
İş dünyasının geleceğini hangi teknolojiler şekillendiriyor?
EY‘in 2025 Endüstrilerin Geleceği Araştırması yayımlandı. Araştırmaya göre küresel çapta şirketler, gelişmekte olan teknolojilere her yıl daha fazla yatırım yaparak pilot uygulama alanlarını genişletiyor. Üretken yapay zeka (GenAI), 5G ve uç bilişim gibi yenilikçi teknolojiler iş dünyasının geleceğini şekillendiriyor. Bu hızlı gelişim, aynı zamanda işletmelerle bilgi ve iletişim teknolojisi (ICT) tedarikçileri arasındaki ilişkileri de dönüştürüyor.
EY, Türkiye’nin de dahil olduğu 26 ülkeden bin 635 işletmenin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırma, üretken yapay zeka (GenAI), 5G ve uç bilişim gibi yenilikçi teknolojilerin iş dünyasında maliyet verimliliği, çeviklik ve inovasyon sağladığını vurguluyor.
Gelişen teknolojilere yönelik kurumsal yatırımların artış gösterdiğini ortaya koyan araştırmada, üretken yapay zeka alanındaki yatırım oranının geçen yıl yüzde 43’ten yüzde 47’ye yükseldiği, IoT’ye yatırım yapan işletmelerin oranının yüzde 43, 5G’ye yatırım yapanların ise yüzde 33 olduğu belirtiliyor. Ayrıca, üst düzey yöneticilerin yüzde 49’u gelişen teknolojilere, tedarikçi seçiminden stratejilere kadar geniş bir alanda kurumsal stratejilerinde yer verdiklerini ifade ediyor. CEO’ların teknoloji yatırımlarında daha aktif rol aldığı işletmelerin yüzde 51’i GenAI’ye yatırım yapıyor.
Ancak, şirketler hala teknolojilerin etkin bir şekilde uygulanmasında zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle mevcut sistemlerle entegrasyon (yüzde 48) ve bütçe kısıtlamaları (yüzde 46) gibi engeller, pilot uygulamaların hayata geçirilmesinin önünde önemli engeller oluşturuyor. IoT yatırımlarına rağmen, aktif IoT uygulamalarının oranı geçen yıl yüzde 19’dan yüzde 16’ya geriledi
Tedarikçi seçimi konusunda ise birçok şirket dijital dönüşüm süreçlerini en iyi şekilde destekleyecek ICT tedarikçilerini seçerken güçlük yaşıyor. Anket katılımcılarının yüzde 73’ü tedarikçi ekosistemindeki değişimleri daha iyi kavramaları gerektiğini düşünüyor. Bu durum, teknoloji sağlayıcıları arasında iş birliğinin arttığını gösteriyor. Ayrıca yüzde 56’sı, teknoloji tedarikçilerinin iş ortakları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade ediyor.
Araştırmaya göre, sektörlere özel stratejiler benimsemek, ICT sağlayıcılarının başarısı için kritik önem taşıyor. Örneğin, IoT kullanım alanlarında sistem ve süreç optimizasyonu (yüzde 40) öne çıkarken, 5G kullanım alanlarında sektörel farklılıklar gözlemleniyor. Enerji ve finansal hizmetler sektörlerinde uzaktan iş birliği, otomotiv ve imalat sektörlerinde ise kritik altyapı kontrolü ön planda.
Şirketler, ICT tedarikçileri seçerken maliyet avantajının ötesinde ölçülebilir iş çıktıları sağlama ve güçlü iş ortağı ekosistemlerine erişim gibi faktörleri önceliklendiriyor. İşletmelerin tercihlerine göre, tedarikçilerin sundukları çözümlerin kalitesine odaklanmaları, daha geniş bir müşteri yelpazesiyle etkileşim kurmaları ve teknolojik yenilikler hakkında bilgilendirme yapmaları gerektiği ifade ediliyor.
Dijital dönüşüm süreçlerinde başarı için ICT sağlayıcılarının şu beş adımı atması öneriliyor:
- Sektörlere ve ekosistem ortaklarına odaklanmak.
- Sunulan çözümlerin kalitesine odaklanarak firmayı önemli bir iş ortağı olarak konumlandırmak.
- Daha geniş bir kurumsal müşteri yelpazesiyle etkileşim kurmak.
- Müşterilere yeni iş modelleri ve teknoloji kombinasyonları hakkında bilgi sağlamak.
- Tekliflerde ölçeklenebilirlik, güvenlik ve sürdürülebilirliğe öncelik vermek.
“Bilgi ve iletişim teknolojisi tedarikçileri kendilerini yeniden konumlamalı”

EY Türkiye Telekomünikasyon, Medya ve Teknoloji Sektör Lideri ve Danışmanlık Bölümü Şirket Ortağı
EY Türkiye Telekomünikasyon, Medya ve Teknoloji Sektör Lideri ve Danışmanlık Bölümü Şirket Ortağı Emre Beşli, ilgili araştırmaya yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:
“İşletmeler yenilikçi teknolojileri benimsemeye kararlı olsalar da yatırımlarından değer sağlama konusunda bazı zorluklarla karşılaşıyor. Temel sorunlar arasında, tedarikçilerin yeteneklerinin ve iş ortağı ekosistemlerinin değer zincirine nasıl entegre olabileceklerinin yeterince anlaşılmaması ve ilgili teknolojilerdeki en son yeniliklere ilişkin farkındalığın düşük olması yer alıyor. Bu durum, bilgi ve iletişim teknolojisi (ICT) tedarikçilerinin, araştırmada belirtilen beş temel adımı atarak ‘şirketlerin bütünsel iş ortakları’ olarak kendilerini yeniden konumlandırmalarının önemine işaret ediyor.”
EY Endüstrilerin Geleceği Araştırması’nın 2025 sonuçlarına EY web sitesinden ulaşabilirsiniz.
E-ticarete yeni düzenleme: Temsilci atamayan satış yapamayacak