Çalışanlar maaş kesintisine uğramamak için hasta hasta çalışıyor
Pandeminin süregelen etkileri, enflasyon ve düşen alım gücüne bağlı olarak ekonomik kaygılar da artıyor. Bu kaygılı ortam farklı davranışların da gelişmesine neden oluyor. Hastalandığı için rapor alan çalışan sayısındaki azalma da bunun bir göstergesi. Çünkü artık bir günlük maaş kesintisi bile çalışanların bütçesini sarsmaya yetiyor.
Theraflu adına OnePoll tarafından yürütülen anket her üç çalışandan ikisinin ay sonunu getirememe korkusuyla hastalık izni almaktan çekindiğini ortaya koyuyor. ABD’de 2000 kişin katıldığı ankete göre çalışanların yüzde 41’i “her zaman” ya da “sık sık” hastayken çalıştığını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 64 ise hastalık dolayısıyla maaşlarından kesilecek bir günlük ücretin dahi o ay bütçelerini sarsacağını söylüyor.
İşe gidemeyen çalışan vicdan azabı çekiyor
Çalışma, hastayken izin almayı tercih etme konusundan öne çıkan faktörlerden birinin de yaş olduğunu ortaya koyuyor. 58-67 yaş arası çalışanların 18-25 yaş aralığındaki genç çalışanlara göre rapor alma ihtimali daha yüksek. Öne çıkan ilginç bulgulardan bir diğeri ise çalışanların yüzde 63’ünün iş yerindeki personel sıkıntısı nedeniyle hastalandıklarında vicdan azabı duymaları. Ayrıca yüzde 60, rahatsızlığını dile getirme konusunda işverenlerin çalışanların cesaretini kırdığını belirtiyor.
Haleon Solunum Sağlığı Pazarlama Müdürü Sameer Rabbani, “Araştırma, birçok çalışanın finansal engeller ve baskı nedeniyle hasta olduklarında dinlenmek ve iyileşmek için hala yeterli zamanı ayırmadığını gösteriyor. Gribe karşı güvenli bir dünya yaratmak için savaşıyoruz ve en büyük silahımız insanların hastayken ihtiyaç duydukları dinlenme ve iyileşe süreçlerini sağlıklı bir şekilde geçirmelerini sağlamak” diyor.
Tükenmişlik sendromu “düşünce kalitesi”ni bozuyor
Lenovo, ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya’dan 5.700’ü aşkın kişinin katıldığı bir anket çalışması gerçekleştirerek, ThinkPad 30. yıldönümü şerefine ilk “Think’ Raporu” çalışmasının sonuçlarını yayınladı. Rapor, geçtiğimiz iki yılda yaşanan toplumsal değişimlerden kaynaklanan tükenmişlik, stres ve zihinsel yorgunluğun günde iki saatlik üretkenlik kaybına yol açtığını ortaya koyuyor.