
İş insanı Asil Nadir, hayatını kaybetti
Vestel’i kuran ünlü iş insanı Asil Nadir, tedavi gördüğü hastanede 83 yaşında hayatını kaybetti.
İş insanı Asil Nadir’in ölümünü, eşi Nur Nadir sosyal medya hesabından paylaştığı bir vasiyet ile duyurdu.
Nadir’in vasiyeti şöyle:
“Benim aziz Kıbrıslı kardeşlerim, ömrüm ve gücüm yettiğince sizlere onurlu yaşam mücadelenizde destek olmak ve kalkındırmak istedim. Babam İrfan Nadir kendimi bildim bileli Kıbrıs aşığı olarak kıbrıslılara son nefesine kadar hizmet etti. Ben de böyle bir adamın oğlu olarak babamda olan bu gönül yarasını ve davasını üstlendim.
Tüm Kıbrıslıların onurlu yaşam mücadelesi ve davası için ömrümü emeklerimi ve tüm imkanlarımı feda ettim. İhanet edenler her daim içimizdeydi ama her şeye rağmen hiç pes etmedim. Lütfen siz de pes etmeyin.
Bu memleket bizim, bu topraklar bizim bu kurumlar da bizim önce birbirinize sonra da benim size bıraktığım projelere sahip çıkın. Hayata geçirmemem için beni engellemiş olsalar da sizlerin tüm bu zorlukları aşacağınızdan emin ve müsterihim.
Her biri sizi dünya ile bağlayacak ve onurlu yaşamanızı sağlayacak projeleri size adadım. Size vasiyetimdir ki Kıbrıs’ın var oluşu ve Kıbrıs halkı için bu projeleri hayata geçirin. Sevgili kardeşlerim bu topraklarda doğmuş ve ölmüş bir Kıbrıslı olarak size vasiyetim her şeye rağmen bu topraklara sahip çıkmanızdır. Hayatım boyunca etrafımda olan fakat benim onurlu yaşama mücadelemde destek olmayan ve ekmeğimizi yiyip insanlık sınavından geçemeyenler son yolculuğumda bulunmasınlar. Ölüm bir hak’tır. En azından bu tiyatroya ara versinler. Benim vefakar eşim Nur Nadir ve iki çocuğum Lisa Nur Nadir ve Mertselim Asil Nadir’i güzel yüreklerinize emanet ettim.
Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili vasiyetimi eşim Nur Nadir’e bıraktım. Bu topraklar bizimdir. Birlik içinde sahip çıkın. Daha güzel bir dünya da tüm güzel yüreklerle buluşmak üzere. Birbirinize emanet olun.”
Asil Nadir, 4 Şubat’tan bu yana Lefkoşa’daki Kolan Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Geçen hafta durumu kritikleşen Nadir için kan bağışı çağırısında bulunulmuştu.
Asil Nadir kimdir?
Asil Nadir, 1 Mayıs 1941’de Lefke’de dünyaya geldi. 1950’lerin sonunda eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere’ye yerleşti. 1970’lerde, o dönemde küçük bir tekstil firması olan Polly Peck International’ı devraldı ve şirketi kısa sürede uluslararası bir holding haline getirdi. Elektronikten tarıma kadar çeşitli sektörlerde yatırımlar yaparak Polly Peck’i İngiltere’nin en hızlı büyüyen şirketlerinden biri haline getirdi.
1980’lerde Polly Peck, Londra Borsası’nda büyük bir başarı yakaladı ve Asil Nadir, İngiltere’nin en zengin iş insanları arasında yer aldı. 1982’de şirketin brüt kârı 9 milyon sterlin olarak açıklandı. Ayrıca Nadir, Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin kurucularından biriydi. 1985 yılında ise kişisel serveti yaklaşık 500 milyon sterline ulaşmıştı.
1990’lara gelindiğinde, Polly Peck’in mali yapısıyla ilgili ciddi usulsüzlük iddiaları gündeme geldi. 1990 yılında, mali yolsuzluk ve dolandırıcılık suçlamalarıyla hakkında soruşturma başlatıldı. Yargılanmadan önce, 1993 yılında özel bir uçakla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) kaçarak uzun yıllar burada yaşamını sürdürdü. 2012’de, yöneltilen suçlamaların büyük bir kısmından suçlu bulunarak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak sağlık sorunları nedeniyle 2016’da serbest bırakıldı ve tekrar KKTC’ye döndü.
İş dünyasının yanı sıra medya sektörüne de ilgi duyan Nadir, KKTC’de Kıbrıs Medya Grubu’nu kurdu. Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın önerisiyle, Günaydın gazetesini Haldun Simavi’den 44 milyon TL ve 5 milyon sterlin karşılığında satın aldı. Bunun yanı sıra, Güneş ve Tan gazeteleri ile Nokta dergisini bünyesinde barındıran Gelişim Grubu’nu da bünyesine kattı.