Gülizar Öcal Doğan yazdı: “Yes We Cannes!”
Cannes Lions Yaratıcılık Festivali, 70 yıldır reklam ve iletişim dünyasını bir araya getiriyor. Global bir organizasyonla, farklı ülkelerden ajanslar, markalar, girişimciler, prodüksiyon şirketleri ve ünlülerle bir arada olma şansını yakalayabiliyoruz. 20 yıldır pazarlama alanında birçok markadan sorumlu olmuş biri olarak bu etkinlik beni her yıl heyecanlandırmaya devam ediyor. Kendi sektörümüzü büyütmek, markalarımızı güçlendirmek ve hedef kitlelerimizle bağımızı güçlendirmeye odaklanırken; dünyadaki gelişmeleri takip etmek, zamanın ruhunu anlamak ve trendleri kaçırmamak için Cannes Lions harika bir kaynak.
Peki, bu yılın öne çıkan temaları neydi? Bu ay Cannes Lions ile ilgili birçok yayın okuduk… Umarım ben de farklı bir açıdan fayda sağlarım.
- Teknoloji ve yaratıcılık
Reklam ve iletişimden çok teknoloji gündemi vardı. Open AI’dan bir seans dinledik, Elon Musk ile X’in yeni dönem stratejisi ve AI yaklaşımını içeren bir panele katıldık. Uygulamalar açısından yönlendirici ve kesin formüller verilmedi ancak yapay zekanın kreatif işlere katkısı ve tüketiciyi anlamaya olan etkisi giderek arttığı bir gerçek. Dönüşümün sesleri artık daha gür çıkıyor. Bu konuda regülasyonları da yakından takip etmek önemli. İletişimcilere duyurulur.
- İçerik ve eğlence
Son birkaç yıldır amaç odaklı (purposeful) iletişimler Cannes’da daha fazla vurgulanırken; bu yıl mizahın geri dönüşü yaşandı diyebiliriz. Bazen yaraları sarmak, bazen günün karmaşasından uzaklaşmak, bazen de özümüzü hatırlamak için eğlenceli içeriklerin önemi çokça konuşuldu. Liquid Death’in “Enter or Die” ve eatbigfish’in “The Extraordinary Cost of Dull” oturumları, festivalin en keyif aldığım oturumları arasında yer aldı ve mizahın yaratıcı etkisi üzerine güzel yaklaşımlar sundular. 2024 ve sonrasında iletişimciler olarak markalarımız için içerik ve eğlenceyi birleştirmeye daha çok odaklanacağız diyebilirim. Bu durum, üretilecek içeriklerin sayısı, kalitesi, mecra seçimi ve iş birlikleri konularında daha çok düşünmemizi ve çözüm bulmamızı gerektirecek.
- Marka ve iletişimde farklılaşma
Bir tarafta markalaşma ve iletişimde geniş hedef kitlelere ulaşmanın ve sürekliliğin önemi anlatılırken, diğer tarafta “Liquid Death” markasının farklı notalara basan yolculuğu çok konuşuldu. Festivalde Liquid Death’in kendine özgü bir yaklaşımla durağan ve yaratıcılığın zor olduğu su kategorisinde ezberleri nasıl bozduğu, birçok panelde örnek olarak gösterildi.
Ayrıca, Dentsu ve Uniqlo’nun Tokyo’da başlattığı “The Tokyo Toilet” sosyal sorumluluk projesinin, Cannes Film Festivalinde ödül alan ve 2024’te Oscar adayı olmasını sağlayan yolculuğu, hepimize alışılagelmiş iletişim yaklaşımlarından sıyrılmayı başarabilirsek iletişimlerimizin kapsamının nerelere kadar genişleyebileceğini gösteren müthiş bir örnek oldu.
Festivaldeki keşkelerim
Daha fazla ölçümleme, yeni araştırma metotları ve bunların iletişim üzerindeki etkilerini dinlemek isterdim. Bu alanda neredeyse hiç içerik yoktu. Teknoloji odaklı bir iletişim geleceği konuşulurken, araştırmanın gündemde daha fazla yer bulması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ölçümlemek, gelişmek için önemli.
Kadının güçlendirilmesinin toplumsal gelişimimize pozitif etkisini gösteren içeriklerin nicelik ve nitelik olarak zenginleşmesini önemsiyorum. İletişim bu alanda farkındalık yaratmanın tek çözümü olmasa da önemli bir unsuru. Dilerim önümüzdeki yıl kadınların her alanda güçlenmesine ilham verecek ve festivalde çok konuşulacak projeler gelişir.
Global bir organizasyonun bayram tatiline denk gelmesinin katılıma etkisi düşünmeye değer…
Bitirmeden kısa bazı ek notlar
FIFA’nın interaktif katılımı: İlk kez organizasyonda interaktif şekilde yer alması ve zamanlamanın Euro 2024 dönemiyle eş zamanlı olması güzel bir hareket olmuş.
Kreatif işler sergisi: Katılımcılara yarım gün, ana binanın en alt katındaki kreatif işler sergi ve video bölümüne zaman ayarlamalarını öneririm. Her sene daha da keyifli oluyor bu alan. Festivalin üçüncü ve dördüncü günü hep daha kreatif ve hareketli. Mecraların etkinlik alanlarına giriş için mutlaka önceden katılım için işlemler yapılmalı. Programları buna göre ayarlamak iyi olabilir.
2024 Cannes’da öne çıkan ana temalar: Bu konuda birçok detaylı yazı yazılacaktır, ben de bitirirken en azından 4 başlığa değinmek isterim: Yükselen connected TV etkisi, retail media networkünün önemi, kişiselleştirme ve veri güvenliği: İki kavram savaşı; iletişimlerde öze dönüşün dayanılmaz hafifliği…
Yazı: Gülizar Öcal Doğan, konuk yazar