Güney Kore, 2024’ten itibaren kripto para testlerine başlıyor | Son 24 saatin gündemi
Kripto paraların küresel çapta yaygınlaşmasıyla birlikte, merkez bankaları da dijital para çalışmalarına hız verdi. Güney Kore Merkez Bankası (BOK), 2024’ün sonundan itibaren “dijital won” adı verilen yeni para birimini test etmeye hazırlanıyor.
BOK, Finansal Hizmetler Komisyonu ve Finansal Denetim Servisi ile birlikte yaptığı açıklamada, dijital won testinin 100 bin kişiyle gerçekleştirileceğini duyurdu. Testler, bankaların mevduat fonları üzerinden yapılacak ve üç ay sürecek.
Dijital won testlerinde mevcut ödeme sistemlerindeki verimsizlikleri gidermek, dijital paranın kullanılabilirliğini ve kabul edilebilirliğini gözlemlemek hedefleniyor. Ancak test sırasında dijital wonların yalnızca belirli ödemeler için kullanılabileceği belirtiliyor. Kişisel transferler gibi kullanımlara izin verilmeyecek. Yani dijital wonlar, sadece merkez bankası tarafından sağlanan kanallarda kullanılabilecek.
BOK Başkanı Rhee Chang-yong ve Uluslararası Ödemeler Bankası Genel Müdürü Agustin Carstens, dijital para testlerini birlikte yürüteceklerini ifade etti. Pilot uygulama, hem Asya pazarının hem de Güney Kore’nin kripto paraya geçişinde önemli bir yer tutuyor.
Musk’ın İsrail ziyareti Starlink anlaşması ile sonuçlandı…
X’te anti-semitizmi (Yahudi halkına karşı önyargı) yayma eleştirileri ile karşı karşıya olan Elon Musk, İsrail’i ziyaret etti.
Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in de CEO’su olan Elon Musk, uydu üzerinden internet erişimi sağlayan projesi Starlink ile bölgeye internet erişimi sağlama konusunda anlaşmaya vardı. Gazze şeridini de içine alan bölgede uydu üzerinden internet sağlayan teknoloji, İsrail İletişim Bakanlığı kontrolünde olacak.
Hal böyleyken Gazze’de yaşayan Filistinlilerin bu hizmetten ne kadar etkili bir şekilde faydalanabilecekleri de ayrı bir tartışma konusu oluşturdu.
Starlink’in internet sitesinde hizmetin İsrail’de önümüzdeki yıl aktif hale getirileceği bilgisi yer alıyor olsa da, Elon Musk’ın İsrail’e yaptığı ziyaret ve prensipte anlaşmaya varılmış olması, hizmetin daha erken bir tarihte aktif edilebileceğini düşündürüyor.
Bir buçuk asırlık devrin sonu: Popular Science dergisi yayın hayatını noktaladı
Dünyanın en eski bilim dergilerinden biri olan Popular Science, 151 yıllık yayın hayatını sonlandırdı. Dergi, son yıllarda dijital yayına geçişine rağmen, mali zorluklar nedeniyle kapanmak zorunda kaldı.
1872 yılında yayın hayatına başlayan Popular Science, bilim, teknoloji ve doğa konularında içerikleriyle tanınıyordu. Dergi, o günden bu yana dünya savaşları, salgınlar, krizler ve soğuk savaş gibi önemli tarihi olaylara tanıklık etti.
Son yıllarda dijital yayına geçişine rağmen, Popular Science’ın mali zorluklarla mücadelesi devam ediyordu. Dergi, 2018 yılında yayımlanma döngüsünü ayda birden üç ayda bire düşürmüş, 2021 yılında ise tamamen dijital yayına geçmişti.
Popüler Bilim’in kapanışı, bilim dünyasında büyük bir üzüntüye neden oldu. Derginin editörlerinden Purbita Saha, LinkedIn hesabından yaptığı paylaşımda, “151 yıldır değişime uyum sağlayan öncü bir yayını beş dakikalık bir Zoom görüşmesinde kapatmaları nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını, öfkelendiğini ve dehşete düştüğünü” ifade etti.
Bundan sonra Populer Science sadece kendi internet sitesinden makaleler yayımlayacak. Ayrıca Populer Science için video içerikler de üretileceği ifade ediliyor.
Black Friday’de sepetler büyüdü!
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kasım ayının son cuması, markaların birbirinden iddialı indirim kampanyalarıyla alışveriş festivaline dönüştü. Markaların kıyasıya rekabetine tanıklık ettiğimiz 2023 Black Friday dönemindeki alışveriş istatistikleri ise iyzico’dan geldi. iyzico‘nun hizmet sunduğu 110 bin üye iş yerinde gerçekleşen işlemler ışığında hazırladığı rapor bu yıl da oldukça iyi bir Black Friday dönemi geçirildiğini gözler önüne seriyor.
Black Friday karnesine daha yakından bakmak için TIKLAYIN!
İK’nın DNA’sı teknolojiyle değişiyor mu?
Uzaktan çalışma bir ödül mü yoksa gereklilik mi? Yeni nesil, çalışacağı şirketten ne bekliyor? Yeni dijital dünyada İK ekipleri, çalışanların beklentilerini ve deneyimlerini nasıl yönetecek? Bunlar gibi çok sayıda soru herkesin zihnini kurcalıyor… Elbette bu sorulara cevap ararken farklı konu başlıkları ve etki noktaları da ortaya çıkıyor. Bu konu başlıklarından biri olan “Teknolojinin, İK süreçlerindeki etkisi”ni Doğuş Teknoloji İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aslı Barış’ın liderliğinde mercek altına aldık. Haberin tamamını okumak için TIKLAYIN!