En hızlı büyüyen beş Avrupa bankasının dördü Türk!
Brand Finance Banking Forum, bu kez dünya çapında önemli bir finans merkezi olma hedefine her geçen gün daha da yaklaşan İstanbul’da düzenlendi. 14 Şubat 2013 Perşembe günü İstanbul Galata SALT’ta yapılan etkinliğe tüm dünyadan önemli bankaların temsilcileri ve basın mensupları katıldı. “Yenileşim ve Değişimin Değeri; Bankacılıkta Liderlik” temasını taşıyan Brand Finance Banking Forum, Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner’in açılış konuşmasıyla başladı.
Türkiye paranın ve bankacılığın doğduğu yer
Konuşmasına paranın bir mübadele aracı olarak ilk kez Anadolu topraklarında kullanıldığını hatırlatarak başlayan İlgüner, Banking Forum’un İstanbul’da ilk kez düzenlenmesinin taşıdığı anlamın altını çizdi. Toplantının amacının son dönemlerde itibarı ciddi anlamda zedelenen bankacılık sektörünün gelişimi için neler yapılabileceğine dair ortak bir sinerji meydana getirmek olduğunu dile getiren Muhterem İlgüner diğer tüm sektörlerden daha fazla sosyal yaşama entegre olan bankacılığın ancak yenileşim ve değişimin değerinin kavranmasıyla sıkıntılı günleri geride bırakabileceğini kaydetti.
Son 5 yılda en hızlı büyüyen beş Avrupa bankasının dördü Türk!
Muhterem İlgüner’in ardından kürsüye gelen The Banker Dergisi Editörü Brian Caplen, Türkiye dahil 20 ülkede faaliyet gösteren marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’in dünyanın en saygın ekonomi yayınlarından The Banker dergisiyle birlikte altı yıldır yayınladığı “Dünyanın En Değerli Banka Markaları” araştırmasının ayrıntılarını katılımcılarla paylaştı.
Dünyanın en değerli 500 banka markası arasına giren 10 Türk bankası
Türk bankacılığının son derece başarılı bir yılı geride bıraktığını söyleyen Caplen’in paylaştığı bir diğer çarpıcı veri ise son 5 yıllık süre içerisinde en hızlı büyümeyi kaydeden beş Avrupa bankasının dördünün Türk bankaları olmasıydı. Bu verilere göre Avrupa’nın 2008 yılından beri en hızlı büyüyen bankası Halkbank olurken, onu sırasıyla Türkiye İş Bankası, Hollanda’dan Rabobank, Akbank ve Garanti Bankası takip etti. Türkiye’nin ülkeler bazında banka marka değeri listesinde 10 banka markasıyla 18. sırada olduğunu kaydeden Brian Caplen, bankacılıkta yeni dönemin en büyük zorluğunun internet ve mobil platform ile büyümüş yeni nesillere ulaşmak olduğunun altını çizdi. Bankaların marka değeri görünümünde Amerikan bankalarının itibarlı konumlarını sürdürdüğünü söyleyen The Bankers editörü Türk bankalarının Çin, Brezilya ve Hindistan bankaları ile birlikte en hızlı büyüme gösteren bankalar arasında olduğunu belirtti ve “Türkiye’de işler doğru yürüyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Başarının sırrı yüksek yönetim kalitesi ve tatlı rekabet
Etkinliğin bir diğer konuşmacısı Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil’di. Türkiye’de bankacılığın dünyadaki türdeşlerine kıyasla inovasyona çok daha farklı baktığını vurgulayan Hakan Binbaşgil, bankacılıkta modernleşmenin Batı ülkelerine kıyasla geç başlamasının Türk bankacılığına daha yeni teknolojilere yatırım yapma fırsatı sunduğuna dikkat çekti. Türkiye’de bankacılık çalışanları ve yönetici ekiplerinin üstün niteliklere sahip olduğunu belirten Akbank Genel Müdürü Binbaşgil Türk bankacılık sektöründeki tatlı rekabetin de oluşan başarının ana nedenlerinden biri olduğunun altını çizdi. Türkiye’de sektör çapında ortalama sermaye yeterlilik oranının yüzde 17 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Hakan Binbaşgil, “yüzde 8’lerin başarılı sayıldığı dış ülkelerde Türk bankacılığına imrenilmesi tesadüfi değil” dedi. Türk bankacılığının inovasyona ve değişime hızlı bir şekilde ayak uydurabildiğini kaydeden Binbaşgil, Türkiye’nin sahip olduğu jeopolitik ve demografik avantajların inovasyon ruhuyla birleştiğinde söz konusu başarının daha da ileri boyutlara taşınabileceğini vurguladı.
