Google’dan kaçmadı: Hangi bölge ne kadar çalıştı?
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yapılan araştırma COVID-19 salgınının piyasalara ve işgücü üzerindeki etkisinin bu yıl da devam edeceğini gösteriyor.
Son zamanlarda Google hareketlilik raporları veri eksikliğinin üstesinden gelmenin giderek yaygınlaşan bir yöntemi haline geldi. Araştırma raporları, Google Haritalar uygulamasının sağladığı veriler kullanılarak perakende, dükkanlar, marketler, parklar, iş yerleri ve konut alanlarını ziyaret eden kişilerin sayısına dayanılarak hazırlanıyor.
ILO da küresel salgının çalışma saatleri üzerindeki etkisini tahmin etmek için Google hareketlilik verilerini kullanarak bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma verileri çalışma saatlerinde yaşanan azalmanın özellikle salgının ağır darbe vurduğu yiyecek-içecek sektöründe yüzde 31.2’den yüzde 36.5’e, konaklama sektöründe ise yüzde 45.7’den yüzde 56.5’e yükseldiğini gösteriyor… Bununla birlikte Antalya’daki yat işletmecilerinin birçoğu da COVID-19’un etkilerinin devam etmesi halinde işletmelerinin yakın zamanda iflasa sürükleneceğini söylüyor.
Araştırmada baz alınan 16 bölge içerisinde çalışma saati kaybı yaşayan İstanbul ve Antalya toplam yüzde 21 ile en çok etkilenenlerden olurken, İzmir ve Ankara yüzde 15, Manisa yüzde 9 ile en az etkilenen iller olarak karşımıza çıkıyor.
En kırılganlar ve unutulanlar…
Araştırma kapsamında Covid-19 krizinin çalışanlar üzerindeki etkileri eşit olmadığı gözlemleniyor. Bu gruplardan bazıları arasında genellikle güvencesiz sözleşmeleri olan gençler, işten çıkarılma yasağıyla korunmayan kayıt dışı çalışanlar ve ev işçileri var. Daha az çalışma saatleri noktasında ev işçilerinin yüzde 40,6, mültecilerin yüzde 24,3, 15-24 yaş aralığındaki gençleri yüzde 22,3 ve kayıt dışı çalışanların yüzde 23,6 oranında olduğu tahmin ediliyor.
Bunun sonucunda gençler üzerinde etkilerin iz bırakma tehlikesi, işten çıkarma yasağının kaldırılması ve yeni bir Koronavirüs dalgasına bağlı olarak yeni önlemler gelmesi ihtimali, önümüzdeki aylarda tablonun daha çok değişeceğine işaret ediyor.
Araştırmanın tamamını incelemek için tıklayın!