McKinsey’den CEO’lara 8 öneri: En önemlisi ne?
McKinsey, 2024 için önceliklerini belirlemeye çalışan yöneticiler için kapsamlı bir rapor hazırladı. Önümüzdeki döneme yönelik yöneticilere bir yol haritası sunan raporda; yapay zekaya, çevreye, orta kademe yöneticilere ve jeopolitik belirsizliklere dikkat çekildi.
McKinsey, 2021 ve 2022 yılına ait raporlar ve CEO’larla yaptıkları görüşmeler ışığında, “En önemlisi ne? 2024 yılında CEO’lar için 8 öncelik” başlığıyla bir rapor yayımladı.
Aposto’nun derlediği habere göre; “Sadece son birkaç yılda küresel salgın, bozulan tedarik zinciri, enflasyon gibi pek çok aksaklıkla başa çıkmayan çalışan CEO’lar için tüm bunları birlikte ele aldığınızda en zor çalışma ortamı oluşuyor” denilen raporda, CEO’ların 2024 yılı boyunca gündemine alması gereken en önemli konular sıralandı:
- Yapay zeka
Geçen yılın en önemli gelişmesi, şüphesiz üretken yapay zekanın hayatımıza girişiydi. Şimdiden her sektörden ve her bölgeden binlerce şirket, her konuda iş faaliyetlerini geliştirmek için yapay zekadan faydalanmaya başladı bile. Ancak manşetleri ele geçiren yenilikler olsa da piyasaya hâkim olanlar bu yenilikleri ölçeklendirebilenler olacak. CEO’ların bu nedenle, önümüzdeki dönemde üç konuya odaklanması gerekiyor: Yapay zekanın işletmelerine hangi alanlarda katkı sağlayabileceği, tek bir uygulamadan pek çoğuna geçmek için ölçeklendirme yöntemleri ve bu yeni araçların sektörlerinin geleceğini nasıl şekillendireceği…
- Teknolojiyle rekabet
Dijital çağ, orta yaş dönemine doğru ilerlerken çoğu şirket de dijital dönüşüme en azından adım attı. Ancak çok azı istediği sonuçları alıyor. Bunun nedeni de dijitalleşmeden maksimum faydayı sağlamak için gereken yeniden yapılanmaya gitmemiş olmaları. Bunu başaranlar gelirlerini artırır, maliyetlerini düşürürken, teknolojiyi yakalamak CEO’lar için öncelik olmayı sürdürüyor.
- Yeşil işlere yatırım
Söze orta yerinden girelim: Gezegenimiz giderek ısınıyor, fatura ise her geçen gün kabarıyor. Yatırımcılar ve şirketler ise halen tereddütü elden bırakmıyor. McKinsey, olması gerekenin iş dünyasının her köşesinde binlerce yeni yeşil teknoloji şirketinin kurulması olduğunu söylüyor.
- Süper gücünüzü bulmak
Hayranlık duyduğunuz herhangi bir şirketi düşünün; mutlaka onu diğerlerinden ayıran bir süper gücü olduğunu fark edeceksiniz. Toyota’nın üretim sistemi, LVMH’nin kusursuz işçiliği ve Disney’in yaratıcı müşteri deneyimleri… Şirketinizin süper gücünü bulmak sizi tıkanmış, metalaşmış pazarların bataklığından üstün performansın zirvelerine taşıyacak anahtar olabilir.
- Orta kademe yöneticilerin önemini kavramak
Bazı şirketler orta kademe yöneticilerini gösterinin yıldızı olarak konumlandırır, bazılarıysa onları muhtemelen istemedikleri ve uygun da olmadıkları üst düzey yönetim rollerine terfi ettirir. Şirketlerin orta kademe yöneticilerle ilgili felsefelerini yeniden ele alması ve onları oldukları gibi, yani “şirketin kalbi” olarak kabul etmesi faydalı olabilir.
- Jeopolitik olasılıkları alt etmek
Geleceğin, uzman tahminlerinin aksine çıkmak gibi bir huyu var. Ancak şirketler dünyadan kopuk var olamayacaklarına göre, bu beklenmedik olasılıkların hepsine hazırlıklı olmak zorunda. Söz konusu olan ister Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gibi yüksek etkili sürpriz “siyah kuğular”, ister bölgesel çatışmaların tırmanma riski gibi “gri gergedanlar”, isterse de şirketlerin rekabet avantajı kazanabileceği “gümüş kaplamalar” olsun…
- Büyümeye giden yolda cesur olmak
Büyüme her zaman CEO’ların birinci önceliğidir, ama oraya giden yol hiçbir zaman net değildir. Bazen pazar payını ele geçirmeniz, bazen yeni pazarlara açılmanız, bazen de tamamen başka bir konuya yönelmeniz gerekebilir. Büyümenin kuralları ise o kadar değişmez. 2024’te bu kurallardan öne çıkanlar şunlar olacak: Büyümeye güç sağlamak için teknolojiden faydalanmak, satış verimliliğini artırarak bildiğiniz yerde büyümek ve programatik olarak satın almak.
- Makreoekonomik belirsizlikleri kucaklayabilmek
“Pandeminin tarihi yeniden şekillendirmesinin üzerinden dört yıl geçti ve bazı CEO’lar halen makroekonomik istikrarın gelişini bekliyor. Doğruyu söylemek gerekirse bu pek olası değil, ama sorun da değil” diyor McKinsey. Büyük şirketler, belirsizliklerden yararlanır; risk iştahını değerlendirir ve döngülerin dibine yakınken yatırım yaparlar. Bunu yaparken farklı senaryolar için planlarının hazır olduğundan da emin olurlar. McKinsey’in önümüzdeki 10 yılda global ekonominin nasıl şekillenebileceğiyle ilgili dört senaryosunu buradan inceleyebilirsiniz.