Gençler nasıl bir iş hayatı istiyor?
Areda Survey, gençlerin meslek tercihlerinden çalışma hayatındaki önceliklerine, meslek seçimlerinde etkilendikleri faktörlerden tercih ettikleri çalışma biçimlerine dek merak edilenleri kapsamlı bir araştırmayla oraya koydu. Araştırma verilerine göre “mühendislik” gençlerin gönlüne taht kurarken, katılımcıların büyük bir kısmını üniversite birincisi oldukları koşulda bile tıp fakültesini tercih etmeyeceklerini belirtiyor. Pandemi döneminin ardından neredeyse norm haline gelen hibrit çalışma modeli ise toplum tarafından en çok tercih edilen iş yapış şekli olarak öne çıkıyor…
Her 5 gençten 1’inin tercihi mühendislik fakültesi
Meslek tercihi araştırmasında katılımcılara “Okuduğunuz / okumayı hedeflediğiniz bölüm hangisidir?” sorusu yöneltildiğinde en çok seçilen ilk üç bölüm mühendislik, tıp ve hukuk oluyor.
Öte yandan katılımcılar “Üniversite giriş sınavında 1. olsanız hangi bölümü tercih etmezsiniz?” sorusu karşısında ilk sırayı ilahiyat fakültesine veriyor. Bir grubun hayali olan tıp fakültesi aynı zamanda asla tercih edilmeyecek bölümler arasında ikinci sırada yer bulurken onu diş hekimliği takip ediyor.”
Meslek tercihinde ilgi maaştan önce geliyor
“Meslek tercihinde önceliğiniz nedir?” sorusunun yer aldığı araştırma, Türk halkının önemsediği ilk şeyin yüzde 49,4 oranıyla sevdiği alanda çalışmak olduğunu ortaya koydu.
İkinci sırada yüzde 18,1’lik oranla dolgun maaş gelirken, üçüncü sırada ise 13,2’lik oranla konforlu çalışma alanı yer aldı. Bunların yanı sıra yüzde 10,2’lik kısım iş garantisini tercih etti.
En büyük etken dijital dünya
Araştırma, meslek seçiminde en büyük etkenin dijital dünya olduğu sonucunu ortaya koydu.
Yüzde 28’lik kısım dijital dünyadan etkilenirken, yüzde 24,8 ise aile ve akraba çevresini dikkate alıyor.
Yapılan araştırmada üçüncü olarak yer alan etken ise yüzde 20,9’luk bir oranla sosyal çevre ve arkadaşlık olarak görülüyor.
Türk halkının yüzde 46,7’si hibrit çalışma biçimini tercih ediyor
Araştırmaya göre, gençlerin uygun gördüğü çalışma şekli ise “hibrit çalışma biçimi” oldu. Katılımcıların yüzde 46,7’si hibrit çalışmayı tercih ederken, yüzde 37,3’ü ofiste çalışmanın daha uygun olacağı görüşünde. Yüzde 15,9’luk kesim ise uzaktan çalışmayı tercih ediyor.
Gönüllerde özel sektör yatıyor…
Araştırmada ayrıca, katılımcıların yüzde 41,6’sı özel sektörü, yüzde 31,3’ü memuriyeti, yüzde 27’si girişimciliği tercih ettiği görülüyor.
Katılımcıların yüzde 56,2’si büyük bir metropolde, yüzde 32,5’i küçük kentlerde, yüzde 11,3’ü kırsalda yaşamak ve çalışmak istiyor.
Her 10 kişiden 4’ü yurtdışında çalışmak istiyor
Araştırmada katılımcıların yüzde 40,2’si Türkiye’de, yüzde 39,7’si yurtdışında, yüzde 20,1’i ise Türkiye’den yurtdışına uzaktan çalışmak istiyor.
Araştırmanın Metodolojisi
Türkiye genelinde 1.100 kişinin katıldığı ve 5-12 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.