Nvidia nasıl dünyanın en değerli şirketi oldu? | Son 24 saatin gündemi
Chip üreticisi Nvidia, bu ay ilk kez Microsoft’u geride bırakarak 3,3 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi oldu. Zirvedeki saltanatı kısa sürse de, sadece iki yıl önce teknoloji sektörü dışında pek bilinmeyen şirket için bu büyük bir başarı.
Nvidia, otuz yıllık varlığının büyük bölümünde video oyunları için bilgisayar çipleri üreten niş bir oyuncuydu ancak şirketin yapay zeka hamleleri hızlı bir yükselişin önünü açtı.
Bu doğrultuda Nvidia’nın 2023’ün ilk çeyreğinde yalnızca 7,2 milyar dolar olarak açıklanan geliri 2024’ün ilk çeyreğinde 26 milyar dolara yükseldi.
Yapay zeka girişimleri, ürünlerine yapay zeka eklemeye çalışan şirketler ve girişim sermayesi firmaları, Nvidia’nın çiplerine sahip olabilmek için yarışıyor, bu da fiyatlarını artırıyor. Ancak en büyük alıcılar, kendi yapay zeka modellerini oluşturmak ve eğitmek için bu çiplere ihtiyaç duyan Büyük Teknoloji şirketleri Microsoft, Amazon, Meta ve Google.
Bu yılın başlarında, Microsoft, Meta ve Google, yatırımcılarına yapay zeka yatırımlarına yönelik harcamalarını artıracaklarını söylediler. Google, bu yıl her dört aylık periyodda en az 12 milyar dolar harcamayı planlıyor. Bu paranın büyük bir kısmı ise doğrudan Nvidia’nın kasasına gidiyor.
Kaynak: The Washington Post
22. Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri sahiplerini buldu
“Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri” 22. kez sahiplerini buldu. İletişim sektörünün en başarılı proje ve markaları, 26 Haziran 2024 Çarşamba akşamı, Zorlu PSM’de gerçekleştirilen törende açıklandı.
TÜHİD, Altın Pusula Ödülleri’nde bir ilki gerçekleştirerek, etkinliğin karbon emisyonunu hesaplamak üzere etkinliğe katılan tüm davetlilerden ulaşım bilgilerini aldı. Davetlilerin yaratılan farkındalıkla ile ilgili memnuniyetlerini dile getirdikleri törende, kurumsal sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde 9,5 ton sera gazı salınımı için uluslararası sertifikasyona sahip karbon kredileri ile offsetleme yapıldı. Böylece 22. Altın Pusula Ödül Töreni, karbon nötr bir etkinlik olarak tamamlandı. Altın Pusula kazanan işlere göz atmak için TIKLAYIN.
Ogilvy’den Türkiye yatırımı…
Geçtiğimiz hafta Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde yılın network’ü seçilen Ogilvy, Türkiye’ye yatırım yapma kararı aldı. Bu kararla birlikte 4129 Grey bugünden itibaren Ogilvy ağına bağlanarak, faaliyetlerini “Ogilvy 4129” ismiyle devam ettirecek. Ogilvy, WARC tarafından dört yıl üst üste (2020-2024) “Dünyanın En Yaratıcı Network”ü, peş peşe iki kez de (2023-2024) “Dünyanın En Etkili Ajans Network”ü unvanlarını almıştı.
Yeni grubun CEO’luk görevi, bugüne kadar ajansın COO’luğunu başarı ile yürüten Leslie Krespin’e teslim ediliyor. Liderlik ekibinde daha önce de olduğu gibi Sami Basut (CCO), Emre Süvari (CDO), Bora Özkan (CFO), Gül Altan Yeltik (Ogilvy PR GM), Fulya Özarı (Ogilvy One GM) ve Nurcan Yıldız (GRAM GM) yer alıyor.
Kripto dünyasında yeni dönem: Yasa TBMM’den geçti!
TBMM Genel Kurulu, kripto varlıklara ilişkin düzenlemeleri içeren Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul ederek yasalaştırdı. Buna göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları, mali denetimlerini ve bilgi sistemleri bağımsız denetimlerini SPK tarafından belirlenen denetim kuruluşları aracılığıyla gerçekleştirecek.
Yeni kanunla birlikte kripto varlık hizmet sağlayıcıları için sermaye şartı getirilmiş oldu. Bu düzenleme ile yatırımcıların korunması hedeflenirken, hizmet sunan firmalar için çeşitli yaptırımlar öngörülmüş durumda. Ayrıca, kripto para kullanıcılarının kimlik tespiti ve ilişkilerinin nasıl kurulacağı da yasayla belirlendi. Hizmet sağlayıcı kuruluşlar ve faaliyetler için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izin alınması gerekecek. Kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı da SPK’nın yetkisi altına alınmış durumda ve tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak.
Google Dijital Telif Yasası’na yeşil ışık yaktı!
Google Türkiye temsilcileri TBMM’deki Dijital Mecralar Komisyonu’na üst düzey bir heyetle katılarak sunum gerçekleştirdi ve Dijital Telif Yasası için olumlu görüş bildirdi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Google’ın olumlu yaklaşımını “Tarihi bir adım” olarak değerlendirdi. Google tarafının kendilerinden beklediği bazı adımlar olduğunu vurgulayan Yayman, “Çok önemli bir adım atıldığını söyleyebilirim. Fikir kanununu yeniden yapılandırmalıyız. Yeni yasama dönemiyle hazırlıklarımızı yapmış olacağız” dedi.