
İş gücü yapay zeka ile nasıl dönüşecek?
Microsoft, her yıl yayımladığı Çalışma Endeksi 2025 raporunda, yapay zeka teknolojilerinin iş gücünü nasıl dönüştüreceğini ele aldı. Raporda, “Öncü Firmalar”ın iş gücünde yeni bir dönemi başlattığına vurgu yapılıyor. Bu firmalar, insan ile yapay zeka araçlarının (agent) iş birliği ile operasyonel süreçleri yeniden şekillendiriyor. Ekonomik baskıların artmasıyla birlikte iş yükü ile çalışanların kapasitesi arasındaki uçurumun genişlediği belirtiliyor. Bu bağlamda, işletmelerin yapay zekayı tam potansiyeliyle kullanmasının zorunluluk haline geldiği ifade ediliyor.
Microsoft’un LinkedIn iş birliğiyle gerçekleştirdiği bu rapor, 31 ülkeden 31 bin profesyonelin içgörülerini, LinkedIn Ekonomik Grafik verilerini ve Microsoft 365’teki trilyonlarca sinyali mercek altına alıyor. Rapora göre, iş dünyasında yapay zekanın güçlendirdiği hibrit ekiplerin ortaya çıkması bekleniyor. Bu ekipler, verimliliği ve inovasyonu artırmak için insan gücü ile yapay zekanın birleşimini en verimli şekilde kullanacak.
İş dünyasının yapay zekayla dönüşen dinamiklerini değerlendirerek hem iş liderlerine hem de çalışanlara rehberlik etmeyi amaçlayan rapora göre günümüzde bilgi, yapay zeka sayesinde her zamankinden daha erişilebilir, ölçeklenebilir, bol ve düşük maliyetli. Öte yandan ekonomik baskılar arttıkça, işin gereklilikleri ile insanların üstlenebilecekleri iş yükünün arasındaki uçurum da genişliyor ve işletmelerin yapay zekayı tam potansiyeliyle kullanması daha büyük bir zorunluluk olarak ön plana çıkıyor. Raporda dikkat çeken bazı çıktılar şöyle;
- Verimliliği artırmak için dijital iş gücüne giderek daha fazla başvuran iş liderlerinin yüzde 82’si, önümüzdeki 12-18 aylık süreçte yapay zeka tabanlı çözümleri hayata geçirmeyi öngörüyor.
- İş liderlerinin yüzde 53’ü üretkenliğin artması gerektiğini belirtirken, çalışanların ve yöneticilerin yüzde 80’i ise artan beklentileri karşılayacak zamana ve enerjiye sahip olmadıklarını dile getiriyor.
- E-mail yanıtlamak, çevrimiçi toplantılara ve sohbetlere katılmak, çalışanların odaklanmasını ve değer yaratan işler üretebilmesini engelleyen unsurlar arasında yer alıyor.
Yapay zeka ile otomatikleştirilen iş akışları
Çalışma Endeksi raporunda dikkat çeken bir diğer nokta ise işletmelerin, daha verimli olabilmek adına yapay zeka aracıları (agent) ile iş süreçlerini tamamen otomatikleştirmeye yönelmesi. Rapora göre, iş liderlerinin yüzde 46’sı özellikle müşteri hizmetleri, pazarlama ve ürün geliştirme alanlarında şirketlerinin iş akışlarını yapay zeka aracıları ile tam anlamıyla otomatize ettiklerini belirtiyor.
Geleneksel hiyerarşik yapılar yerine daha dinamik, insan ve aracı ekiplerinden oluşan organizasyonlar, geleceğin yeni normu haline geliyor. Bu ekipler, hem insan faktörünün hem de yapay zekanın gücünü kullanarak iş süreçlerinde hız ve esneklik sağlıyor. Ancak, iş liderleri, bu dönüşümde doğru dengeyi kurabilmek için insan ve yapay zeka oranlarını sürekli olarak gözden geçiriyor.
Eğitim ve yetkinlik gelişimi öne çıkıyor
Raporda, yapay zekanın yaygın şekilde benimsenmesi için işletmelerin eğitim ve yetkinlik geliştirme stratejilerine odaklanması gerektiği vurgulanıyor. Özellikle iş liderleri, ekiplerinin yapay zeka aracılarını yönetmeye ve eğitmeye başlamalarını öngörüyor. Ancak, iş liderleri ile çalışanlar arasındaki bilgi farkı dikkat çekici. İş liderlerinin yüzde 67’si yapay zeka konusunda bilgi sahibi olduğunu belirtirken, çalışanlar arasında bu oran yüzde 40 seviyesinde kalıyor.
“Yapay zeka tabanlı bilgiyi stratejik olarak konumlayan kazanır!”
Raporun çıktılarıyla ilgili görüşlerini paylaşan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, “Bu seneki Microsoft Çalışma Endeksi Raporu, potansiyelini tam anlamıyla kullanmayı hedefleyen işletmelerin yapay zeka konusunda acilen aksiyon alması gerektiğini bir kez daha kanıtlar nitelikte. ‘Öncü Şirketler’in yükselişi, yapay zeka tabanlı bilgiyi stratejik olarak konumlayan ve insan & aracı (agent) ekiplerini güçlendiren iş liderlerinin işletmelerine rekabet avantajı kazandıracağını gösteriyor” diyor.
Microsoft’un Çalışma Endeksi Raporu’nun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.