Güneş enerjisine ilgi yüzde 140 arttı
Online dijital pazarlama platformu SEMrush’ın internet aramalarını baz alan araştırmasına göre “elektrik” ve “doğalgaz” Türkiye’nin en çok aranan enerji terimleri olurken, güneş enerjisi aramaları ise geçtiğimiz iki yılda yüzdee 40 arttı.
Fosil kaynakların sınırlı rezervleri, fiyatlardaki dalgalanmalar ve çevreye verdiği zararlar, bir çok ülkenin birincil enerji kaynaklarına alternatifler aramasına neden oluyor. Dünya genelinde yenilenebilir, temiz enerjilere ilgi giderek artarken Türkiye’de de sürdürülebilir enerji her geçen gün daha fazla gündeme geliyor. SEMrush’ın internette yapılan enerji terimleri aramalarını mercek altına alan araştırmasının sonuçlarına göre güneş enerjisine gösterilen ilgi son iki yılda yüzde 140 artış gösterdi. Öte yandan elektrik, doğalgaz ve benzin aylık aramalarda başı çekti. Araştırmaya göre elektik kelimesi ayda ortalama 59 bin aranırken, doğalgaz 37 bin ve benzin 20 bin olarak yer aldı.
Karbon ayak izi azalacak
Türkiye, özellikle Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde sahip olduğu enerji potansiyeliyle 2018 yılında elektriğinin yüzde 2,5’unu güneş enerjisiyle üretti.
Güneş enerjisi potansiyeli artıyor
Enerji Bakanlığı’nın yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımları teşvik etmek amacıyla geliştirdiği programlarıyla 2020’de Güneş enerjisi tesislerinin potansiyelini 3 kat daha artırması hedefleniyor. Türkiye’de yıllık toplam güneşli saat miktarı ise 2.640 saat olarak tanımlanıyor.
Dünyadaki diğer pazarlara bakıldığında, ABD ve İngiltere’de en çok aranan enerji terimi; dizel ve elektrikken, Almanya’da dizel ve doğal gaz, Avustralya ve Güney Afrika’da elektrik ve dizel, Hindistan’da elektrik ve doğal gaz, İsveç’te ise güneş ve dizel öne çıkıyor.
Nisan 2017- Mart 2019 Arama artış rakamları
Solar %140
Benzin %107
Gazyağı %41
Dizel %26
Doğalgaz %23
Etanol %19
Kömür %11
Elektrik %10