Esnek çalışma modeli şekilleniyor: Mesai saatleri kısalacak mı?
İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş’ın ipuçlarını verdiği esnek çalışma düzenlemesinin detayları belli olmaya başladı. Düzenlemeyle birlikte mesai saatlerinin düşürülmesi ve esnek çalışma sistemine geçilmesi planlanıyor.
Hükümet uzun süredir tartışma konusu olan esnek çalışma modeli için düzenlemelere başladı. Buna göre haftalık 45 saatlik mesai süresinin 40 saate düşürülmesi amaçlanıyor. Yapılacak yasal düzenlemeyle çalışanların mali hakları korunması ve gelir kaybı yaşamamasının sağlanacağı da belirtiliyor.
Esnek çalışma modelinde, gün ve saat kısaltma üzerinde duruluyor. Saat kısaltma uygulaması ise daha ağır basıyor.
Esnek çalışma modelinde iş dünyasının ihtiyaçları dikkate alınarak uygulamaya geçilecek. Özellikle imalat sektöründe şirketlerin yarım ve tam gün çalıştırma ihtiyaçları göz önünde bulundurulacak. Ayrıca esnek çalışma modeli her meslek grubunu kapsamayacak.
Dört model üzerinde duruluyor
Kamu ve özel sektör için ayrı ayrı planlanan uygulamada şu modellerin olduğu belirtildi:
- Uzaktan Çalışma Modeli: Çalışanların işlerini fiziksel olarak iş yerinde bulunmadan yapmalarını sağlıyor.
- Kısmi Çalışma Modeli: Haftanın belirli günleri veya saatlerinde çalışmayı içeriyor.
- Değişken Zamanlı Çalışma Modeli: Çalışma saatlerinin işverenin ihtiyaçlarına göre esnek şekilde planlanmasını kapsıyor.
- Akademik Eğitim Amaçlı Çalışma Modeli: Çalışanlara eğitimlerine devam ederken çalışma imkanı sunuyor.
Türkiye’de çalışma saatleri Avrupa’daki pek çok ülkeden daha yüksek. OECD ülkelerinde çalışma saatleri daha kısayken Türkiye’de bir çalışan yılda yaklaşık bin 900 – 2 bin saat çalışıyor. OECD ortalaması ise bin 700 saat. Avrupa’daki en uzun haftalık ortalama mesai süresi ise 44,2 saatle Türkiye’de. Avrupa Birliği (AB) ortalamasıysa 36,1 saat.
Esnek çalışma modelinin ayrıntıları belli oluyor
Hükümetin üzerinde çalıştığı esnek çalışma modeliyle ilgili detaylar netleşmeye başlarken, AK Parti yasal düzenleme için harekete geçti. İş Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile “esnek çalışma”nın tanımı yeniden yapılacak. AK Parti kaynakları esnek çalışma modeline ilişkin kamuoyunda yanlış anlaşılmalar olduğunu, mesai saatlerinin kısalmasının söz konusu olmadığını belirtti.
Esnek çalışma tam gün mesai yapmayan, yarım gün çalışan, haftanın belli günleri çalışan, kısa vadeli işler yapan, geçici çalışan grupları kapsayacak. Esnek çalışma modeli genele değil, kişiye özgü uygulanacak.
Yıla damga vuracak sosyal medya trendleri