Kullandıkça çürüyen iletişim terimleri
Pazarlama ve pazarlama iletişimi, çağa en etkili ve hızlı şekilde uyum sağlayan sektörlerden biri. Yine her sektörde olduğu gibi, pazarlamacıların da kendi aralarında kullandığı veya bir fikri anlatıp pazarlarken sıkça başvurduğu kelimeler bulunuyor. Bu terimler profesyonel kültürümüzde doğup, büyüyüp, ölürken kimi terimler vadesini doldurmalarına rağmen dilden düşmüyor. Ancak en sevdiğiniz tişörtünüzü bile yırtılınca temizlik bezi yaparsınız, değil mi? Content Marketing Institute’un profesyonel iletişimlerinizi çürütmeye aday bu terimleri sıraladığı listeyi sizler için derledik.
Duyduğunuzda limon yediğinizdeki gibi yüzünüzü ekşitmenize neden olan bu kelimeler gereğinden fazla, yanlış yerlerde ve/veya vasat bir şekilde kullanılmalarıyla bugünkü olumsuz duruşlarını kazandı.
Velocity Kurucu Ortağı Doug Kessler bu kelimeleri, “Yeni olmasına rağmen demodeleşmiş bu kelimeler yabani otlar gibidir: onlar yanlış yerde ve formatta var olan çiçeklerdir” sözleriyle tanımlıyor.
Content Marketing Institute, otları öldürmek ve çiçeklerin büyümesini sağlamak için Content Marketing World 2020’nin konuşmacılarına hangi terimlerin artık günlük sözlüğümüzden çıkması gerektiğini ve bu kelimeler yerine hangi alternatiflerini tercih ettiklerini sordu. Öne çıkan 8 tanesi ise;
- “Benzeri görülmemiş” (Unprecedented)
Evet, “eşi benzeri görülmemiş” zamanlardan geçiyoruz. Ama bunu önümüze çıkan her metin ağırlıklı içerikte görmekten sıkılmadık mı? Eğer illa bu kelimeyi kullanmak zorundaysanız bir cümlenin içinde kullanın. Sonrasındaysa bu cümleyi silip ardından gelen cümleyi birinci cümleniz haline getirin!
– Buyer Persona Institute CEO’su Adele Revella
- “Fırsat/avantaj yaratmak” (Leveraging)
Neden daha insani bir alternatif olan “yardım etmek” terimini kullanmayasınız?
– Adobe Baş Kreatif Direktörü Adam Morgan
- “Growth hacking”
Geçici bir büyümeyi anlatan bir terim bu. Ayırmaya gerek yok, pazarlama pazarlamadır.
– American Fidelity Assurance Company Dijital Etkileşim Müdürü Rachel Mann
- “Viral olmak” (Going viral)
“Viral olmak” teriminin pazarlama lügatımızdan ve iş hedeflerimizden def edilmesi için senelerdir kendimi paralıyorum. Ve eğer HALA bu terimi kullanmayı bıraktığımız güne gelmediysek ne zaman geliriz bilemiyorum.
– Erika Heald Marketing Consulting Kurucusu Erika Heald
- “Empati”
Hedeflediğimiz kitlelerin duyguları olan insanlardan oluştuğunu fark ettiğimize seviniyorum, ancak lütfen bu kelimeyi tıklama almak için duyguları manipüle etmenin kısa yolu olarak kullandığımız günleri geride bırakacağımıza dair hep birlikte söz verelim. Bence “kullanışlı”, “anlamlı” ve “keyifli” alternatiflerinin her biri markaların kullanabileceği, iyi ve yönlendirici kelimeler.
– Babbel Başkan Yardımcısı ve A.B.D. İçerik Müdürü, Jennifer Jordan
- “Dijital dönüşüm”
Dijital durmadan dönüşüyor. Her şeyi hallettiğini düşünen bir kurum için bile bütün süreçlerinde yıkıcı bir etki yaratacak teknolojilerin yarın çıkmayacağının garantisi bulunmuyor. Dijital dönüşümün birçok değişkeni ve tanımlanma şekli var. Bunun yerine hali hazırda süren yolculuğumuzdan bahsedelim. Bu süregelen ve sürecek bir kavram, sonu olan bir yol değil.
– Corteva Agriscience Global Dijital İçerik Lideri Andi Robinson
Dijital dönüşümün ne olduğunu ben hala bilmiyorum. Ve dijital dönüşüm hakkında konuşanların her birinin bir diğerinden farklı bir tanımdan hareketle fikir beyan ettiklerine eminim. Ya da bu dillere pelesenk olmuş kelimeyi bir avantaj kazanmak için kullanıp duruyorlar. Bir alternatif üretmektense bu terimi kullanmayı olduğu gibi bırakmayı ve günümüzün dijital dönüşümünü oluşturan spesifik ögelere odaklanmayı öneririm.
– Attention Retention LLC Pazarlama Danışmanı Dennis Shiao
- “İddialı” (Bold)
Markayla uyumlu ve tutarlı olduğu sürece iddialı olmakla hiçbir derdim yok. Ancak bu iddialı olunan noktaya varılması için güçlü bir temel kurmalı, markamızı ve izleyenlerimizi dipten uca tanımalı ve özgüvenimizin kanıtı görevi görecek deneyimlere ve sonuçlara sahip olmalıyız. Bir alternatif önermektense iddialı olmak için bir zorunluluk olan sonuçlara dayalı özgüvenin altını çizebilirim.
– Zavarovlnica Triglav (Triglav Sigorta Şirketi) Editörü ve Metin Yazarı Inga Batur
- “Yapay Zeka”
Yapay zeka teriminin kullanıldığı 10 durumdan 9’unda yapay zeka yerine makine öğreniminden bahsedilmeye çalışılıyordur.
– Rochester Üniversitesi İçerik Stratejisi ve Değerlendirme Direktörü Brian Piper
Peki sizin pazarlama ve pazarlama iletişimi sektöründe duymaktan bıktığınız kelimeler var mı? Bizimle paylaşın!