Influencer’ların kalesi Instagram! Peki neden?
Pandemi ile birlikte giderek güçlenen ve Influencer Marketing sektörü 2022 yılına da oldukça güçlü bir giriş yaptı. Sektörün genişlemesi ve ilerlemesiyle birlikte, influencer’ların kitleleri kadar etkileşim oranları da önem kazandı. Markalar, yapılan iş birliklerinin etkisinin artması için influencer’ların etkileşim oranları ve takipçi kitlelerinin yaşı, cinsiyeti gibi çeşitli kriterleri de göz önünde bulundurmaya başladılar. INFLOW Network’ün HypeAuditor ile gerçekleştirdiği iş birliği ile yayınlanan rapor ise 2022 yılının ilk yarısında Türkiye’deki Influencer Marketing’in ilerleyişine ışık tutuyor. Gelin raporun öne çıkan bulgularına daha yakından bakalım…
Rapora göre, Türkiye’de Instagram kullanıcılarının yüzde 46’sını 25-34 yaş aralığı oluşturuyor. Türk kullanıcı kitlesinin yüzde 83’ünü 34 yaş altı kullanıcılar oluşturduğu için, Instagram bu yaş grubuna hitap etmek için en iyi platform olarak konumlanıyor. Bu gelişmeler doğrultusunda 2022 yılında sektöre markalar tarafından 15 milyar dolar harcama yapılması bekleniyor.
Türkiye’de, Instagram’da içerik üretenlerin yüzde 49,3’ünü Mikro-Influencer’lar oluşturuyor. Bu içerik üreticilerinin 5 bin – 20 bin arasında bir takipçi sayısı bulunuyor. Nano-Influencerlar ise kitleleriyle en güçlü bağa ve dolayısıyla yüzde 4.9 ile en yüksek etkileşime sahip konumdalar…
Raporun öne çıkan bulguları…
- Pazarlama profesyonellerinin yüzde 68’i Influencer Pazarlama Kampanyaları için Instagram’ı tercih ediyor. Influencer pazarlaması sektöründe Instagram, yeni kitlelere ulaşmak ve hedef kitleye direkt hitap etmek için en iyi platform olarak konumlanıyor.
- Kullanıcıların yüzde 46’sını 25-34 yaş arası nüfus oluşturuyor. Bu oran markaların pazarlama stratejileri açısından çok önemli.
- Etkileşim ve iletişim açısından en yüksek verim Nano-Influencer’lardan elde ediliyor.
- Türkiye’deki influencerlar’ın büyük bir çoğunluğu (yüzde 7.2) lifestyle içeriği üretiyor. Diğer popüler içerik kategorileri ise eğlence ve şaka (yüzde 6.1), fotoğrafçılık (yüzde 5.2) ve aile (yüzde 4.9) olarak sıralanıyor.
- Türkiye’deki influencer’ların yüzde 38.59’u dolandırıcılıktan etkileniyor. Bu noktada, doğru bir platform ve doğru datalarla çalışmak önem taşıyor.
- Instagram’daki influencer pazarlama kampanyalarında tüketici, halihazırda güvendiği birinden markayı öğrenme şansı elde ediyor. Bu da geleneksel reklamcılıkta var olan hedef kitle ve reklam arasındaki duvarın yıkılmasını sağlıyor. Tüketici, markayı aynı zamanda günlük olarak kullandığı bir platformda tanıyor. Bir içerik üreticisi bir ürünü veya hizmeti tanıttığında güvenilir bir öneri olarak algılanıyor ki bu markalar için çok büyük bir avantaj sağlıyor.