McDonald’s kaynaklı salgının nedeni “taze soğanlar”
McDonald’s hamburgerlerinde görülen ve 90 kişinin hastalanmasına yol açan ‘E. coli’ salgınına taze doğranmış soğanların neden olduğu tespit edildi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), fast-food zinciri McDonald’s Quarter Pounders ve diğer menü seçeneklerinde bulunan ince kıyılmış soğanların, 13 eyalette 90 vakanın görüldüğü bir E. coli salgınına neden olduğundan şüphelenildiğini açıkladı.
Geçen hafta başlatılan bir soruşturmanın ardından, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) sözcüsü Çarşamba günü, salgından etkilenen McDonald’s şubelerinin firma tarafından tedarik edilmesi nedeniyle, bulaşıcı ince kıyılmış soğanların Taylor Farms üreticisinden kaynaklandığını doğruladı.
Taylor Farms, Colorado’daki fabrikasında üretilen sarı soğanları geri çağırırken, 29 kişinin enfeksiyonu bildirmesinin ardından FDA fabrika hakkında soruşturma başlattı.
CDC’den yapılan açıklamada Çarşamba günü itibariyle yeni tespit edilen E. coli vakalarında beş kişinin daha hastaneye kaldırıldığı ve ölü sayısının bir olduğu belirtildi.
CDC, E. coli semptomlarının genellikle vücuda girdikten üç ila dört gün sonra başladığını, çoğu insanın bir hafta içinde tedavi olmaksızın iyileştiğini, ancak bazılarının ciddi böbrek sorunları yaşayabileceğini ve enfeksiyonun özellikle yaşlılar için ciddi olduğunu söyledi.