Dünyanın en iyi ve en kötü patronu aynı kişi
Dünyanın en iyi patronu deyince aklınıza kim geliyor? The Office izleyicisiyseniz yanıt net. Peki, ya en kötüsü? Muhtemelen yanıt yine aynı… Söz konusu Michael Scott olunca ikisi arasında net bir çizgi yok. Zira o kadar doğal ve saf bir karakterden bahsediyoruz ki…
Nielsen raporuna göre The Office, 2020 yılında 57 milyar dakika ile en çok izlenen TV dizisi oldu. 2016 yılında Amerikan dergisi Rolling Stone, The Office’i tüm zamanların en iyi 100 televizyon programından biri seçti. Yani “The Office” kültürü ve esprileriyle büyüyen devasa bir kitle var. Çoktan final yapmış olan dizinin meme’lerinin hala sosyal medyada dolaşması da bu yüzden.
Bu popüler komedi dizisinde Dunder Mifflin kâğıt şirketinin Scranton şubesinin müdürü olan Michael Scott kadar muhteşem bir yöneticiyle tanıştıktan sonra normal iş yaşamı biraz tatsız gelebiliyor. Aslında saf, ırkçı, şovmen, seksist, kaba ve zaman zaman düşüncesiz biri ancak muhteşem dedik çünkü hem çalışanları hem de izleyiciler onu çok seviyor. Yani, milyarlarca insana tesir eden bir sihri var.
Temelde Michael Scott’ı bu kadar iyi yapan şey “World’s Best Boss” challange’ı… Hep daha iyiyi hedeflerken kullandığı yöntemse “daha iyi bir çalışan deneyimi tasarlamak”. Tabii buradaki iyi kimi zaman komik ve eğlenceliye kimi zamansa kara mizaha dönüşüyor. Ancak günün sonunda çalışanlar biliyor ki Michael bugün de elinden geleni yaptı.
Mesela neler yapıyor? Eğlenceli Noel partileri düzenliyor, liderlik eğitimi vermek için tekne turu organize ediyor, pazartesi sendromunu “Film Pazartesisi”ne dönüştürüyor, bir çalışanı için ofiste çılgın bir bekarlığa veda partisi veriyor ve yardım amaçlı koşu, kermes gibi çeşitli etkinlikler tasarlıyor. En afilisi elbette “Dundie Awards”…
Bu ödül töreninin numarası kategorilerinin her yıl değişmesi ve tamamen kendine has olması. Mesela; Yılın Umut Veren Satışçısı Ödülü, Yılın En İyi Annesi Ödülü, Güzelliğin Yeniden Tanımlanması Ödülü, Yılın En Kötü Satıcısı Ödülü… Bazı kategoriler kötü olsa da insanlar görüldüğünü hissediyorlar ve mizah bazen biberi bala çeviriyor. Hatta ilham da veriyor zira internette ofis partileriniz için en komik Dundie Awards önerilerine dair makaleler bulabilirsiniz…
Tabii dizide bu kategorileri Michael Scott belirliyor, sunuculuk ve mizah dozu da onda. Kimi zaman ince ayar yapıyor kimi zaman dozunu kaçırıyor. Tüm bunları yaparken ki motivasyonu, çalışanlarının mutluluğu, daha çok sevilmek ve daha çok ilgi görmek.
7. sezonda değer görmek için dünyanın en iyi patronu ya da en iyi pazarlamacısı olması gerekmediğini anladığında ise hikayesi bitiyor. Ancak 7 sezonluk bir “Dünyanın En İyi Patronu” fenomenini bırakıyor ardında Scott.
Çalışanlar özerklik ilan ederken tükenen orta düzey yöneticiler oldu
Çalışanlar daha özgür çalışma modelleri istemeye devam ediyor, patronlarsa çalışanları gözlerinin önünde olsun ve yaptıkları işler takip edilebilsin istiyor. Nihayetinde olan her iki tarafın da gönlünü yapmak isteyen orta düzey yöneticilere oluyor. Zira veriler, orta düzey yöneticilerin iş-yaşam dengesinin kaybolduğunu ve yükselen stres seviyesinin tükenmişliği tetiklediğini gösteriyor…