İKSV’den çarpıcı rapor: İşte kültürel etkinliklere katılım seviyesi…
İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Bölümü, Avrupa Birliği desteğiyle “Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı” kapsamında gerçekleştirdiği bir yıllık saha araştırmasının sonucunda Türkiye’de Yerel Kültür Ekosistemi raporunu ortaya koydu. Doç. Dr. Ulaş Bayraktar tarafından kaleme alınan rapor, Türkiye’de birbirinden çok farklı aktörleri ve profilleri içinde barındıran kültür ekosisteminin genel bir resmini çiziyor.
Raporda, 2023 yılı boyunca gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler ve odak grup toplantılarının yanı sıra Frekans Araştırma desteğiyle ülke genelinde farklı aktörlerin katılımıyla yürütülen anket bulgularından faydalanıldı.
Araştırmadan öne çıkan bulgular şöyle:
• Kent sakinlerinin kültüre atfettikleri anlam sorulduğunda, “gelenek” ve “görenek” yanıtları öne çıkıyor.
• Belediye temsilcilerine göre kültür sanat etkinlikleri düzenlemenin önündeki en büyük engel yüzde 61 ile finansman bulmak. Aynı soru STK temsilcilerine sorulduğunda oran yüzde 83’e ulaşıyor.
• STK temsilcilerinin yüzde 73’ü belediyelerle kurulan iş birliklerinde kişisel bağlantıların belirleyici olduğunu söylüyor.
• Kent sakinlerinin yüzde 81’i kültürel etkinliklere arzu ettiğinden daha az katılıyor.
• Kent sakinlerinin yalnızca yüzde 9’u, belediye tarafından düzenlenen kültürel etkinliklere arzu ettiği ölçüde katılabiliyor.
• Etnik kimlikler, başta dil olmak üzere kültürel değerler, dini hassasiyetler ve cinsel yönelimler sanatçıya Türkiye’de tanınan özgürlük alanının kırmızı çizgileri ve siyasal sınırları olarak ortaya çıkıyor.
Araştırmanın metodolojisi:
Araştırma, Türkiye’nin farklı kentlerindeki kültür sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler arasındaki ilişkilere dair bir anlayış geliştirmek üzere nicel veri toplama yöntemlerinden faydalanılarak Mart-Ekim 2023 tarihleri arasında yapıldı. Bu kapsamda toplamda 12 şehirde 139 bilgi verenle yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşme, 30 farklı şehirden 157 katılımcıyla odak toplantısı ve ülke genelinde 406 çevrimiçi anket, 1245 yüz yüze anket yapıldı.