Dünyanın mutluluk haritası!
“Mutlu musun?” Kulağa ve dile oldukça basit gelen bu sorunun aslında ne denli karmaşık ve yanıtlaması güç bir soru olduğunu hepimiz biliyoruz. İhtiyaçları ve istekleri karşılamak için yeterli paraya sahip olmanın nispeten mutlu ve rahat bir yaşam sürmeye yardımcı olabileceği genel olarak kanıksanmış. Araştırmalar da gelir seviyesi ile mutluluk arasında pozitif korelasyon olduğunu destekliyor fakat mutluluk kavramı aslında bundan daha kompleks. Visual Capitalist’in yayınladığı “Mutluluk Haritası” araştırması mutluluk seviyelerinin yalnızca finansal güvenliğe değil, aynı zamanda kişinin sosyal desteğine, kişisel özgürlüğüne ve daha fazlasına ilişkin daha geniş algılara bağlı olduğunu gösteriyor…
2018-2020 yılları arasında 149 ülkenin ortalama mutluluk puanlarını ve hangilerinin en mutlu veya en mutsuz olduğunu ortaya çıkarmak için Dünya Mutluluk Raporu’ndan veri alınarak hazırlanan Mutluluk Haritası ayrıca her bölgedeki en çok ve en az gelişmiş ülkelere de işaret ediyor.
Mutluluk Nasıl Ölçülür?
İlk olarak, mutluluk seviyelerini hesaplamak için kullanılan faktörlere bakalım. Bu noktada açık göstergeler sağlık ve zenginlik. Rapor bunları dikkate alarak kişi başına düşen GSYİH ve doğumda beklenen yaşam süresini puanlara dahil ediyor.
Rapor ayrıca; “Sosyal Destek”, “Yaşam seçimlerini yapma özgürlüğü”, “Cömertlik”, “Devlet/iş yolsuzluk algısı”, “Olumlu veya olumsuz etkiler” (Bu yıl, COVID-19 karşısında mutluluk oranları her ülkenin krize verdiği tepkiye göre değişiklik gösteriyordu.) gibi soyut kavramlar üzerinden anket yanıtları toplayarak araştırmaya derinlik katıyor. Gelin bölgesel olarak mutluluk oranlarına daha yakından bakalım…
Kuzey Amerika
Şu anki Ruh Hali: Mutlu (6.1)
Kanada, genel küresel sıralaması yıllar içinde düşmesine rağmen, Kuzey Amerika’daki en mutlu ülke olarak yerini koruyor. 2019’da küresel olarak dokuzuncu sırada yer alan Kanada, 2020’de 11. sıraya ve bu yılki raporda 14. sıraya geriledi.
Zayıf ekonomisine bir de pandemi koşulları eklenince yoksulluğu azaltma çabaları karşılıksız kalan Haiti, son 20 yılda sadece yüzde 1.3’lük ortalama yıllık GSYİH büyümesi ile bölgenin en mutsuzu olarak dikkat çekiyor.
Güney Amerika
Mevcut Ruh Hali: Memnun (5.9)
Amerika’nın en büyük orta sınıfı -nüfusunun yüzde 60’ı- ve yüzde 0,1’lik çok küçük bir aşırı yoksulluk oranıyla Uruguay, Güney Amerika’nın en mutlu ülkesi. Ülke ayrıca eğitimden elektriğe kadar temel hizmetler konusunda tüm vatandaşlarına sağladığı eşit erişim hakkıyla da 6.4’lük puanıyla mutluluğun kapılarını aralamış gözüküyor.
Kolombiya, Ekvador ve Venezüella üçlüsü, mutluluk seviyelerinde farklı ilerleme aşamaları yaşıyor, ancak ilişkileri birbirine çok bağlı.
Venezuela ve Ekvador, benzer ekonomik zorluklarla ve petrol fiyatlarında keskin düşüşlerle karşı karşıya. Venezüella ayrıca sosyo-politik huzursuzluktan da ciddi şekilde etkileniyor ve bu da vatandaşların hem Ekvador’a hem de Kolombiya’ya toplu göçünü tetikliyor.
