İş Bankası’nın bir asırlık yolculuğu
Cumhuriyetimiz henüz ilk yılını tamamlamadan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle 26 Ağustos 1924’te Türkiye İş Bankası da kapılarını açıyor. “Türkiye’nin Bankası” olma misyonuyla yola çıkan İş Bankası, geride bıraktığı bu bir asrı Ankara Ulus’taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde hazırlanan “İstikbalinizin Emniyeti-Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır” sergisi ile anlatıyor.
Türkiye İş Bankası’nın 100. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında Ankara Ulus’taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde hazırlanan “İstikbalinizin Emniyeti-Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır” sergisi, İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten ve Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Müge Nevşehirli Veziroğlu’nun katıldığı bir basın buluşmasıyla açıldı.
Türkiye’nin bankası olmanın hikayesi
İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten:
“Ulus’un simge yapılarından olan tarihi binada 5 yıldır ziyaretçilerini ağırlayan İktisadi Bağımsızlık Müzesi, kısa süre içerisinde Ankara’nın kültür ve sanat hayatında kendisine çok önemli bir yer edindi. Sergimiz, Atatürk’ün işaret ettiği gibi, Cumhuriyet tarihinde ‘ekonomi bakımından başlı başına yer alan’ İş Bankası’nın, ülkenin küllerinden doğuş ve topyekûn kalkınma mücadelesine bir asır boyunca sağladığı katkıların bir özetini, Türkiye’nin bankası olmanın samimi hikayesini sunuyor.”
Bir asırlık tarihi misyon
Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Müge Nevşehirli Veziroğlu:
“100. kuruluş yıldönümünü kutlayan İş Bankası’nın bugüne dek kültür-sanattan eğitime, spordan çevreye, sürdürülebilirlikten girişimciliğe pek çok alanda fark yaratan çalışmalara destek verdi. ‘İstikbalinizin Emniyeti’ sergimiz de Banka’nın toplumsal kalkınmaya olan katkısının, kuruluş misyonunun ve bir asırlık tarihinin ayrılmaz bir parçası olduğunu gözler önüne seriyor.”
Sergi, İş Bankası’nın geçmişten günümüze dek sürdürdüğü güçlü sosyal sorumluluk projeleriyle başlıyor. “En Büyük Yatırımımız Geleceğe” sloganıyla hayata geçirilen eğitim kurumları iş birlikleri, “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” yaratmak adına sürdürülen faaliyetler ve kadın istihdamına verilen önemle ülkemizde girişimcilik alanının geliştirilmesi için hayata geçirilen ve “Büyük Hayalleri Olan Girişimciler Buraya” başlığı altında toplanan projeler, zengin yazılı ve görsel içeriklerle anlatılıyor.
Her evin kitaplığında
Hasan Âli Yücel, İş Bankası’ndan aldığı güçle, ülkemizin köklü yayınevlerinden Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nı 1956 yılında kurmuştu. Hemen her evin kitaplığına girmeyi başaran Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın 1956 yılından bu yana sürdürdüğü yayıncılık faaliyetleri etkileyici bir görsel dille sergide yer alıyor ve katılımcılara edebiyat tarihine tanıklık etme fırsatı sunuyor.
“Dünya bizim gelecek bizim”
İşBankası’nın sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde ülkemizdeki ormanların ve denizlerin korunması, tarımsal üretimin yüksek teknolojik sistemlerle desteklenmesi ve Banka’nın geleceğe yönelik taahhütleri “Dünya Bizim Gelecek Bizim” bölümünde sergileniyor. Banka’nın 100’üncü yılında ikinci aşaması hayat geçirilen “81 İlde 81 Orman” projesi kapsamında hedef iddialı ama gerçekçi: 2,5 milyon ağaç daha dikilecek!
Deniz Kâşifi adlı glider cihazı da bu bölümün en çok dikkat çekenlerinden. Denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere ODTÜ bünyesindeki Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sunulan “Deniz Kâşifi” ile İş Bankası sudaki yaşamın da koruyuculuğunu üstleniyor.
Orhan Veli’den Zeugma’ya İş Sanat…
Serginin gezilmesi en keyifli alanlarından biri de elbette sanatı iliklerimize kadar hissettiğimiz İş Sanat bölümü oluyor. Bankanın 2000 yılından bu yana İş Sanat markası altında hayata geçirdiği sahne sanatları ve plastik sanatlar alanındaki etkinlikleri, kültürel miras ve arkeoloji projeleriyle müzecilik alanlarında ülkemizin kültür sanat hayatına verdiği büyük desteği bu bölümde görmek mümkün.
Sporun destekçisi İş Bankası
1930’lu yıllarda milli güreşçilerin desteklenmesi ile başlatılan spor desteklerini günümüzde Türkiye Satranç Federasyonu ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi sponsorlukları ile sürdüren İş Bankası’nın spora verdiği desteğin tarihi ve ikinci yüzyıla taşıma vizyonu da serginin ana bölümlerinden birini oluşturuyor.
Bir iletişimcinin 100 yıllık günlüğü
Ülkenin 100 yılına tanıklık eden İş Bankası, aynı zamanda 100 yıldır tüm mecraları yakalıyor ve etkili bir iletişim stratejisi çiziyor. Uçaklardan broşür atmaktan radyodaki ilk reklama, gazete ilanlarından iletişimde ilk ünlü kullanımına dek sergi kendini zamanın akışına göre güncelleyen bir markanın reklam yolculuğuna davet ediyor. 1924 yılında başlayan ve sonraki yıllarda çeşitlenip gelişerek taşıdığı mesajlarla yaratıcılığı buluşturan reklamlar, Banka’nın ve reklamcılığın erken dönemini nadir bulunur bir zenginlikle belgeliyor.
Türkiye İş Bankası’nın Ankara Ulus’taki tarihi binasında hizmet veren İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin 2. katında yer alan “İstikbalinizin Emniyeti – Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır” sergisi, Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebiliyor.