Konda’dan gençlik araştırması: Yüzde 43,8’i kararsız…
GoFor ve Konda 31 Mart yerel seçimlerine kısa bir zaman kala “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması 2024”ü yayımladı. Araştırmada oy tercihi sorulan gençlerin yüzde 29,7’si “kararsızım” cevabını verirken, yüzde 14,1’i de sandığa gitmeyeceğini söyledi.
Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve Konda iş birliğinde Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması yapıldı.
Araştırma kapsamında Türkiye genelinde 7-18 Şubat tarihlerinde 18-30 yaş aralığındaki 1864 kişiyle görüşmeler yapıldı. Yerel seçimlere kısa bir zaman kala oy tercihleri sorulan gençlerin önemli bir bölümü kararsız olduğunu ya da oy kullanmayacağını belirtti.
Araştırmaya göre kararsız olduğunu söyleyen gençlerin oranı yüzde 29,7; oy kullanmayacağını söyleyen gençlerin oranı yüzde 14,1 oldu. Seçime günler kala, gençlerin yalnızca 56,2’sinin yerel seçimde kullanacağı oyu kararlaştırdığı belirlendi.
Gençlerin oy tercihleri arasında CHP’nin yüzde 27,2 ile 1. parti olduğu, CHP’yi yüzde 13 ile AK Parti’nin takip ettiği görüldü. Yüzde 4,1 ile Zafer Partisi de üçüncü sırada yerini aldı.
“Bugün bir genel seçim yapılsa oyunuzu kime verirsiniz?” sorusuna, araştırmaya katılanların yüzde 31,2’si ‘kararsızım’ cevabını verirken oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 14,9 oldu. Kararsızım ve oy kullanmam diyen gençlerin toplam oranı yüzde 46,1. CHP yüzde 24,1 ile gençler arasında en ön plana çıkan parti. Öte yandan CHP’yi yüzde 11,2 ile AK Parti takip ediyor.
Kürt seçmenlerin yüzde 20’si DEM Parti’ye oy vereceğini söylerken, Kürt seçmenler arasında MHP, İYİ Parti ve Zafer Partisi oyları ise yok denecek kadar az.
Gençlerin oy tercihleri ile en güçlü ilişkinin dindarlık olduğu belirlenen araştırmada, dindarlık seviyesi arttıkça CHP’nin oyunun azaldığı, AKP’nin oyunun ise arttığı görülüyor.
Gençlerin sorunu ekonomi
Araştırma kapsamında, “Son zamanlardaki en önemli sorununuz, derdiniz nedir?” sorusuna gençlerin yüzde 66’sı ekonomik krizi işaret etti. Gençlerin arasında kronik bir şekilde artan intihar vakalarına dair de yüzde 63’lük bir kesim temel gerekçe olarak ekonomik sorunları gerekçe gösterdi.
Dünyanın en mutlu ülkeleri belli oldu: Türkiye kaçıncı sırada?