Marka Pratikleri Platformu açılış konferansı yapıldı
Sabancı Üniversitesi ve Reklamcılık Vakfı işbirliği ile kurulan Marka Pratikleri Platformu açılış konferansı yapıldı. Konferansın açılış konuşmasını Marka Pratikleri Platformu’nun kurucularını temsilen Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Füsun Ülengin yaptı.
Ülengin, “Bir ülkedeki teknoloji ve inovasyonun yansıması markadır. Global rekabetin arttığı ortamda markalaşmak giderek önem kazanıyor. Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında dünyanın en büyük ekonomileri arasına girebilmek, güçlü ve global markalar yaratabilmek var. Yenilikçilik ve girişimcilik konusunda başı çeken, öncü rolü üstlenen bir üniversite olarak Sabancı Üniversitesi’nde; ülkemizde marka ekonomisinin gelişimi için yoğun bir çalışma sürecine girdik” dedi.
Ülengin’den sonra söz alan Reklamcılık Vakfı Başkanı Haluk Sicimoğlu ise konuşmasında Marka Pratikleri Platformu misyonunu özetledi ve “Özgün markalarımızı çoğaltmak, marka ekonomisinde yer alacak nitelikli insan kaynağını desteklemek amacıyla Sabancı Üniversitesi ve Reklamcılık Vakfı olarak güçlerimizi birleştirerek Marka Pratikleri Platformunu kurduk” diye konuştu. Konferansta Prof. Dr. Tamer Çavuşgil ise “Küresel Doğan İşletmeler” isimli sunumunda, küresel doğan işletmelerin ülkelerin milli ekonomilerinde önemini artırmakta olduğuna, Türkiye’de ve dünyada yaygın şekilde görüldüklerine değindi. Küresel doğan işletmelerin; kuruluştan itibaren kararlı bir biçimde dış pazarlara yönelik ürün/hizmet farklılığına sahip olan genç, girişimci, vizyon sahibi ve yenilikçi yapıda olduklarını belirtti. Çavuşgil, küresel doğan şirketlerin niteliklerine ilişkin önerilerini aktardıktan sonra, geleceğin teknolojilerinin ekonomi üzerindeki olası etkilerini aktardı.
Konferanstan sonra gerçekleştirilen panelde, Marka Pratikleri Platformunu temsilen stratejik ortaklar; P&G Marka Operasyonları Direktörü Oya Canbaş, Hürriyet Ekonomi Şefi Levent Sefer, Brand Finance Türkiye Temsilcisi Muhterem İlgüner ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU) Direktörü Dr. Cüneyt Evirgen katıldı. Panelde marka ekonomisi olgusu, yerel-küresel denklemi, Marka Pratikleri Platformunun önemi tartışıldı. Platform, gerçekleştireceği etkinliklerle hükümet-bürokrasi, ticari işletmeler, KOBİ’ler, yerel yönetimler, akademik çevreler nezdinde marka ekonomisinin önemini vurgulamayı amaçlıyor.