“Döner Türkiye’dir. Döner Türkiye’nindir”
Ülkemizde yılda yaklaşık 540 bin ton dönerin tüketildiğini biliyor muydunuz? Bu arada rakam da tam değil. Şimdilerde dönerin sanayileşmesi ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlaması hedeflenerek dönerci esnafının nabzını tutan bir data oluşturulmaya başlanmış.
Önce haberin başlığı dikkatimi çekiyor, “Türkiye’de dönerin haritası çıkarılacak!” Okuyunca işin döner coğrafyasının çıkarılması değil, Türk dönerinin marka kimliğine uluslararası boyutta sahip çıkmak üzere bir çalışma olduğunu görüyorum.
Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED), döner sektörünün sanayileşmesi ve kayıt dışının önüne geçilmesi amacıyla pek çok çalışmadan biri olarak Türkiye genelinde tüm döner üretim ve satış noktalarını kayıt altına alıyormuş.
Bunun amacı;
- Döneri sahipsizlikten kurtarmak ve başlı başına bir sektör olmasının adımlarını atmak.
- Bir sertifikasyon gerektirmeyen döner esnaflığının itibarını kazanması için bir yol haritası oluşturup ekonomik güç kazanmasını sağlamak.
- Çalışmalar Türkiye genelinde bölge, il ve ilçe bazlı hazırlanacak haritayla kayıt dışı üretimin önüne geçmeyi, döner sektörünü kayıt altına almak olarak belirlenmiş.
Tabi burada akla bir başka soru daha geliyor; ülke sınırları dışına taşan döner üretimine kim sahip çıkacak? Dönere de yoğurt, baklava, rakı gibi başkaları sahiplendikten sonra mı hayıflanacağız? Var mı burada da bir çalışma?
Dönerin sahipsizliğinde başta merdiven altı üretim ve hijyen olmak üzere pek çok sorun yaratıyor elbette. Kirli banyo küvetlerindeki döner yapılmayı bekleyen etlerin fotoğrafları geliyor gözümün önüne.
Çalışmanın, “Dönerin sanayileşmesi için büyük bir adım” olduğunu söylüyor UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan ve “Kazanan Türkiye olacak” diyor. Peki, bu nasıl olacak? “UDOFED geleneksel dönerimize önce ülkemizde sonra dünyada sahip çıkacak. Devletimizin desteğiyle ‘Döner Türkiye’dir. Döner Türkiye’nindir’ diyecek ve dönerin hak ettiği itibarı sağlayacak.” diyen Başkan Mercan, döner sektöründeki başı bozukluğun da yine bakanlıkla koordineli yürütülen çalışmalarla ortadan kaldırılacağına inandığını söylüyor.
Dönerin tanımından kayıt altına alınmasına, sektör çalışanlarından Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmesine kadar federasyonun birçok çalışması bulunuyor.
Gelin dostlar bir olalım!
UDOFED Başkanı Mehmet Mercan; “Yılda yaklaşık 540 bin ton dönerin tüketildiği ülkemizde şimdiki hedefimiz net rakamların belirlenmesi amacıyla bir harita, bir data oluşturmak. Dönerin sanayileşmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlaması yolunda önemli bir adım atıyoruz.
Türkiye genelinde bölge, il, ilçe bazlı oluşturacağımız bu harita ile ülkemizin döner üretimi ve tüketimi konusunda fotoğrafını çekeceğiz. Bunun için 81 ilimizde bulunan UDOFED temsilcilikleriyle saha çalışmalarına başlama startını verdik. Oluşturacağımız Türkiye’nin Döner Haritası ile kayıt dışının önüne geçeceğimiz gibi gıda güvenliği konusunda da çok önemli ve etkin olacağız” diyor.
Başkanın bir de döneri odağına alan toplumsal bir çağırısı var, “Türkiye’nin dönerine Türkiye’nin desteğini bekliyoruz. Türkiye Döner Haritası’nı oluştururken ülkemizdeki bütün siyasi partilerin genel ve yerel merkez yönetim ve teşkilat kadrolarının, yerel yönetimlerimizin, değerli bürokratlarımızın, sanayi ve ticaret odalarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, döner sektörü paydaşlarının Türkiye’nin Döneri’ne desteklerini bekliyor yanımızda görmek istiyoruz.
Bir olalım, birlik olalım. Hep beraber Türkiye olalım ve sahip çıktığımız dönerimizi küresel bir marka yapalım”.
Ne dersiniz, pek çok önemli konuda diğerini ötekileştiren bir toplum, milli yiyeceğimiz dönere sahip çıkarak küresel bir marka olması için bir araya gelir mi?