Gazeteciler için en tehlikeli ülke hangisi?
Özgür ve demokratik ülkelerde dördüncü kuvvet olarak kabul edilen basın, tam da bu sebeple toplumsal işleyişin önemli bir parçası. Diğer taraftan dünyanın her yerinde kendini sıkça ateş hattında bulan gazeteciler için sansür ve baskının tam anlamıyla ortadan kalktığı bir dönem tarih sayfalarına hiçbir zaman yazılamadı. Bugün gelinen noktada ise dünya çapında son bir yılda toplam 533 gazeteci, farklı gerekçelerle gözaltına alındı. Yalnızca bir yıl içinde 11 gazetecinin öldürüldüğü Meksika, gazeteciler için en tehlikeli ülkelerin başında geliyor.
Sınır Tanımayan Gazeteciler’in yayınladığı 2022 raporuna göre bu yıl dünya çapında toplam 533 gazeteci gözaltına alındı. Yalnızca 2022 yılında 11 gazetecinin öldürüldüğü Meksika ise gazeteciler için en tehlikeli ülke. İkinci sırada yer alan ve Rusya’nın işgali sonucunda sekiz gazetecinin öldürüldüğü Ukrayna’yı ise hayatına kaybeden altı gazeteciyle Haiti takip ediyor. Listenin devamında her birinde üçer gazetecinin öldürüldüğü Somali, Filistin, Pakistan ve Myanmar bulunuyor.
En çok gazeteci gözaltına alan ülke Çin
Bu ülkelerin bazılarından patlak veren çatışmalar, gazetecilere yönelik orantısız saldırılara yol açabildiği gibi bu saldırıların sıklığını da artırabiliyor. Rapor, hangi ülkelerin gazetecilere düşmanca davrandığını değerlendirmek için gözaltına alınan gazeteci sayısını baz alıyor.
Buna göre 14 Aralık 2022 itibarıyla 110 gazeteciyi göz altına alan Çin, listenin başında yer alıyor. Ülkeyi yöneten asgari cuntanın hiçbir çevreden gelen eleştiriyi kabul etmediği Myanmar ise 62 gazeteciyle ikinci sırada. Nüfus bakımından karşılaştırma yapıldığında Myanmar’da gazeteciliğin durumu Çin’den vahim olabilir. Çünkü Myanmar’da yaşayan insan sayısı Çin’in yalnızca yüzde 4’ü kadar.
Türkiye’nin durumu raporda detaylı olarak yer almıyor
22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “hicap kurallarına uymadığı” gerekçesiyle gözaltına alınması ve gördüğü polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından protestoların arttığı İran, gazeteciler açısından bir diğer kötü aktör olarak öne çıkıyor. Yöneltilen suçlamalar belirsiz olmakla birlikte bugün 47 İranlı gazeteci gözaltında bulunuyor.
Raporda Türkiye’yle ilgili yalnızca bir paragraf yer alıyor ve Kürt gazetecilere yönelik gözaltılara dikkat çekiliyor. Ayrıca Türkiye’de Haziran’dan sonra, üç kadın gazeteci ve kadın medya çalışanının gözaltına alındığı belirtiliyor.
Gözaltına alınan kadın gazetecilerin sayısı arttı
Ayrıca rapora göre, 2022’de gözaltına alınan kadın gazetecilerin sayısında rekor bir artış yaşandı. Gözaltındaki kadın gazeteci sayısının 78 olması geçen yıla kıyasla yüzde 27,9’luk bir artışa işaret ediyor. Bu yıl gözaltına alınan erkek gazetecilerin oranı ise 11,2 artış gösterdi.