Reklam kısıtlamaları kadınların sağlığını olumsuz etkiliyor!
Kadınlara yönelik sağlık ürünleri reklamlarının sansürlenmesini hedef alan kişisel bakım markası Frida, Frida Uncensored platformunu kurdu. Meta ve Amazon’un algoritmalarını önyargılı olmakla suçlayan marka, kadın bedeninin cinsellik haricinde gösterilmesine izin verilmesi gerektiğini savunuyor. Frida’nın eleştirilerine hak veren pek çok kar amacı gütmeyen kuruluş da kadınların yeterli bilgiye erişememesinin sağlıkları üzerindeki negatif etkisini vurguluyor.
Frida’nın Kurucusu ve CEO’su Chelsea Hirschhorn; platformun, kadınların cinsel sağlık sorunlarını açık bir şekilde ele alan reklamların engellemesine karşı bir tepki olduğunu söylüyor.
Hirschhorn CNN’e verdiği demeçte, “Instagram’a gidip 10 adımlı bir güzellik rutini öğrenebilirsiniz… Ancak kadın hijyen ürünleri üreten markalar için herhangi bir alan yok. Videolarda meme uçlarında çatlak veya yara olduğunda nasıl tuzlu su ile kompres yapılacağını, doğumdan önce perine yırtılma riskini azaltmak için nasıl egzersizler yapılacağını ve vajinanın doğumdan sonra nasıl düzgün şekilde temizleneceğini gösteriyoruz” sözlerine yer veriyor.
Hirschhorn “Kadın vücudunun cinsellik haricinde gösterilmesine izin verilmesi gerekiyor” diyor ve bu bilgilerin ihtiyacı olan kişilere açık bir şekilde iletilmesi için güvenli, yaş sınırlaması olan bir alan olması gerektiğini savunuyor.
Hirschhorn Amazon’da ambalajında meme illüstrasyonu bulunan, mastit gibi sağlık sorunlarına bağlı göğüs ağrısını gidermeyi amaçlayan bir ürünün uygunsuz olarak işaretlendiğini söylüyor. Instagram gibi sosyal medya platformlarında ise fertilite ve meme sağlığı ile ilgili ürün reklamlarının uzun süredir sansürlenip kaldırılığını belirtiyor.
Frida’ya göre reklam, “fertilite” kelimesini içerdiği için otomatik inceleme sistemi tarafından reddediliyor. Amazon ve Meta iddialarla ilgili yorum yapmayı reddetti.
Ancak Meta, kadınlara yönelik cinsel sağlıkla ilgili içerikleri kısıtladığı için kadın sağlığı uzmanları ve savunucuları tarafından uzun süredir eleştiriliyor.
Meta algoritmaları kadın sağlığı ürünlerini banlıyor
Kadınlara yönelik cinsel sağlık reklamlarının sansürlenmesini eleştiren, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Center for Intimacy Justice algoritmaların tasarlandıkları şekliyle vajinal sağlık ve meme sağlığı hakkında pek çok bilgiyi yakaladığını ve yayılmasına izin vermediğini belirtiyor.
Frida ile iş birliği yapan ve Frida Uncensored platformunun lansmanını destekleyen Center for Intimacy Justice, Ocak 2022’de Meta’yı önyargılı algoritmalara sahip olmakla suçlayan ve erkek cinselliğine atıfta bulunan reklamlar da dahil olmak üzere üreme sağlığı reklamlarına izin verilmediğini belirten bir rapor yayınladı.
Raporun ardından Meta, “yetişkinlere yönelik ürünler veya hizmetler” reklam politikasını cinsel sağlıkla ilgili daha net yönergeler içerecek şekilde değiştirdi ve içeriğin “18 yaş üzeri kitleyi” hedeflemesi durumunda “cinsel sağlık ürünleri veya hizmetlerinin” tanıtımına izin verdiğini açıkladı.
Yetişkinlere yönelik ürünler ve hizmetler politikası yönergelerinde Meta konunun hassas olduğunu savundu ve küresel bir şirket olarak “potansiyel olumsuzluklardan kaçınmak için” farklı kültür ve ülkelerden çok sayıda insanı” hesaba katması gerektiğini belirtti.
Ancak Center for Intimacy Justice, Meta’nın açıklamalarına rağmen reklamları banlamaya devam ettiğini ifade ediyor.
“İma yoluyla mesaj iletmek mümkün değil”
Kanada Alberta Kadın Sağlığı Vakfı tarafından Şubat 2023’te yayınlanan bir rapor, kadın sağlığı sorunlarıyla ilgili tabuların, regl semptomları ve mesane kontrolünün kaybı gibi durumlara ilişkin farkındalığı azaltarak kadınlara zarar verdiğini ortaya koydu. Rapora göre bu durum kadınların yaşadığı sorunların derinleşmesine yol açıyor. Çünkü kadınlar tıbbi müdahale zorunlu olana kadar semptomları görmezden geliyor, bu da tedavinin daha agresif olmasına sebep oluyor.
Center for Health Equity Research direktörü Chloe Bird “Kadın sağlığı hakkındaki bilgileri insanların anlayabileceği bir seviyede yayabilmeniz gerekiyor. İma yoluyla mesajı iletmek mümkün olmaz. Bu tür içeriklerin sansürlenmesi kadınların işe yarayan teknolojilere erişimini, sağlıklarını nasıl iyileştirebileceklerine dair bilgilere ulaşmasını, ilaçlardaki farklılıkları anlamasını engelliyor” diyor.