık ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu, Google temsilcilerini dinlemiş, Google temsilcileri de komisyona bir rapor sunmuştu. Raporda; Google yetkilileri, Türkiye ile de AB’dekine benzer bir anlaşma yapılmasının yakın zamanda gerçekleşebileceğini vurgulamışlardı. Dijital Medya Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Dairesi ve Meclis bu konuda çalışmalar yaptığını belirterek bu sorunun en yakın zamanda çözüleceğini dile getirmişti. Haziran ayının en geç ikinci haftası Google yetkililerini Türkiye’ye çağırmaya hazırlanan komisyonun süreci hızlandırması bekleniyor.
Dijital içeriklerdeki telif hakkı uygulamaları tekrar düzenleniyor!