Erzurum’un “Kıtlama Şeker”i artık bir marka!
“Çay şekerli mi yoksa şekersiz içilmeli?” sorusu belki de çay hayatımıza girdiğinden beri bir tartışma konusu… Ancak Erzurumlular için bu sorunun cevabı oldukça net. Onlara göre çay şekerli içilir hem de kıtlama şekerle. Erzurum’un kültürel ögeleri arasında yer alan “kıtlama şeker”, Coğrafi İşaret Belgesi alarak resmen markaya dönüştü.
Küp şekere oranla daha sert bir yapıda olan kıtlama şekerle çay içilirken önce şeker ağza atılır ve akabinde çaydan bir yudum alınır. Ardından şekeri dilinin altından çıkarıp ağız içerisinde bir tur dolaştırıp tekrar dil altına alınır. Bu şahsına münhasır geleneğin tescillenmesi gerektiğini düşünen Erzurum Ticaret Borsası’nın Türk Patent kurumuna başvuru yapmasının ardından “kıtlama şeker”in ünü belgelenmiş oldu.
Anadolu pudingi “hasuta” da tescillendi
Erzurum Ticarete Borsası’nın tescil için başvurduğu ve belge alan bir diğer ürün ise “Anadolu pudingi” olarak da bilinen yine Erzurum’a has lezzetlerden biri olan “Hasuta” oldu. Coğrafi İşaret Belgesi alarak tescillenen Hasuta; şeker, un, su ve nişastanın karışımıyla ortaya çıkan bir çeşit tatlı. Özellikle bebek, çocuk ve hasta yemeği olarak bilinen hasutanın, iyi geldiği düşünülerek yeni doğum yapmış kadınlara özel olarak yapıldığı da biliniyor.
Coğrafi işaret nedir, ne işe yarar?
Coğrafi işaret, belirgin bir özelliği bakımından köken olarak yer aldığı bir yöre, bölge ya da ulus ile özdeş haline gelmiş bir ürünü belirten isim ya da işaretlere deniyor. Coğrafi işaretle tescillenen ürün koruma altına alınıyor ve ürünün hakları ait olduğu bölgede kalıyor. Böylece ürünün taklitlerinin ortaya çıkmasının önüne geçilir. Ayrıca coğrafi işaretle tescillenen ürünün marka değeri artar.