İş dünyası ve hükumet liderlerine göre bizi teknoloji eşitleyecek!
HP’nin Oxford Economics ile yürüttüğü çalışmaya göre, iş dünyası ve hükümet liderlerinin dörtte üçü (yüzde 76) teknolojinin geleneksel olarak dışlanmış nüfusların ekonomiye katılımını sağlamanın anahtarı olduğuna inanıyor. Araştırmaya göre iş dünyası liderlerinin büyük çoğunluğu şu anda yapay zekayı kullanıyor veya yakın zamanda temel sürdürülebilirlik ve sosyal etki hedefleri için kullanmayı planlıyor.
HP, Oxford Economics ile birlikte, küresel liderlerin temel etki hedeflerini ileriye taşımak için yapay zeka da dahil olmak üzere teknolojiyi kullanma konusundaki istekliliğini ortaya bir araştırma gerçekleştirdi. 10 ülkedeki şirket yöneticileri ve hükümet yetkilileriyle yapılan çalışmada, her 4 liderden 3’ünün teknolojinin ekonomik fırsatları genişletmenin anahtarı olduğuna (yüzde 76) ve yapay zekanın sürdürülebilirlik ve sosyal etki hedeflerine doğru ilerlemeye yardımcı olacağına (yüzde 76) inandığı görüldü.
Ayrıca, iş dünyası liderleri dijital eğitime erişimin artırılması (yüzde 90), işgücü geliştirme (yüzde 89) ve işgücü çeşitliliği (yüzde 86) gibi hedefler için halihazırda yapay zekayı kullanıyor veya önümüzdeki 1-2 yıl içinde kullanmayı planlıyor.
2030’a kadar 150 milyon kişi için dijital eşitlik hızlandırılacak
Araştırmaya göre, küresel nüfusun yaklaşık üçte biri çevrimdışı kalıyor ve bu da dünyaya her yıl milyarlarca dolarlık GSYİH kaybına mal oluyor. Dijital uçurum, teknolojinin ortaya çıkışından bu yana daha da büyüyor ve yapay zeka bu eşitsizlikleri daha da derinleştirebilir…
Araştırma sonuçları hakkında “Herkes dijital ekonomide başarılı olmak için gereken araçlara erişme fırsatını hak ediyor,” diyen HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar şunları söyledi: “Teknolojinin büyük bir eşitleyici ve ilerleme sağlamak için güçlü bir araç olabileceğini biliyoruz. Ancak, hızla gelişen dünyamızda dijital uçurumu gerçekten daraltmak için bireyleri teknolojiyi kullanma becerileriyle de donatmalıyız.”
Çalışmaya göre, hem iş dünyası hem de hükümet yetkilileri, beceri eksikliğini temel kurumsal hedeflere ulaşmanın önündeki en önemli engel olarak bildirirken, sadece ekonomik dalgalanma daha üst sıralarda yer alıyor.
Araştırmanın metodolojisi
HP adına Oxford Economics’in gerçekleştirdiği araştırma Ekim-Kasım 2023 tarihleri arasında 10 ülkede (ABD, Fransa, Hindistan, İngiltere, Almanya, Japonya, Çin, Meksika, Brezilya ve Kanada) gerçekleştirildi. Oxford Economics, ülke başına yaklaşık 100 olmak üzere toplam 1.036 iş lideri (C-suite ve doğrudan rapor verenler) ve hükümet yetkilisiyle anket yaptı.
İş başvurusunda hamilelik testi isteyen firmalara soruşturma başlatıldı