Gıda sektörüne hangi trendler yön verecek?
Siyasetten futbola, hukuki davalardan pazarlama dünyasına dek hayatın hemen her alanına yön veriyor sosyal medya gündemi. Böyle büyük bir etkinin yanı sıra elbette tüketici eğilimlerini gözlemlemek ve pazarlama içgörüleri geliştirmek adına da sosyal medyada yer alan veri büyük kıymet taşıyor. Twitter, bu dönüşümü daha iyi anlamaya yardımcı olması açısından teknoloji, finans, spor, gıda gibi çeşitli sektörlerde veriler ve uzman analizleri içeren ve trendleri belirleyen BirdsEye Raporu’nu yayınlamaya devam ediyor…
Twitter’ın Resmi Ortakları tarafından hazırlanan ve küresel Twitter sohbetlerindeki verilere dayanan rapor; en önemli tüketici trendlerine işaret ediyor ve markaların önümüzdeki yıl için fırsatları ve stratejilerini belirlemesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Öyleyse gelin Twitter’ın TalkWalker ortaklığıyla gıda sektörü için derlediği verileri ve bulguları birlikte inceleyelim…
İşte gıda endüstrisi ile ilgili bazı önemli bulgular
- 2019’dan 2021’e, gıda sürdürülebilirliği konuşmaları sürekli artıyor. Twitter’da sürdürülebilir gıda ile ilgili tüm konuşmaların yüzde 46,5’i, gıdaları tedarik etme, kullanma ve geri dönüştürme yöntemimize bağlılığımızı gösteren Z Kuşağı tarafından yürütülüyor.
- Twitter’da son iki yılda “ev yapımı” + “teslimat” ile ilgili konuşmalarda yüzde 27’lik bir artış oldu. Pizza emojisi 🍕 2021’de yemek teslimi anahtar kelimelerinden bahseden Tweetlerdeki emojilerin yüzde 17’sini oluşturdu.
- Bir yandan da nostalji da hep önemli bir öğe ve popüler. Tatlılar, çikolata ve şekerleme nostaljisi hakkındaki konuşmalar Ocak ve Ekim 2021 arasında Twitter’da yüzde 55 arttı.
Peki izlenmesi gereken trendler neler
Rapora göre, üç eğilimi anlamak, gıda endüstrisinin nasıl olacağını anlamanın anahtarı. Bunlar şöyle;
- Gelişmek ve yenilik yapmak: Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yanı sıra ve bunlarla ilgili olarak, protein ve plastik alternatiflerine yönelik tüketici ilgisi devam ettikçe, bu eğilimler daha geniş gıda tartışmalarını besleyecek.
- Geleceğin yiyecekleri: Gıdanın geleceğine hazırlanmak, plastik ve ete olan bağımlılığımızı azaltmak anlamına geliyor. Endüstri trendleri, kompostlanabilir ambalajlar ve yenilebilir pipetler gibi plastik alternatiflerdeki yeniliklere yöneliyor. Vücudumuz ve dünya için daha sağlıklı olduğu için evde yemek pişirmek artıyor. Porsiyon kontrolü, karbonhidratı azaltma ve işlenmiş gıdaların bilinçli tüketimi, sağlıklı beslenme konuşmalarından adil bir pay alıyor.
- Ekoloji gastronomi ile buluşuyor: Gıda sürdürülebilirliğini etkilemek için markaların önden liderlik etmesi gerekiyor. Aslında, tüketicilerin yüzde 35’i artık pandemi öncesine göre daha fazla sürdürülebilirlik referanslarına dayalı markalar seçiyor.
Tüm bu veriler gıda markaları için ne anlama geliyor?
Kelimeler değil eylemler
Marka sevgisini gerçekten artırmak için özel bir strateji oluşturun ve bu stratejiyi taahhüt edin. Tüketiciler uzun vadeli taahhüt ve niyet önemli görmek istiyor.
Tüketicinize daha yakın olun
Tüketiciler ne yaparsanız yapın gıda hakkında tartışacaklar. 2022’de başarılı markalar, bu konuşmaları anlayan ve ardından mesajlarını onların bir parçası olacak şekilde uyarlayanlar olacak.
Dalgalanan tüketici ilgisinin farkında olun
Gerçek zamanlı içgörülere erişimle her zaman bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun.
İzlemenizle tutarlı olun
En iyi uygulamaları doğru zamanda kullanmak için ilgi alanlarını ve konuşmaları takip edin.
Her ne pahasına olursa olsun devam edin
Farklı zaman dilimlerindeki veri noktalarını takip edin ve markanızla alakalı bilgileri ölçün.
BirdsEye Raporu’nun teknoloji trendlerini incelemek için TIKLAYIN!