“#erkekyerinibilsin çünkü hiçbirimiz nefes alamıyoruz!”
Geçtiğimiz günlerde Twiiter Türkiye gündemini ve tanık olan herkesin zihnini #erkekyerinibilsin eylemi ele geçirdi! Yıllardır kadınların maruz kaldığı eril dili bu kez erkeklere yönelten kadınlar, mizahın eşsiz gücüyle cinsiyet eşitsizliğine tepki koydu.
Hareket, “ruqinq” isimli Twitter kullanıcısının “Kocam isterse çalışabilir” cümlesini içeren twit’inin ardından başladı ve sanatçı Gaye Su Akyol’un #erkekyerinibilsin hashtag’ini başlatmasıyla geniş bir kitleye ulaştı.
İETT otobüs şoförlerimiz, saat 22.00’den sonra erkek yolcularımızın güvenliği için otobüsten durak beklemeksizin istediği yerde inebilmelerine yardımcı olacaklardır.🚹#erkekleryerinibilsin
— İstanbul Büyükşehir Belediyesi (@istanbulbld) June 6, 2020
Harekete dair kendi sosyal medya hesaplarından yazılı bir açıklama yayınlayan Gaye Su Akyol, “Bu tür bir yaklaşım erkekleri, asla maruz kalmadıkları bir yerden düşünmeye zorluyor, kadınlar için kâbusa dönüşen bir düzende, dile yerleşmiş̧ cinsiyetçiliği, ayrımcılığı yeniden ve ironik şekilde inşa ederek hem trajikomik, hem de yanında yer almak isteyeceğin türde bir mizah üretiyor” dedi.
Erkekleri her türlü tehlikeden korumak amacıyla ürettiğimiz Pembe Otobüsler çok yakında Şişli’de! 🚌💖#erkekyerinibilsin pic.twitter.com/cDNxjznDfp
— Şişli Belediyesi (@sislibelediyesi) June 5, 2020
“Bir tane daha kadının katledilişine şahit olmak istemiyoruz.”
Gaye Su Akyol yaptığı açıklamada hareketin özüne dair, “Biz artık katledilen kadın haberleri görmekten, katillerin isminin, cisminin gizlendiği, öldürülen kadınların iffetinin, hayatının, seçimlerinin sorgulandığı, suçlunun ceza almadığı, erkeğin sırtının sıvazlandığı, kadının baskılandığı bu mide bulandırıcı sistemden bıktık, usandık” ifadelerini kullandı.
“Bir şeyler yapmak istiyoruz. Yapmak zorundayız. Bir tane daha kadının katledilişine şahit olmak istemiyoruz.” diyen Gaye Su Akyol, açıklamasını “Yıl 2020 ve ses çıkarmadıkça hiçbir şey değişmiyor. Farkında mıyız bilmiyorum ama hiçbirimiz nefes alamıyoruz!” cümlesiyle bitirdi.
#erkekyerinibilsin hastag’i binlerce insanın kullandığı ve sesini duyulur kıldığı bir online akıma dönüştü. Hareket pek çok sanatçının tweetleriyle büyümeye devam ederken kimi belediyelerce de desteklendi.