Dünyanın cinsiyet eşitliği karnesi!
Barem, Dünya Kadınlar Günü’ne özel, WIN Grubu ile birlikte 35 ülkede gerçekleştirdiği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği araştırmasını paylaştı. Araştırma işyerinde, siyasette ve evde cinsiyet eşitliğinin ne kadar sağlandığını sorguluyor. Araştırmanın sonuçlarına göre global olarak evde cinsiyet eşitliği sağlanabildiğini düşünenlerin oranı yüzde 71’ken bu oran işyerlerinde yüzde 60’a politikada ise yüzde 51’e kadar düşüyor. Türkiye özelinde baktığımızdaysa sonuçlar dünya ortalamasının altında kalıyor!
Eşitlik en çok evde sağlanıyor
Dünyada on kişiden yedisi (yüzde 71), ülkesinde özellikle hane içinde eşitliğin sağlandığını düşünüyor. Bu oran 2018’den bu yana 5 puan artmış durumda. Dört kişiden biri (yüzde 24) ise, evlerde eşitliğin olmadığı kanaatinde. Türkiye’de ev içinde cinsiyet eşitliğinin olduğunu düşünenler son 2 yılda 2 puan azalarak yüzde 58 oldu. Türkiye bu oranla araştırmanın yapıldığı 35 ülke içinde 31. sırada yer aldı.
İşyerinde eşitlikte gelişme var
Ülkesinde işyerlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği olduğunu düşünenlerin oranı 2018’de yüzde 54 iken 2020’de yüzde 60’a yükseldi. Türkiye’de ise aynı dönemde yüzde 56 ile sabit kaldı ve Türkiye bu oranla 35 ülke arasında 23. sırayı aldı.
Siyasette eşitlik yarı yarıya
Araştırmaya göre politika, eşitsizliğin en çok görüldüğü alan olsa da, dünyada bu alanda eşitliğin sağlandığını düşünenler son 2 yılda 5 puan artarak yüzde 51’e yükseldi. Türkiye’de de bu alanda artış sağlandı. Politikada cinsiyet eşitliği olduğunu söyleyenler aynı dönemde 6 puanlık artışla yüzde 46’ya ulaştı ve ülkeler sıralamasında 22. oldu.
Ülke sıralamaları
Her üç alanda da; evde, işte ve siyasette, 35 ülke arasında ilk 10’a giren 6 ülke oldu. Bunlar sırasıyla; Finlandiya, Hindistan, Filipinler, Hong Kong, Kanada ve Endonezya. İki alanda ilk 10’a giren ülkeler ise; Vietnam, ABD, Danimarka ve Filistin. Her 3 alanda da son 10’a giren 4 ülke; Japonya, Brezilya, Fransa ve Hırvatistan olurken, Polonya, Şili, Peru, Nijerya, İtalya, İspanya ve Almanya iki alanda son 10’da yer alan ülkeler arasına girdi. Türkiye evdeki eşitlik alanında son 10’da yer aldı.
Araştırmanın gerçekleştiği 35 ülkenin sıralaması şöyle:
Cinsiyet eşitliği konusunda kadınların ve erkeklerin algıları farklı
Her üç alan için dünyada ve Türkiye’de eşitliğin sağlandığını düşünenlerle, sağlanmadığını düşünenler arasındaki fark net endeks olarak alındı ve kadın-erkek karşılaştırması yapıldı. Dünyada işte ve siyasette eşitlik endeksinde kadınlar ve erkekler arasında 17 puan fark varken, evde bu fark 13’e düşüyor. Türkiye’de ise siyasetteki eşitlik endeksi kadın ve erkeklerde yalnızca 1 puan farklı. Politikadaki eşitsizliğin kadınlar kadar erkekler de farkında. İş eşitlik endeksinde kadınlar ve erkekler arasındaki fark 10’a, evde ise 16’ya çıkıyor.