Marketing Türkiye ile 1 dakikada gündeme bakış
Arama motorlarının tarafsızlığı masaya yatırıldı
Arama motorlarında çıkan sonuçların önyargılı olup olmadığı yapılan araştırma ile belirlendi. Google ve Bing arama motorlarının haber arama sonuçları kullanılarak yürütülen çalışmada, 57 tartışmalı konu “bakış açısı” ve “ideoloji” olmak üzere iki farklı önyargı tipi açısından değerlendirildi. Araştırmaya ilişkin makale bu alandaki en prestijli dergilerden olan Information Retrieval dergisinde yayınlandı
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Yücel Saygın ile Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Programı Doktora Öğrencisi Gizem Gezici’nin, arama motorlarının tarafsızlığı ile ilgili olarak University College London’dan (UCL) Dr. Aldo Lipani ve Prof. Emine Yılmaz ile birlikte yürüttükleri araştırma, bu alandaki öncü çalışmalardan biri olarak kabul gördü.
Google ve Bing arama motorlarının haber arama alanı kullanılarak yürütülen çalışmada, sonuçlar bakış açısı ve ideoloji olmak üzere iki farklı önyargı tipi açısından değerlendirildi. Bu iki farklı önyargı tipi kullanarak ilk olarak arama motorlarının ayrı ayrı önyargılı sonuçlar döndürüp döndürmediğine bakıldı. Buna ek olarak, iki arama motoru önyargı seviyesi açısından karşılaştırıldı. Yapılan çalışma sonucunda görüldü ki, arama motorları bakış açısı ile ilgili önyargı içermiyor, ancak iki arama motoru da ideolojik olarak yanlı sonuçlar döndürüyor. Ayrıca, başarımı yüksek olan arama motorunun daha yanlı sonuçlar döndürdüğü gözlemlendi. Elde edilen bulgular, önyargı metriğinin de arama sistemlerinin başarı kriterlerine eklenmesinin gerekliliğini ortaya koydu.
Kadınların yüzde 76’sı Türkiye’de cinsiyet eşitliği olmadığını düşünüyor!
Araştırma platformu Pollective ile pazarlama ve iletişim çözümleri ajansı VMLY&R ortaklığıyla gerçekleşen “8 Mart Kadınlar Günü” araştırmasının sonuçları yayınlandı. 16-65 yaş aralığında, 68 şehirden 1018 kadın katılımcının 8 Mart’ın kendisinden, Türkiye’de kadın-erkek eşitliğine, güçlü kadın profillerinden toplumda karşılaştıkları en büyük problemlere dek fikirlerini ve deneyimlerini paylaştığı araştırmanın sonuçlarına gelin birlikte bakalım…
Haberin devamını okumak için TIKLAYIN.
Vakıfbank gençleri dijital finansın geleceğini kodlamaya çağırıyor!
VakıfBank bu yıl, ikincisini gerçekleştireceği hackathon etkinliğiyle gençleri bir kez daha geleceği kodlamaya teşvik edecek. Kamu bankaları arasında ilk kez VakıfBank’ın düzenlemeye başladığı “Hack to the Future” etkinliği bu yıl 19-21 Mart 2021 tarihleri arasında online olarak yapılacak. Yarışmanın bu yılki konsepti “Dijital Finansın Geleceğine Yön Ver” olarak belirlendi.
Yenilikçi ürünleriyle geleceğin bankacılık anlayışını şekillendiren VakıfBank, ikincisini gerçekleştireceği “Hack to the Future” yarışmasında genç yazılımcıları, tasarımcıları buluşturmaya hazırlanıyor. Bu yılki konsepti “Dijital Finansın Geleceğine Yön Ver” olan etkinlik, 19-21 Mart 2021 tarihleri arasında online olarak düzenlenecek. Etkinliğin son başvuru tarihi ise 11 Mart 2021.
Haberin devamını okumak için TIKLAYIN.
Google aramalarının kapsamı artıyor!
Google, 2018 yılından beri kullandığı Tam Kapsam özelliğini Aramalar bölümü için devreye sokuyor. Yanlış, kaynaksız ve teyitsiz bilgi yayılımını önlemeye yönelik bu yenilikle kullanıcılar farklı kaynaklardan hikayenin tamamına kolayca erişebilecek. Yani geniş zamana yayılan olayları takip etmek de kolaylaşacak. Arama bölümü için Tam Kapsam özelliği ilk olarak ABD’deki kullanıcılara açılacak.
Dünyanın cinsiyet eşitliği karnesi!
Barem, Dünya Kadınlar Günü’ne özel, WIN Grubu ile birlikte 35 ülkede gerçekleştirdiği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği araştırmasını paylaştı. Araştırma işyerinde, siyasette ve evde cinsiyet eşitliğinin ne kadar sağlandığını sorguluyor. Araştırmanın sonuçlarına göre global olarak evde cinsiyet eşitliği sağlanabildiğini düşünenlerin oranı yüzde 71’ken bu oran işyerlerinde yüzde 60’a politikada ise yüzde 51’e kadar düşüyor. Türkiye özelinde baktığımızdaysa sonuçlar dünya ortalamasının altında kalıyor.
Dünyada on kişiden yedisi (yüzde 71), ülkesinde özellikle hane içinde eşitliğin sağlandığını düşünüyor. Bu oran 2018’den bu yana 5 puan artmış durumda. Dört kişiden biri (yüzde 24) ise, evlerde eşitliğin olmadığı kanaatinde. Türkiye’de ev içinde cinsiyet eşitliğinin olduğunu düşünenler son 2 yılda 2 puan azalarak yüzde 58 oldu. Türkiye bu oranla araştırmanın yapıldığı 35 ülke içinde 31. sırada yer aldı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYIN.