Genç gözlerden spora bakış
Ülkemizde sahip olduğumuz genç nüfus en büyük avantajlarımızdan birisi. Ancak sağlıklı bir genç nesil yetişebilmesi için mutlaka “spor alışkanlığı”nın ülke genelinde yayılması ve sürüdürülebilir olması gerekiyor. Peki ülkemizde gençler arasında spor bilinci ne kadar yerleşmiş durumda? Bu noktada gençlerin STK’lardan ve kamu kurumlarından beklentileri neler? Türkiye Gençlik STK’ları Platformu (TGSP) ‘Türkiye’nin Gençleri Spor Alışkanlıkları’ araştırması ile bu sorulara ışık tutuyor…
15 – 30 yaş aralığında uygulanan anket sonrası, spora ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Genç nüfusun eğitimde ve istihdamda olma durumuna göre sınırlandırılan örneklemler üzerine anket, 26 şehirde 2500 kişiyle yapıldı.
Anket sonuçlarına göre düzenli spor alışkanlığı bulunan gençlerin oranı yüzde 22,9 olurken, spor yapmayan gençlerin sayısı yüzde 25,1 olarak karşımıza çıkıyor ve gençlerin yarısından fazlası sporu amatör olarak yaptığını ifade ediyor. Yürüyüş, fitness, futbol ve koşu ise en çok yapılan amatör sporlar arasında yer alıyor. Ankete katılan her 4 gençten birinin ise ideal kilosunun üzerinde olması karşımıza çıkan endişe verici veriler arasında yer alıyor.
Galatasaray, Fenerbahçe’yi geçti!
Gençlerin spora yaklaşımları şaşırtıcı olmayan bir biçimde futbol üzerine yoğunlaşıyor. Süperlig’de en çok destekledikleri takım ise yüzde 32,2’lik oranla Galatasaray ve yüzde 23,1’lik oranla Fenerbahçe olarak ifade edilirken, gençlerin futboldan sonra ise Türkiye’de en çok değer görmesini istedikleri branşın Basketbol olması dikkat çekiyor.
Araştırmada Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ilgili sorular da detaylı olarak incelendi. Gençler Türkiye’de sporun itibarının iyileştirilmesi gerektiğini ve spor alanında yetenekli kişilere desteklerin artırılması gerektiğini düşünüyor. Katılımcıları spora en çok teşvik eden kurumlar ise Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Belediyeler olarak karşımıza çıkıyor.
Gençlerin yüzde 30,7’si STK’ların müzik/ses sanatları alanında faaliyet göstermelerini isterken, spor konularında destekleyici faaliyetler yapmasını ve en çok futbol branşında lisanslı etkinlikler yapmasını beklediklerini ifade ediyorlar.
Sporda yenilik e-spor
Anket sonuçlarına göre online oyunlar üzerine kurulu bir spor dalı olan e-spor’un, katılımcıların yüzde 66,5’i tarafından bilinmediği ortaya çıktı. Bilenlerin büyük çoğunluğu ise e-spor’a ilgi duymadığını belirtti. Katılımcılar dijital sporların gelişmesini ise yüzde 64,9 oranında olumlu bulduklarını ifade ettiler.