Kuru yemişin şampiyonu belli oldu
Her şey bir yana, kabul etmek gerek ki kuru yemişin hayatımızda ayrı bir yeri var. Özellikle pandemide bağışıklık sistemine gösterilen özen, sağlıklı atıştırmalıkların alışveriş listelerindeki yerini güçlendirmesini sağladı. Öyle ki Türkiye, 2021 yılında toplam 550 bin ton kuruyemiş tüketti ve haneye alınan kuruyemiş miktarı 27 kg civarında gerçekleşti. İlk tercihimizi ise karışık kuruyemişlerden yana kullanırken, onu ay çekirdeği ve ceviz takip etti.
Pandemi etkisiyle artış gösteren sağlıklı beslenme talebi, 2021 yılında da devam etti. Tüketicinin sağlıklı beslenme tercihi, geleneksel atıştırmalık olan kuru yemiş ve kuru meyvelere olan talebi artırdı. Her yıl büyümeye devam eden kuru yemiş pazarı 2021’i yaklaşık 26 milyar TL büyüklük ile kapattı. Bu büyüklüğün yaklaşık 7 milyar TL’sini ambalajlı ürün pazarı oluşturuyor.
2021 yılında tüketicinin ilk tercihi karışık kuru yemiş oldu. Onu, geleneksel tatlarımız olan ay çekirdeği ve ceviz takip etti. Ambalajlı kuru yemiş pazarındaki ciroya en büyük katkı ise Antep Fıstığı, mix ürünler ve yer fıstığı kategorilerinden geldi.
Hane başı tüketim 27 kg oldu
Sektör 2021’de de yatırım yapmaya ve büyümeye devam etti. Özellikle tüketicideki hijyenik ürüne talebin artmasıyla ambalajlı kuru yemiş pazarı yaklaşık 7 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Hane başı rakamlar da büyüdü ve haneye alınan kuru yemiş miktarı 27 kg civarında gerçekleşti. 2021 yaklaşık 550 bin ton kuru yemiş tüketimiyle tamamlandı.
“Hem kendimiz büyüdük hem pazarı büyüttük”
2021’in Peyman için de verimli ve başarılı bir yıl olarak geçtiğini söyleyen Peyman CEO’su Kaan Baral, “Doğru zamanda doğru adımlar atabilen bir marka olduk. Yaptığımız inovatif yatırımlarla pazarın büyümesine de katkı sağladık. Ulusal zincirlerdeki büyümeye en yüksek katkı, Peyman Bahçeden, Çitliyo ve Nutzz markalarımızdan geldi. Markalarımıza, gurme lezzetlerimizi geliştirmeye, dijitalleşme ve Ar-Ge yatırımlarımıza ve Türk tarımına destek olmaya devam ettik. Tüm bunların meyvelerini de yıl bitmeden aldık. Tüm dünya için zorlu bir yıl olan 2021’i, ciroda yüzde 30’a varan bir büyümeyle kapattık” dedi.
Peyman olarak kaliteli ve sürdürülebilir üretimi, Sözleşmeli Tarım Projesi ile desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Kaan Baral, sözlerini şöyle tamamladı: “Daha kaliteli ve yüksek rekoltedeki hammaddeyi kendi bereketli topraklarımızdan almak, kendi üreticimize destek vermek ve ülke ekonomisine katma değer yaratmak en büyük hedeflerimiz. Bu bakış açısıyla, sözleşmeli tarım projemize hızla odaklandık ve son derece verimli bir yatırımı hayata geçirdik. 2025’e kadar 88 bin dekar alanda sözleşmeli tarım projemizi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”