Siz hiç kırmızı mercimekli dondurma yediniz mi?
Mardin, etkileyici yapıları, sımsıcak renkleri, pek çok dili ve dini harmanladığı kapsayıcı kültürüyle pek çoğumuzun gönlünde ayrı bir yere sahip kuşkusuz. Şehre ilk gidişimde Deyrulzafaran Manastırı’ndan Dara Antik Kenti’ne, Kasımiye Medresesi’ne ve görkemli konaklarına dek karış karış gezmiştim ve bir sonraki ziyaretimde “şaşkınlıktan” ziyade “tanıdık bir sıcaklık” hissedeceğime emindim… Ancak Metro Türkiye kendi perspektifinden Mardin’in hiç görmediğim bir yüzüyle tanıştırdı beni. Metro Türkiye’nin “Yerelin İzinde” projesinin 6. durağı olarak hasat sezonunda gittiğimiz Mardin’de Coğrafi İşaret tescilli Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’nin hasadına koyulduk…
Kadim şehir Mardin köklü tarihinden bu yana pek çok kültüre ev sahipliği yapmış. Öyle ki şehirdeki yapılarda Sümerlerden de izler görmek mümkün Artuklulardan da Akkoyunlulardan da… Yani şehir her “el değiştirdiğinde” önceki kültürlerden kalan değerleri korunmuş. Seyahat boyunca bize rehberlik eden İbrahim Sebuktekin tüm detayları eşsiz hikayeler olarak paylaşıyor…
Kızıltepe Kırmızı Mercimeği hasadı…
Metro Türkiye’nin tarıma olan desteği Şef Murat Deniz Temel iş birliğinde gerçekleştirilen “Yerelin İzinde” projesiyle uzun süredir devam ediyor ve Metro Türkiye proje kapsamında Coğrafi İşaret Tescilli ve aday ürünlerin izinde şehir şehir dolaşıyor. Markayı 6. durağı olan kadim topraklara getiren lezzet ise kırmızı mercimek…
Uçaktan iner inmez hemen tarlaya “kırmızı mercimek” hasadına doğru yol almaya başlıyoruz. Kabuğunun altında Mardin’in turuncudan kızıla uzanan eşsiz renk paletinden izler taşıyan mercimeklerle bereketli bir hasat gerçekleştiriyoruz.
Projenin merkezine yerli üreticiyi koyan Metro Türkiye, bu yılki kırmızı mercimek alımının bin 500 tonunu Kızıltepe bölgesinden gerçekleştireceğini açıklıyor.
Yerelin İzinde projesiyle yerel ve Coğrafi İşaret tescilli ürünlerin şefler tarafından sahiplenilmesi ve menülerde daha fazla yer almasını sağlamayı amaçladıklarını belirten Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, “Şef Murat Deniz Temel ile projemizin altıncı durağı olarak Mardin’i seçtik. 2022 yılında Coğrafi İşaret tescili alarak hak ettiği değere kavuşan Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ni topraktan birlikte aldık ve sofralara taşıdık. Metro Türkiye olarak yerel ve Coğrafi İşaret tescilli ürünleri koruyup geleceğe aktarma misyonumuzla, Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ne üretim aşamasından itibaren sahip çıkıyor, çiftçilerimizi bu konuda destekleyerek ve yönlendirerek, üretimin devamlılığına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Yerelin İzinde projemizle birlikte bu yıl Metro Chef markası altında sunduğumuz ve yıllık bin 500 ton alım yaptığımız kırmızı mercimeği ise Kızıltepe bölgesinden tedarik edeceğiz. Projenin ana amaçlarından biri olan yerel değerlerimizin restoranlarda ve şef menülerinde daha fazla yer almasıyla birlikte bölgeden gerçekleştireceğimiz alımı 3-4 katına çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.
