ESK, salmonella pozitif çıkan etler hakkında karar verdi
ESK, Ukrayna’dan ithal edilen ve laboratuvarda yapılan incelemeler sonucunda salmonella pozitif çıkan etlerle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Etlerin imhasına karar verilmiştir. Sürecin tamamlanması için yüklenici firma temsilcisi beklenmektedir. Ürünlerin üretimde kullanılması veya satışı söz konusu değil” ifadelerine yer verildi.
Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından yapılan açıklamada, salmonella pozitif çıkan etlerin imha edileceği, bu etlerin üretimde kullanılması veya satışının mümkün olmadığına dikkat çekildi. Açıklamada, ESK’nin piyasa regülasyonu kapsamında yurt dışından canlı hayvan ve karkas et alımı gerçekleştirdiği belirtildi. İthal edilen etlerin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından girişte kontrol muayenesi için numune alındığı ve akredite laboratuvarlarda analizlerin yapıldığı ifade edildi. 9 Mayıs’ta yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir parti üründe hijyen standartlarına aykırı sonuçlar elde edildiği belirtildi.
Firmaya ihtarname çekildi
ESK’den yapılan açıklamaya göre, salmonella pozitif olan etlerle ilgili olarak komisyon tarafından bu etlerin reddedildiği ve yüklenici kesimhane firmasına ihtarname çekildiği bildirildi. Firma tarafından yapılan itirazların ardından, etler dondurularak yediemin deposunda kontrollü şekilde muhafaza altına alındı. Yapılan itirazlar değerlendirildikten sonra etlerin imhasına karar verildi. İmha sürecinin tamamlanması için yüklenici firma temsilcisinin beklenildiği açıklandı. Bu ürünlerin üretimde kullanılması veya satışının kesinlikle söz konusu olmadığı ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, kamu güvencesiyle yapılan et ve canlı hayvan ithalatının tüm süreçlerinde yüksek hijyen standartlarının uygulandığı ve halk sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirlerin alındığı belirtildi. Piyasa regülasyonunu etkisizleştirme ve dezenformasyon amaçlı haberlere itibar edilmemesi gerektiği de vurgulandı.