Teknoloji bütçesi azaldı, dijital yorgunluk arttı
Pandeminin de etkisiyle hayatı ekran üzerinden sürdürme alışkanlığı, toplumu dijital yorgunlukla karşı karşıya bıraktı. Bunun yanı sıra yaşam maliyetleri artışa geçince teknolojiye ayrılan bütçe azaldı, dolayısıyla tüketicinin, dijital cihaz ve medya kullanım alışkanları yeniden şekillenmeye başladı. Dijitalleşme hayatımızda önemli bir yer tutmaya devam ediyor ancak Deloitte’un “Dijital Tüketici Eğilimleri Araştırması” teknolojiye ayrılan bütçenin ve zamanın azaldığını, yüz yüze iletişimin ise arttığını ortaya koyuyor.
Birleşik Krallık’ta 4.160 kişiyle yapılan araştırmaya göre, tüketici kullanımı 2021’de rekor seviyelere ulaşan teknolojik cihazların yüzüne daha az bakar oldu. Akıllı telefon (yüzde 91), akıllı televizyon (yüzde 64), dizüstü bilgisayar (yüzde 77) ve tablet (yüzde 64) kullanma oranı, geçtiğimiz yıla göre azaldı. Araştırmaya katılanların yüzde 78’i, arkadaşlarıyla daha sık yüz yüze görüşmeyi tercih ederken, yalnızca yüzde 7’si, görüntülü aramayı tercih ediyor ve sesli aramalar söz konusu olduğunda bu oran yüzde 5’e geriliyor. Araştırmanın öne çıkan verileri ise şöyle sıralanıyor:
- Artan yaşam maliyetleri ve tüketici güveninin tarihin en düşük seviyesinde olması nedeniyle, ankete katılanların yüzde 78’i bu yıl teknoloji cihazlarına ayırdığı bütçeyi artırmayı planlamıyor.
- Yüzde 20’si ise geçen yıla kıyasla teknolojiye daha az harcama yapmayı planlıyor.
- Benzer şekilde, yüzde 53’ü abonelik harcamalarının bu yıl artmayacağını söylerken, tüketicilerin yüzde 23’ü geçen yıl çok pahalı olduğu için abonelik hizmetlerinden bazılarını iptal etti.
- On kişiden dördü cihazlarında daha az zaman geçirmeye çalışıyor ve 25-34 yaşındaki yüzde 63’lük kesim, ekran karşısında harcadığı gereksiz vakitten pişmanlık duyuyor.
- İnsanların dörtte üçü (yüzde 78) sanal sosyalleşme ve toplantılara kıyasla arkadaşlarıyla yüz yüze görüşmeyi tercih ediyor.
- Cihazların ve aboneliklerin dışında, herhangi bir cihazda oyun oynayan tüketicilerin yüzde 77’si geçen yıl oyun için harcama yapmadığını ve yüzde 67’si son 12 ayda oyunlar için dijital içeriğe hiç para harcamadığını söylüyor.