Deniz Alkaç’ın bahsettiği restoranlarda ve şef menülerinde daha fazla yerel kırmızı mercimeği göreceğimize inancım tam. Zira seyahatimizde bize eşlik eden şefler de kırmızı mercimeğe dair çok şey keşfetti. Metro Türkiye’nin bu alandaki networking gücü bir başka projesi olan “Gıdanın Geleceği için Atıksız Mutfak” temasıyla gerçekleştirdiği “35 Yaş Altı 3 Şef” yarışmasından geliyor. Pek çok genç şefin hayatına dokunan yarışma Türk mutfağının bugününe yeni yetenekler kazandırıyor. Bu da markanın bütüncül bakış açısına dair en büyük kanıtlardan biri…
Kırmızı mercimeği asla hayal edemeyeceğimiz lezzetlerle harmanlayarak bizi sürekli şaşırtan Şef Murat Deniz Temel ise Metro Türkiye’nin şeflere verdiği ilhamı vurgulayarak çağrıda bulunuyor: “Kızıltepe Kırmızı Mercimeği, toprağın yapısı ve aldığı güneşin açısıyla ayrı bir lezzete ve renge sahip. Kızıltepe mercimeğini diğer mercimeklerden ayıran bu aroması ve piştiğinde oluşan sapsarı rengi. Hepimizin aşina olduğu çorba ve köftesinin yanı sıra aslında yüksek su tutma kapasitesi ve çabuk pişmesi ile mutfakta kolaylık sağlıyor. Aynı zamanda mercimeğin, tüm beslenme biçimleri için uygun bir ürün olması ve çok çeşitli formlarda tüketilebilmesi açısından Türk mutfağında önemli bir yere sahip olduğunu söylemek mümkün. Örneğin, projemize özel oluşturduğum menüde kokteylden dondurmaya kadar çok farklı alanlarda Kızıltepe Mercimeği’ni kullandım. Şefler olarak bizler Mardin Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ne mutfaklarımızda ne kadar fazla yer verirsek, hikayesini ne kadar fazla anlatıp menülerimize yazarsak misafirlerimiz de ne tükettiğini bilecek. Hikayesini bildiği bu ürünü talep edecek, raflarda görecek ve satın alacak. Bu nedenle tüm meslektaşlarımı bugün hikayesine tanık olduğumuz Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ni sahiplenmeye ve menülerine eklemeye davet ediyorum.”
Tarlada hasadımızı yaptıktan sonra Kebapçı Rido’da öğle yemeğimizi yiyor, ardından soluklanmak ve yorgunluk kahvemizi içmek için 500 yıllık bir tarihi olan “Harire Mardin”in yolunu tutuyoruz. Burada reyhan şerbeti ve geleneksel Harira tatlısını da tadıyoruz.
Tüm bu detaylar Metro Türkiye’nin geleneksel lezzetlere ve kültürel değerlere ne kadar kıymet verdiğine işaret ediyor…
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’ni ziyaret ederek bu eşsiz seyahatimizde sanata da doyuyoruz. Ama daha şaşıracağımız çok şey var, Deniz şefin bahsettiği mercimekli dondurma ve kokteylleri henüz tatmadık.
Babil Han’ın benzersiz Mezopotamya manzarasının eşlik ettiği yemekte, Kızıltepe Kırmızı Mercimeği dondurması, Mardin’e özgü bir lezzet olan Kiliçe ekmeği, kıtlık mutfağından doğan Kenger, Süryani mutfağından Dobo ve Arap mutfağından Keme Kebabı ile Deniz şefin mutfağından çıkan lezzetleri bir bir tadıyoruz. Ve böylece Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’nin topraktan tabağa kadar olan tüm hikayesine tanıklık etmiş oluyoruz.
Toprağı mısır ve pamuk sezonu için dinlenmeye, Kızıltepe Kırmızı Mercimeği’ni ise Metro Türkiye’nin uzmanlığına bırakıp dönüş yoluna geçiyoruz… Yanımıza aldığımız bir de çiftçi çağrısı var; “Tarımın geleceği için sözleşmeli tarıma geçmek zorundayız.” Tüm markalara buradan tekrar tekrar duyurmuş olalım.