Bölgenin en gelişmiş ülkesi olan Kolombiya, son on yılda yoksulluk oranını yarıya indirdi. Buna ek olarak, Aralık 2020 itibariyle yaklaşık 2 milyon Venezüellalı göçmeni ağırladı ve onlara 10 yıla kadar koruma statüsü sağlamayı planlıyor.
Avrupa
Şu anki Ruh Hali: Mutlu (6.4)
Finlandiya, dünyanın en mutlu ülkesi olarak liderlik tablosunun zirvesinde kalmaya devam ediyor. Ayrıca vatandaşlarının, COVID-19 pandemisinin ele alınma yöntemine duyduğu yüksek güven de mutluluk seviyelerini artırmış gözüküyor.
Avrupa’nın en mutsuz ülkesi Ukrayna’daki çatışmalar siyaset, güvenlik ve ekonomi üzerinde stres yaratmaya devam ediyor. Özellikle, hükümet yolsuzluğu büyük bir kamu sorunu olmaya devam ediyor.
Orta Doğu ve Orta Asya
Mevcut Ruh Hali: Karmaşık (5.3)
Bölge içerisinde en büyük gelişimi sergileyen Suudi Arabistan, petrol bağımlılığını azaltmaya, ekonomisini çeşitlendirmeye ve kamu hizmetlerini güçlendirmeye devam ederken, aynı zamanda cinsiyet eşitliği konusunda da bazı ilerlemeler kaydetmiş durumda.
Turizm ve konaklama endüstrileri, Ürdün‘ün GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 20’sine katkıda bulunuyor ve COVID-19, bu endüstrilerin ters rüzgarlarıyla birlikte ülkede uzun süreli bir ekonomik düşüşe neden oldu.
Afganistan, temel hizmetlere erişimde ve tarım ekonomisinde iyileşmeler görmüş olsa da, uzun süreli çatışmalar ve şiddetle ilgili zorluklar devam ediyor. Dünyanın en mutsuz ülkesinde pandemi sonrası toparlanma birkaç yıl alabilir.
Bölgenin en mutlu ülkesi 7.2 mutluluk puanıyla dünya sıralamasında 12. sırada yer alan İsrail olurken, Türkiye 4.9 puanla bölgenin mutluluk ortalamasının altında kalıyor…
Doğu Asya ve Okyanusya
Mevcut Ruh Hali: Nötr (5.5)
Hem Yeni Zelanda hem de Tayvan‘ın başarılı bir COVID-19 ve toparlanma süreci geçirerek küresel mutluluk sıralamasındaki konumlarını güçlendirdikleri görüldü. Yeni Zelanda’nın, küresel mutluluk listesinde ilk 10’a giren tek Avrupa dışı ülke olması da ayrıca dikkat çekti.
Hindistan bölgedeki en mutsuz ülke olmaya devam etse de, muhtemelen temel hizmetlere artan erişimi nedeniyle genel olarak en fazla gelişmeyi gösterdi.
Afrika
Şu Anki Ruh Hali: Mutsuz (4.5)
Rapor sonucuna göre Afrika dünyanın en mutsuz bölgesi olarak gözüküyor. Temmuz 2020’de Mauritius ada ülkesi, Afrika’nın ikinci en yüksek gelirli ülkesi olmak için Seyşeller‘e katıldı ve bu durum bölgedeki en mutlu ülke statüsünü sağlamlaştırmalarına yardımcı oldu.
En çok gelişme kaydeden Afrika ülkesi olan Zambiya, dünyanın en genç nüfuslarından birine sahip ve bu da işgücüne katılım için uzun vadeli fırsatlar sunuyor.
Diğer taraftan, tarıma bağımlı Benin yüksek yoksullukla mücadele ediyor ve nüfusun yaklaşık yüzde 40’ı günde 1,90 doların altında bir harcamayla hayatını idame ettiriyor.
Bölgedeki en mutsuz ülke olan Zimbabve, sadece doğal afetler değil, finansal felaketler de yaşadı. Mayıs 2020’de gıda fiyatlarında eşit derecede keskin bir artışın eşlik ettiği yüzde 786’lık bir hiperenflasyon yaşadı.
Kaynak: Visual Capitalist
“Y ve Z kuşağının derdi ortak: “İşsizlik ve gelir eşitsizliği” haberini okumak için TIKLAYIN