İstanbul’un yeme içme trendleri açıklandı
Tüm dünyada 24 ülkede 1.5 milyonun üzerinde mekan özelliklerini kullanıcılarıyla paylaşan Zomato, İstanbul’da bulunan 31 bini aşkın mekanın bilgilerini Z-Raporu ismini verdiği yeme içme trend rehberinde paylaştı.
İstanbul’da bulunan 31 bin 268 mekanın içeriklerine, menü bilgilerine ve kullanıcı deneyimlerine yer veren mekan keşif rehberi Zomato, 2020’ye geri sayım yapılan bu günlerde mekanlar ve kullanıcı aramalarıyla ilgili ilgi çekici verileri paylaştı. Zomato, İstanbul’daki 31 bin 268 mekan bilgisinden yola çıkarak şehrin yeme içme haritasını gözler önüne seriyor.
2019 yılında yeni açılan 13 bine yakın restoran, sektörün canlılığını gözler önüne sererken, son dönemin beslenme trendlerinden vegan ve vejetaryen restoran sayısı 653’e ulaşarak dikkatleri çekiyor. 31 bin 268 mekanın üçte birinde internet bağlantısı olması restoranların da dijitalleşen dünyaya ayak uydurduğunu gösteriyor.
İstanbul’un yeme içme haritası
Kullanıcının ürettiği içeriğin ön planda olduğu Zomato’da, foodie ismini alan kullanıcıların 2019 yılı boyunca Etiler, Akaretler, Taksim, Anadolu Hisarı ve Galata gibi şehrin ön plana çıkan semtlerinde yoğunluklu olarak mekan araması gerçekleştirdiği gözlemleniyor.
Bu bölgelerde ise ön plana çıkan mutfaklar İstanbul’un çeşitliliğini gözler önüne seriyor. Son dönemin ön plana çıkan bölgelerinde her köşe başında mutlaka karşınıza çıkacak et restoranları, liderliği eline almış durumda. Ardından ise sushi, meyhane ve kebap İstanbul’un geniş kültüre sahip sakinlerinin yeme içme alışkanlıklarındaki çeşitliliği gösteriyor. Türk damak tadına oldukça yakın son dönemin popüler yemekleri humus ve falafeli de barındıran Lübnan mutfağı Zomato kullanıcıları tarafından ilgi çeken popüler mutfaklar arasında yer alıyor.
İstanbulluların kahvaltıya, burger, kebap, sushi yemeye ve eğlenmeye en çok nereye gittiğini arama trendlerine göre sıralandıran Zomato bu ilgi çekici verileri kamuoyuyla paylaşıyor.
Özel günlerde Zomato kullanıcıları birbirinden farklı lokasyonları tercih ediyor. Sevgililer Günü’nde sırasıyla Taksim, Akaretler, Etiler, Galata ve Bebek’te mekan araması yapan Zomato kullanıcıları, Anneler Günü’nde Levent, Etiler, Şenlikköy, Salacak ve Anadolu Hisarı’nı, Ramazan’da ise Etiler, Anadolu Hisarı, Akaretler, Taksim ve Beylerbeyi’ni tercih ediyor.
31 bini aşkın mekan bilgisi incelendiğinde bölgelere göre mekan türlerinde farklılıklar gözlemleniyor. Taksim’de barlar ön plana çıkarken, Etiler’de kebapçılar, Arnavutköy’de balıkçılar, Beşiktaş’ta ise kahvaltıcıların yoğunluğu dikkat çekiyor.
İstanbulluların dört mevsim tercihleri
2019 yılı boyunca ay ay kullanıcı aramaları incelendiğinde, Ocak ayında tatlıcı, Şubat ayında meyhane, Mart ayında ise çiçek kafe ön plana çıkıyor. Nisan ayı ile birlikte et restoranları ve kebapçılar sırasıyla liderliği ele alıyor. Eylül ayı itibarıyla liderlik burgerci aramasına geçiyor. Lübnan mutfağı 2019 yılının son çeyreğinde en çok aranan restoranlar arasında ön plana çıkıyor.
En pahalı ve en uygun semtler
Mekanların menü bilgileri ve ortalama iki kişilik fiyatlarını paylaşan Zomato, İstanbul’un en uygun fiyatlı ve en pahalı mekanlarının bulunduğu bölgeleri de paylaşıyor. Bu bilgiye göre, İstanbul’un en pahalı restoranlarının bulunduğu bölgeler Nişantaşı, Cihangir, Karaköy, Etiler ve Ortaköy… İstanbul’un en uygun fiyatlı mekanlarının bulunduğu bölgeler ise Küçükçekmece, Esenler, Bağcılar, Kaynarca ve Güngören oluyor.
2019’da ilk defa olanlar
Değişimi yaşamın her alanında hissettiren 2019 yılı, yeme içme alışkanlıklarında da hayatımıza yenilikler katıyor. İstanbul’a ilk defa gelen Havai Mutfağı, sağlıklı beslenme trendi ile birlikte başlayan arayışlar arasında farklı bir alternatif olarak hayatımıza giriyor. Pilav arabaları bir bir mekanlara dönüşürken; kokoreç, midye gibi lezzetleri içeren sokak lezzetleri 2019 yılı içerisinde ön plana çıkıyor. Freelance ve evden çalışma kültürünün gelişmesiyle birlikte mekanlar da buna ayak uyduruyor, çalışmaya uygun mekan sayısı 2019 yılında artış gösteriyor.