Instagram, TikTok olma yolunda tökezliyor
Instagram’ın, TikTok benzeri formatla daha geniş kitlelere ulaşma çabası, milyonlarca dolara sayısız uygulama güncellemesine ve hatta dünya çapında bir imza kampanyasına mal oldu. Ancak bugüne kadar bir şekilde hedeflediği gibi TikTok karşısında yerini sağlamlaştıran Instagram’da Reels izlenmeleri düşüşe geçmeye başladı.
The Wall Street Journal tarafından yayınlanan “Creators x Reels State of the Union 2022” raporuna göre son dört hafta içinde yüzde 13,6 düştü. Kullanıcılar, TikTok’ta harcadıkları 197,8 milyon saate kıyasla, 17,6 milyon saat Reels izliyor.
Rapora göre düşüşün sebebi orijinal içeriklerin azalmış olması. İnsanları Instagram ve Facebook için içerik üretmeye ikna etmek için Meta, yıl sonuna kadar içerik üreticilerine ödemek üzere 1 milyar dolar ayırdı. The Wall Street Journal’a göre Instagram Reels yaratıcıları şimdiye kadar toplam 120 milyon dolar aldı.
Meta, verileri reddediyor
Diğer taraftan Meta sözcüsü Devi Narasimhan, The Verge’e yaptığı açıklamada TikTok’a kıyasla Reels içerikleri günümüz modasını yansıtmıyor. TikTok daha ziyade “anında çek ve paylaş” çizgisinden ilerlediğini söylüyor ve ekliyor “Hala yapacak çok işimiz var ancak içerik üreticiler ve işletmeler umut verici sonuçlar elde ediyor. Daha fazla insan her zamankinden daha fazla izlediği için Reels aracılığıyla elde ettiğimiz büyüme beklediğimizden daha hızlı. Reels izlenemleri genel olarak aydan aya artıyor.” 120 milyon dolarlık rakamın yanıltıcı olduğunu ve şirket verilerini yansıtmadığını belirten Narasimhan güncellenmiş rakamları paylaşmayı reddediyor.
“Sosyal” medya, yerini “tavsiye” medyasına bırakıyor: Tiktokifikasyon nedir?
TikTok, uygulama indirildiği takdirde üye olmadan da keşfet kısmını girip içeriklere göz atmaya olanak sağlıyor. Platform, bu özelliğiyle arkadaşlardan gelen gönderiler yerine kullanıcıların ilgi alanı olduğunu düşündüğü içerikleri daha fazla gösteriyor. Bu demek oluyor ki arkadaş gönderisi grafiklerinin payı algoritmik dünyada giderek azalıyor. Facebook ve Instagram’ın kullanıcılarına arkadaşlarından gelen gönderiler yerine, kendilerini meşgul edeceklerini düşündükleri içerikleri giderek daha fazla gösterdiği bir değişime yönelmesi “TikTokifikasyon” olarak adlandırılıyor. Spotify’ın eski podcast teknoloji şefi Michael Mignano, bu değişimin, bildiğimiz şekliyle sosyal medyanın yok olacağına dair kehanetleri tetiklediğini söylüyor.