Her banka bir duruş sergilemeli
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil’in ardından kürsüye Citibank EMEA Pazarlama Direktörü Jane Griffiths geldi. Dünyada 2008 yılından beri yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle finans kuruluşlarına olan güvenin sarsıldığını hatırlatan Griffiths bundan sonraki dönemde bankaların yeniden güven inşa etmesi için tüketicilerin gözündeki marka algılarını geliştirmeleri gerektiğini ifade etti. Bankaların müşterilerine sundukları değer vaadinin mutlaka bir duruşu olması gerektiğinin altını çizen Jane Griffiths bankacılığın temel taşı olan güven ortamının iyi planlanmış bir strateji, buna bağlı aksiyonlar ve etkileşimli iletişim hamlelerinin bir araya gelmesiyle yeniden yeşertilebileceğini kaydetti.
Birlikten Kuvvet Doğar
Toplantının sıradaki konuşmacısı Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko’ydu. Türkiye’de bankacılığın başarısının arkasında yatan en önemli nedenlerden birinin sektördeki tatlı rekabetin yanı sıra faydalı işbirliği olduğuna dikkat çeken Canko hiçbir sektörün bankacılık sektörü kadar toplu platformlarda bir araya gelmediğini kaydetti. BKM’nin 23 yıl önce 13 Türk bankasının girişimiyle, tüm bankacılık sektörüne hizmet verme amacıyla kurulduğunu hatırlatan Dr. Soner Canko, internette kartlı alışveriş miktarının hızlı yükselişine dikkat çekti ve şirketin son ürünü olan BKM express’in tüketicilere sunduğu faydaları katılımcılarla paylaştı.
Türk bankaları kârlılıklarıyla Avrupalı bankalardan daha güçlü
Brand Finance Banking Forum’un son konuşmacısı Brand Finance Strateji Direktörü Anthony Kendall’dı. Yaşamını sürdürdüğü Birleşik Krallık’ta 2012’nin bankacılık açısından kötü bir yıl olduğunu vurgulayan Kendall, son bir yılda Birleşik Krallık bankalarının 1,5 milyar dolar marka değeri kaybettiğinin altını çizdi. Türkiye’de ise tam tersi bir tablonun olduğunu anlatan Kendall Türk bankalarının toplamda yüzde 19’luk bir marka değeri artışı yaşadığını belirtti. Türk bankalarının Avrupalı türdeşlerine kıyasla yüksek kârlılık, değer kalitesi, sermaye yeterliliği, yerele odaklanma, akıllı pazarlama, yenilikçi ürünler ve gelişmiş sosyal medya kullanımı gibi niteliklerle daha güçlü olduğunu söyleyen Anthony Kendall Türk bankacılığının imrenilecek bir başarı hikayesi olduğunu vurguladı. Konuşmaların ardından BBC World News editörlerinden Tanya Beckett’ın moderatörlüğünü üstlendiği bir panel düzenlendi. The Banker Editörü Brian Caplan, BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Citibank EMEA Pazarlama Direktörü Jane Griffiths ve Akbank Bireysel Bankacılık’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı A. Galip Tözge’nin konuşmacı olarak yer aldığı panelde Türkiye’de yaşanan 2001 Bankacılık Krizi’nden alınan derslerin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun attığı sağlam regülasyon adımlarıyla birlikte bugünkü başarının temelini oluşturduğu fikri ön plana çıktı.