2023’ün en çok büyüme kaydeden FMCG kategorileri belli oldu!
Bilgi hizmetleri ve tüketici zekası şirketi NielsenIQ, Türkiye’de sigara ve alkol hariç FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) pazarının 2023 yılında yüzde 81 oranında ciro büyümesi kaydettiğini açıkladı. NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü ve EEMEA E-Ticaret Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan; FMCG’de büyümenin devamlılığı için omnichannel (çoklu kanal) ve çoklu okazyon deneyiminin önemine dikkat çekti. Markaların ve perakendecilerin, tüketicilerin yeniden tanımlanan değerlerine uyum sağlamalarının ve dijital raf analitiğinde uzmanlaşarak omni/çoklu kanal deneyimine hakim olmalarının yakın gelecekte başarının anahtarı olduğunun altını çizdi.
Bu kategoriler yükselişte
NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, “Türkiye’deki hızlı tüketim ürünleri büyümesini incelediğimizde, sigara ve alkol hariç toplam pazarın 2023 yılında yüzde 81’lik bir ciro büyümesi kaydettiğini; bu dönemde hacim büyümesinin yüzde 6, fiyat değişiminin ise yüzde 71 olduğunu görmekteyiz. Kişisel bakım, ev bakım ve gıda kategorileri olmak üzere tüm ana grupların güçlü hacim ve ciro performanslarıyla büyümeyi öne çektiğini gözlemliyoruz. Bu dönemde kişisel bakım yüzde 8, kağıt ürünleri yüzde 10, ev temizlik ürünleri yüzde 6 ve alkol hariç gıda kategorileri yüzde 5 hacim büyümesi kaydederek güçlü bir organik büyüme performansı sergiledi” dedi.
Erdoğan, kişisel bakım ve kağıt ürünleriyle birlikte atıştırmalık ve içeceklerin de büyümeyi en çok sürükleyen kategoriler olduğunu paylaşırken, 2023 yılında yüksek büyüme performansıyla ciro payını en çok artıran ilk üç kategorinin kuruyemiş (+0,4 puan), gazlı içecekler (+0,3 puan) ve dondurma (+0,3 puan) olduğunu belirtti.
Erdoğan, 2023 yılında hacim olarak en çok büyüme oranı kaydeden ilk 3 kategorinin ise yüzde 54 ile buzlu kahve, yüzde 32 ile hardal ve yüzde 31 ile erkek parfümleri olduğunu paylaştı. Hızlı tüketim ürünleri 2024 yılına da güçlü bir başlangıç yaptı. Erdoğan, hızlı tüketim ürünlerinin (sigara ve alkol hariç) Ocak 2024’te Ocak 2023’e kıyasla ciro bazında yüzde 72, hacim bazında ise yüzde 9 büyüme kaydettiğini söyledi.
Güçlü hacim büyümesi yapısının Ocak ayında da korunduğunu belirten Erdoğan, 2024 Ocak döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre en çok hacim büyümesi kaydeden ana grupların yüzde 55 ile dondurma, yüzde 15 ile süt ürünleri, yüzde 11 ile ağız bakım ürünleri ve yüzde 9 ile atıştırmalıklar olduğunu kaydetti. Didem Şekerel Erdoğan, 2024 Ocak döneminde hacim olarak en çok büyüme oranı kaydeden ilk 10 kategoriyi ise şöyle açıkladı:
- Yüzde 53-Hardal
- Yüzde 47-Konserve balık
- Yüzde 46-Buzlu kahve,
- Yüzde 39-Maden suyu ve sodası
- Yüzde 38-Bar ve krokanlar
- Yüzde 35-Kuru meyve
- Yüzde 35-Sirke
- Yüzde 35-Dondurulmuş gıda
- Yüzde 33-Buzlu çay
- Yüzde 32-Kruvasan
Didem Şekerel Erdoğan, hem küresel tüketicilerin hem de Türk tüketicilerin en önemli endişelerinin artan gıda fiyatları olduğunu söylerken, tüketicilerin tasarruf ve hesaplı alışveriş arayışında olduğunu paylaştı. “Yeniden tanımlanan tüketici değerlerinde “atıksız mutfak” trendinin, tasarruf etmenin bir boyutu olarak yükseldiğini gözlemliyoruz” diyen Erdoğan; tüketiciler “az, daha fazladır” kavramından yola çıkarak mutfakta israf olmasın diye gerçekten kullanacakları kadarını satın alma davranışı gösteriyor ve bu yolla gıda atığını azaltıp tasarruf edebileceklerini ifade ediyor diye belirtti. Erdoğan ayrıca, tüketicilerin temel ihtiyaçlara odaklanarak, stoklamak yerine gerektiğinde gerektiği kadar almayı tercih etme eğiliminde olduğundan bahsetti. Tüketiciler; fazla yiyeceği ziyan etmek yerine, artık yemeklerle yaratıcı yeni menüler ve öğünler hazırlamaya gayret ediyor.
e-ticarette yüzde 116 ciro büyümesi!
NielsenIQ Perakendeci Hizmetleri Orta Doğu ve Afrika E-Ticaret Direktörü Turan Konu da, e-ticaretin 2023 yılında yüzde 116 oranında ciro artışı kaydettiğine dikkat çekti. Konu, e-ticaret performansının özellikle kişisel bakım, atıştırmalık ve diğer gıda ve içecek kategorilerinde yüksek seyrettiğini belirtti. Konu, bu kategorilerin online paylarının geçen yılın aynı dönemine göre arttığını da ekledi. Konu, e-ticaretteki önemli 3 trendin “pazar yerlerinin yükselişi”, “sosyal ticaret” ve “abonelik hizmetleri” olduğunu söyledi.
Yılın ikinci yarısına damgasını vuracak e-ticaret trendleri!