İş modellerinde devrim kapıda
KPMG tarafından gerçekleştirilen “Geleceğe Hazır Dijital Liderler Olmak” adlı araştırmaya göre şirketlerin yüzde 44’ü yalnızca üç yıl içerisinde iş modellerinde değişime gidecek. Bu hızlı dönüşümde en önemli rolü CIO (Chief Information Officer) pozisyonunda yer alan yöneticiler oynayacak. CIO’lar gelişen teknoloji ile şekillenecek şirket stratejilerinin belirlenmesine liderlik edecek.
KPMG tarafından 108 ülkede CIO’lar ve teknoloji yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada toplamda 3600 yanıt yer alıyor. Araştırma sonuçlarını yorumlayan teknoloji firması PEAKUP’un CEO’su Ahmet Toprakçı, çalışmanın bugüne kadar yapılmış en kapsamlı bilişim liderlik araştırması olduğunu ifade ediyor. Toprakçı’ya göre araştırma sonuçları dijital dönüşüm süreçlerinden geçen firmalarda CIO’ların sorumluluk alanının genişleyeceğini ifade ediyor. Bu bağlamda bulut teknolojilerinin kullanım alanları, veri analizi ve sonuçların iş süreçlerine adapte edilmesi gibi konular CIO’ların karar alma süreçlerinde rolünü arttıracak.
Araştırma sonuçlarına göre IoT (nesnelerin interneti), on-demand platformlar, robotik süreç otomatizasyonu, yapay zeka ve makine öğrenmesi alanları şirketler tarafından teknolojik yatırım alanları olarak görülüyor. Halihazırda şirketlerin beşte birlik oranı bu teknolojilerden en az birini aktif olarak kullanıyor. Yakın gelecekte daha fazla işletmenin bu alanlara yatırım yapmasıyla CIO’ların teknolojik dönüşüme liderlik etmesi bekleniyor.
Ahmet Toprakçı araştırma sonuçları üzerinden yaptığı değerlendirmede göre şirketlerin yüzde 44’ünün önümüzdeki üç yıl içerisinde iş modellerinde değişikliğe gideceğini belirtiyor. Bu bağlamda iş gücünün yüzde 10’luk kısmının yapay zekaya devredileceğini ifade eden Toprakçı, yapay zekanın insanları beyin gücü gerektiren işlere yönelteceğini belirtiyor. Ahmet Toprakçı yüksek performansla çalışan BT yöneticilerinin “İş zekası ve analitik” alanına önem verdiğini belirtiyor. Toprakçı’ya göre bilgi akışı, katma değer yaratma süreçlerinde katılımı arttırıyor ve veri analitiği dijital ürün ve hizmetlerin tasarlanması ve kullanıcılara ulaştırılması konusunda yol gösterici rol oynuyor.
Günümüzde çoğunlukla müşteri deneyimini iyileştirmek veya sahtekarlıkla mücadele etmek için kullanılan yapay zeka teknolojilerini yönetebilecek yeteneklere sahip iş gücünün bulunmaması karşılaşılabilecek problemler arasında öne çıkıyor. Araştırmada belirtilen geliştirilmesi gereken beceriler şu şekilde sıralanıyor: Güvenlik ve Dayanıklılık, Teknik Altyapı Mimarisi, Proje Yönetimi, Yazılım, İş Analitiği, Kurumsal Altyapı Mimarisi, Siber Güvenlik, Yapay Zeka, Büyük Veri-Analitik. Toprakçı, CIO’ların ekiplerini oluştururken bu alanlara dikkat etmesi gerektiğinin altını çiziyor.